-
Mam podobny problem, tyle że moja turbina była regenerowana jakieś 20 tyś temu, niedawno zawiozłem ją bo pojawił się podobny objaw czasami ciągneła równo czasami ledwo 2,5 tyś przekroczyła i jak by jakaś dziura w ciągu wyżej znowu potrafiła zaskoczyć. ponoć przepuszczała gruszka. Odebrałem turbinę gruszki nie wymienili tylko ponoć wyregulowali. efekt był taki że na mój gust auto jakby trochę osłabło, ale za to nie miało dziur przy przyspieszaniu. Od kilku dni znowu to samo z tym, że jak złapie dziurę przy ciągu to na ogół trzyma i nie puszcza. najlepiej to zauważyć na 3 biegu. Jeździłem z lapkiem i mierzyłem doładowanie przy pomocy alfadiag u na 3 biegu wartość osiąga ok 2 bary przy tzw. dziurze doładowanie oscyluje w granicach 1.6-1.7 bara. dojdzie w granice 2 barów ale czuć wyraźnie ze auto nie ma takiego ciągu jak przed jego utratą. Zjawisko to zaczęło występować sporadycznie, lecz teraz występuje co raz częściej i częściej na ogół przy gwałtownym wsadzeniu pedału w podłogę w Czym problem ?
-
W zmiennej geometrii albo jej sterowaniu. Turbina powinna dawać do 2,5bara - przeładowanie wykrywane czujnikiem jest od 2,6bara
-
To albo w h... przygrali z ta regulacją albo sam już nie wiem. W przyszłym tyg podjadę gdzie indziej może ktoś mi rozwiąże mój problem