-
Ja wymieniałem w taki sposób, tylko te skrzynie nie mają bagnetu, jest na niego miejsce, ale mają go tylko serwisy, olej uzupełnia się do przelania. Wchodzi nie 3 ale pod 5 litrów, po wymianie należy zrobić ok 200 km i uzupełnić u mnie wesz ok 0,1 litra.
-
Przy wymianie oleju w automacie najlepiej ściągnąć miskę olejową i zmienić metodą dynamiczną. Jest z tym trochę roboty, a podstawowa zaleta jest taka, że zmieniasz prawie 100% oleju na świeży i zmieniasz też filtr oleju. Ja proponuję rozwinąć trochę metodę o której napisałeś, jeśli nie czujesz się na siłach ściągnięcia miski olejowej. Mianowicie znajdź przewody olejowe wychodzące ze skrzyni do chłodnicy oleju, interesuje cie ten powrotny z chłodnicy.
Wcześniej zaopatrz się w trochę więcej oleju, załóżmy 120% objętości, która wchodzi do skrzyni. Będzie ci tez potrzebna druga osoba do odpalania silnika.
Zrób tak jak pisałeś, zlej olej korkiem spustowym ile się da, następnie dolej do stanu. Odepnij przewód powrotny z chłodnicy, podstaw pod niego naczynie i poproś drugą osobę, żeby odpaliła silnik. Olej będzie leciał do naczynia, a jak zauważysz spadek ciśnienia, krzycz do pomocnika, żeby wyłączył silnik. Następnie dolej oleju do stanu i powtórz procedurę do czasu aż kończy ci się zapas oleju, który kupiłeś.Myślę, że jesteś w stanie tym sposobem wymienić jakieś 80-90% oleju, co jest już bardzo dobrym wynikiem.
-
Ja bym nie uruchamiał skrzyni na otwartym obwodzie olejowym, wszędzie gdzie się dowiadywałem, jeżeli miałbym przebieg powyżej 250 kkm polecali zrobić wymianę tych podstawowych 4-5 litrów i po jakiś 1k-2k powtórzyć operację wymiany oleju.
U mnie i tak skończyło się wymianą całego oleju wraz z filtrem, ale to inna bajka.
-
W takim razie w którym miejscu należy dolać olej, jeżeli nie ma bagnetu?
Jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni?
-
uzupełnia się na full, jest korek spustowy i miejsce na bagnet serwisowy, tam dolewasz oleju,
-
Znalazłem dość pokaźną galerię zdjęć skrzyni 4HP20 przygotowanej do remontu. Jeśli się nie mylę niebieski plastikowy korek zakrywa otwór którym napełnia się skrzynię. Nie wiem jednak w którym miejscu sprawdza się poziom oleju.
-
Korek spustowy nie trudno znaleźć.
Ja wlewałem olej otworem gdzies blisko mechanizmu różnicowego(śruba odręcana imbusem). Tam wlewałem i tam tez sprawdzałem poziom. Oczywiście na odpalonym silniku.
-
Znalazłem jeszcze instrukcję wymiany oleju w 4HP20 z Renault Safrane. Korek uzupełniania poziomu oznaczony jest liczbą (3). Na zdjęciach jest koloru żółtego.
-
Tu akurat by się zgadzało.
Korek nr 2 to odpowietrznik... zakręć go przed odpalaniem auta, bo możesz się zdziwić :D
-
Czyli zlewamy olej. Następnie napełniamy zółtym otworem (3) i na pracującym silniku sprawdzamy poziom. Dolewamy aż zacznie się wylewać?