Laik, nie laik, ale chyba każdy "normalny" użytkownik samochodu osobowego z silnikiem spalinowym wie, ze filtr oleju sie wymienia, a nie płucze... Jak masz lepszego "FACHOWCA" z aso. Już nie wspomne, że aso specjalizujące sie w konkretnej marce potrafi narobic wiekszych szkód w silniku niz nasi "fachowcy". Z czystej ciekawosci zapytam jeszcze jak masz takiego speca z aso to dlaczego nas pytasz o płukanie filtra oleju???
Wybacz, ale je nie potrafie tego zrozumiec, ty dziwnych pytań, ale chwila. Może to był jednak żart? Te wszystkie "dziwne" pytania? Jeszcze sie zapytam, czy jak bedziesz później sprzedawał tą bryke to pochwalisz sie przyszłemu nabywcy co było kombinowane z silnikiem? Naklejki możesz pozrywac, mnie to nie przeszkadza. Po prostu nigdy w żadnym aucie, czy swoim, czy znajomych, które miałem na warsztacie nie stosowałem tzw. "półśrodków" Dzieki temu nigdy nie miałem kłopotów z silnikami, a TS też mam i wiem z czym sie go "je".
Pozdro,
i wyluzuj jak ludzie chca pomóc i zrozum, że niektórych rzeczy o które zapytałeś to sie nawet w 126p nie robiło:)
---------- Post added at 16:31 ---------- Previous post was at 16:25 ----------
Płukanke tak, ale w przypadku, gdy np. silnik sie już znacznie poci, lub ubywa nadmiernie oleju raczej bym sie nie odważył zalac płukanki. W tym konkretnym przypadku nie wiemy jak jest. Wiec może na początek proponowałbym samą wymiane oleju + filtra oczywiscie na 10w40. Jak już troche pojezdzi to w tedy, patrzec co sie dzieje, czy nie cieknie, czy nie spala oleju, oczywiscie regularnie kontrolowac stan oleju na bagnecie. Wymiana co 10tkm, na pewno silnikowi nie zaszkodzi, a może jedynie pomóc, gdyż producent przewiduje wymiane co 20tkm, a to już chyba lekkie przegięcie:eek: