W Golfie 2 G60 bylo FWD, w syncro tylko Rallye z G60.....
J.
Printable View
W Golfie 2 G60 bylo FWD, w syncro tylko Rallye z G60.....
J.
? Bywały i znacznie mocniejsze FWD, a więc ta Ibiza to jeszcze nie rekord świata.
Myślę, że kompletny, porządnie zrobiony remont silnika TS, bez ulepszania go musi pochłonąć ok 5 tys zł. Same uszczelki, uszczelniacze, nakrętki i tego typu popierdółki mogą pociągnąć i do 1 tys zł.
Panewki główne i korbowodowe - ponad 300 zł
pierścienie tłokowe - 400 zł
uszczelniacze, prowadnice zaworowe, zawory - ciężko powiedzieć, ale też raczej 1 tys zł pęknie
szlif głowicy - liczcie sami, ale dobre 500 zł pójdzie
szlif wału - jeśli konieczny - ok 100 zł za każdą szlifowaną powierzchnię
robota mechaników - pewnie z conajmniej 2000 zł by chcieli dostać, prawda?
A więc tanio nie jest, ale to się tyczy remontów wszelkich silników, dlatego teraz w Polsce coraz rzadziej się to robi. Raczej wymiana silnika na inny, albo samochodu, to wchodzi w rachubę - naprawa główna silnika to już rzadkość.
maicher, ceny są sporo niższe, mnie zrobienie głowicy na cacy w porządnym (czyt. drogim) zakładzie kosztowało 350,- chyba, do tego trzeba doliczyć regulację luzów którą zrobię sam i resztę gratów. Podsumowując sama głowica kosztowała mnie 500-600,- ale oprócz wałków wszystko jak nowe.
Widzę temat się rozkręca :D
Chyba jednak najlepszym rozwiązaniem będzie poszukanie takiej samej (i najlepiej pod kolor :D ) i mieć jedną na części (bo w sumie heble i zawiasy świeżo zrobione - może z 1000km przed padaczką) . Tyle tylko że jak w drugiej padnie motor to...
Myślałem też o kupnie czegoś po numerze z paskiem rozrządu żeby przerzucić głowicę z mojej. Co o tym muślicie? Głowica podpasuje pod 2.0?
To bierz jakieś 8V na części, silnik Ci wtedy nie padnie.
Prawdę mówiąc myślałem żeby zrobić odwrotnie :) żeby łyknąć coś ładnego a moją mieć na części bo nie bardzo czce mi się coś w "zimie" dłubać. Były 8V po FL? Na czym dokładnie polegał FL (błotniki, silniki...)
Myślicie że moja głowica podpasowałaby do jakiejś biednej 166?
Planowanie tańsze niż 500 zł to wiadomo :)
No to policzmy tak:
planowanie, szlifowanie gniazd zaworowych i zaworów, wymiana prowadnic i zaworów, wymiana uszczelniaczy zaworowych, ustawienie luzów zaworowych - to sama robota dla szlifierni - jeśli ktoś trafia taniej niż 500 zł to jest dobra cena.