-
Jeżdżę alfą 147, 1.6 ts tylko po mieście, na śmiesznie krótkich dystansach około 5 km. Biegi zmieniam przy 2.5 tys., kiedy w trakcie jazdy wyświetlę na komputerze spalanie nie pokazuje mniej niż 13 l/100km. Powinienem przyjąć jakiś margines błędu komputera czy spalanie w stricte miejskiej jeździ rzeczywiście jest takie?
-
ja mam 2.0 TS 150KM i chciałbym żeby palił jak Twój :D
-
Moja 1.6 120KM
Trasa 100-120 km/h.......6.8/7.5L
Miasto krótkie odcinki jak ciepło....11/12L
Miasto krótkie odcinki jak zimno....17/18L
-
Witam a ja mam takie pytanie podczas jazdy na 5 biegu 3000 obrotow komputer pokazuje 7l/100km czy to jest mozliwe takie male spalanie?
Tak ostatnio podczas jazdy sie zastanawialem czy komp. nie swiruje ;-)
-
Komputer pokładowy to jest narzędzie które pokazuje chwilowe - przybliżone, poglądowe zużycie z ostatnich 400 m. Jak wygląda algorytm na podstawie którego wylicza zużycie z dłuższych odcinków - nie wiem , ale wiarygodne wyniki to te z pod dystrybutora . Różnią się z reguły od wskazań komputera o 1-1,5 l/ 100 km.
A odpowiadając na pytanie - czy możliwe jest spalanie rzędu 7 l / 100 km - odpowiem na podstawie własnego doświadczenia - JEST ! Na dystansie 380 km osiągnąłem 7,5 l / 100 - przy jeździe drogami szybkiego ruchu i autostradą ze średnią prędkością 110-115 km . ( [notranslate]Alfa[/notranslate] 2,0 JTS 165 KM ) .
Ale żeby się wytłumaczyć - była to sytuacja przymusowa : jechałem z przytkaną chłodnicą i większa prędkość powodowała skok temperatury do 130'C .
Natomiast jazda pomiędzy TIR-ami z widokiem zderzaka jakiejś ciężarówki we wstecznym lusterku - nie należy do przyjemności...
Jednocześnie zużycie na poziomie 11 l uważam za zupełnie normalne , a bywało że wychodzi mi ponad 12.
-
dojezdzam dziennie do roboty droga szybkiego ruchu i tak mieszcze sie w granicach 9-10 l na 100 ale wlasnie tak sie zastanawialem czy te 7 l to mozliwe
-
Spokojnie, ja mam 1.6 TS 120 koni i na przykład wczoraj na trasie Łódź-Warszawa z prędkością około 140km/h miałem średnie spalanie równe 8.0l, ale czasami mam większe przy średniej na poziomie 110km/h więc nie ma co traktować wskazań komputera jako wyniku ostatecznego. Dużo zależy od humoru w jakim akurat jest [notranslate]Alfa[/notranslate] ;)
Po mieście nie schodzę poniżej 11l na 100km, ale to dlatego, że robię tylko krótkie trasy.
-
No to moja pali w krótkich trasach w miasteczku gdzie nie ma korków i malo świateł 13,5l w zimę a jadę eko, do 3,5 max. Trasy do 10km ale to b. Dużo! Co ciekawe jeśli wyjadę na autostradę to na tempomacie przy 120km/h komp pokazuje do 8,5l. Najgorzej jest przy ruszaniu że świateł, spokojne ruszenie, 1,2 bieg i ciągle na kompie 25l..... Co to? Dodam, że robiłem całą górę silnika z olejami, wariatami itd.... Załamany jestem