To dobrze to wiec gdzie moze byc nieszczelnosc ? Jak to sprawdzic ? Jak pojade do klimaciarza to oni wpuszczaja takie cos do klimy i widac gdzie uchodzi pomoze takie cos ?
To dobrze to wiec gdzie moze byc nieszczelnosc ? Jak to sprawdzic ? Jak pojade do klimaciarza to oni wpuszczaja takie cos do klimy i widac gdzie uchodzi pomoze takie cos ?
jeżeli masz nieszczelność gdzies wewnątrz kabiny to będzie ciężko znaleźć.
pojedź do warsztatu od klimatyzacji. Ja miałem u siebie takie syczenie, jak miałem nieszczelność przy chłodnicy od klimy. Jak mi zalepili ją to przestało syczeć.
U mnie też ostatnio przestał działać wentylator i wyskoczył komunikat: "Air conditioner faulty Please contact workshop".
Okazało się, że spalił się bezpiecznik 30A na podszybiu, wymieniłem go i wszystko wróciło do normy, ale na kilka minut i znowu poszedł bezpiecznik.
Wymieniłem go następny raz i działało przez kilka dni, nawiew dmuchał aż miło. Teraz znowu się przepalił.
Gdzie szukać przyczyny ciągle przepalającego się bezpiecznika 30A na podszybiu?
Sprawdz kable do silnika na podszybiu może leżą w wodzie albo są poprzecierane
najczęściej winy jest wentylator lub przewody... miałem podobny problem
I jak rozwiązałeś problem?
Ja ściągnąłem podszybie i posprawdzałem kable i kostki do których miałem dojście.
Chciałem wyciągnąć wentylator ale okazało się, że to dla bardziej zaawansowanych :D Strasznie ciężki dostęp żeby tą obudowę odkręcić.
Ostatecznie skończyło się na tym, że po raz kolejny wymieniłem ten bezpiecznik 30A i po prostu nie ustawiam prędkości nawiewu na maxa, nie wiem czy to ma coś wspólnego z przepalającym się bezpiecznikiem ale działa do tej pory.
witam. mam problem z nadmuchem. może mi ktoś pomóc i podać kolejność połączenia kabelków do silnika nadmuchu? chodzi mi dokładnie o wtyczkę która umieszczona jest na podszybiu. otwieramy maskę rozkręcamy podszybie po stronie pasażera i tam widać klapkę od obiegu zamkniętego i otwartego i gdzieś w okolicy powinny iść 5 kabelków (dwa grube czarny i czerwony) i trzy cienkie różne kolory (zielono-szary, czerwony i jeszcze coś z niebieskim) problem jest taki że nie mam tej kostki i nie znam kolorów który do którego ma iść bo wentylator był już wymieniany i ma inne kolory kabelków (oprócz tych grubych). bardzo proszę o pomoc bo strasznie gorąco!!
pierwszymrazem jak mialem ten komunikat to spalil sie silnik od dmuchawy a za drugim razem na szczescie tylko bezpiecznik
Sprawa wyglada u mnie wyskoczyl mi ten blad pojechalem na komputer i niby jakis silniczek od temparatury czy sterowania nawiawami. Jak sie zawisza to raczej wyskakuje blad. I teraz tak podobno do tego trzeba sciagac cala deske nie dosc ze to mi sie nie widzi to koszt bedzie spory tego. Jest jakas szans zeby sprawdzic to inaczej ? Np jak wyjme ICS To tam nie bedzie gdzies widac silniczków jakis ? Albo od podszybia ? Teraz jezdze 2 dni i bledy nie ma nie wiem nie rozumiem tego. Ktos pomoze !
- - - Updated - - -
Wie ktos gdzie znajduja sie te silncziki ? Nie za bardzo mam ochote targac cala deske moze ktos mi pomoze ;)
Silniczki znajdują się przy szybie pod konsolą (trzeba wyjeżdżać z całym kokpitem, demontaż środkowego schowka nic nie daje) z tego co widać na używanych układach wentylacji dostępnych m.in. na allegro.
Mój temat: http://www.forum.alfaholicy.org/166/...rzewaniem.html