Dokładnie. Różnice we wskazaniu przepływki wynikają ze stopnia otwarcia EGR-a. Lub ze stopnia jego zatarcia. JEśli EGR jest zamknięty, to na wolnych obrotach przepływ powietrza osiąga wartość ok. 450, przy normalnej pracy zaworu - 280 do 320 mg/i.
Printable View
Dokładnie :)
Czyli rozumiem, ze tak ma byc ,moj EGR jest nowy i razej nie jest "zatarty" sprawdze jeszcze czy sa jakies roznice w pracy EGRu podczas tych zmian...
witam a mógłby ktoś przeanalizować moje logi, trochę mnie martwią? ar 147 1.9 8V
tak jak najbardziej, 2001rok
Ale właśnie co cię martwi i co chcesz sprawdzić, bo te logi to ciężko jest interpretować. Muskałeś tylko gaz i ani nie jest to wartościowe do sprawdzenia ciśnienia doładowania ani za bardzo innych rzeczy. No może masy powietrza można sobie trochę interpretować. U ciebie jest problem z tym że FES źle tą masę trochę wykazuje o czym już było mówione na forum. Napisz proszę co chcesz sprawdzić i podpowiemy ci jak przeprowadzić test i w jakich warunkach załadować logi. Pozdrawiam
chodzi mi właśnie o ciśnienie doładowania i masę powietrza. z tych logów widać że turbina jakby przeładowuje a masa powietrza bardzo mała w stosunku do docelowej. niby żaden błąd z tym związany nie wyskakuje ale trochę mi się to dziwne wydało. podpowiedzcie jak prawidłowo przeprowadzić te logi. z góry dzięki.
Dalej pytaj w ASO ;)
Masy mają się zgadzać i tyle.
Podpowiedz dla panów z ASO - 1. MAF znajduje się zaraz za filtrem powietrza. 2. EGR znajduje się przed kolektorem dolotowym. 3. EGR na wolnych jest całkowicie otwarty cały czas.
Przeładowanie powodujące błąd wystąpi dopiero jak ciśnienie wzrośnie ponad limiter. Np, dla JTD 16V jest to 2400 mBar.
Logi najlepiej 4, 5 bieg i gaz w podłogę. Powiedzmy zmierz sobie przyśpieszenie 80-160 na 4-tym biegu jednocześnie logując. Jak ma wylecieć p0238 to właśnie wtedy to zrobi.