Moim zdaniem nie była to przyczyna wariatoraCytat:
Napisał Bucz2
Printable View
Moim zdaniem nie była to przyczyna wariatoraCytat:
Napisał Bucz2
Moim probemem jest termostat i zabrudzona przepustnica tak stwierdzil mechanik ktory juz nie jedna alfe naprawial i ma sporo czesci. Jutro wymienie termostat i wyczyszcze przepustnice i zobacze rezultat. Rowniez stwierdzil ze moze to byc spowodowane brakiem kataizatora i sondy lambda.
On był skierowany nie do ciebie tylko do Bucz2Cytat:
Napisał DeeS
Hehe to sory moje niedopatrzenie slowo bucz z czyms innym mi sie skojarzylo.Cytat:
Napisał Maciek-156
To chcesz powiedzieć że nie masz też sondy ? :shock: to jestem ciekaw jak ten silnik pracuje :>>Cytat:
Napisał DeeS
Mam tylko 1 sonde a silnik dobrze pracuje czekam juz na katalizator.Cytat:
Napisał 75andrew155
No i problem rozwiazany. Wyczyscilem przepustnice srodkiem do czyszczenia gaznikow i okazalo sie rowniez ze guma byla peknieta od spodu zailozowalem a nowa bedzie jutro zamowiona w servisie alfy ( 108 zł) teraz moja niunia juz nie gasnie i rowno pracuje.
Ups post pod postem sry.
Witam wszyskich
Mam problem z nierówną pracą silnika na niskich obrotach (gdy staje na światłach itp) przy alfie 156 1.8ts. Jest po wymianie świec i sądy lamba własnie z tego powodu lecz nic to nie zmieniło. Gdy ją odpalam przez chwile chodzi ok lecz po 2 minutach zaczyna trekotac. Mozna zauwazyc a nawet usłyszec jak sama zwieksza obroty- Potrafi ktoś może stwierdzic co to moze byc ??? Z góry dziękuje za informacje
- wydaję się tak bez podłaczenia komputera ( tylko program Alfadiag dla ECu M1.5.5 ) że silnik ma zabrudzoną przepustnice oraz otoczenie zaworka odmy.
- jeśli były te elementy czyszczone to prawdopodobnie nie był wykonany poprawnie reset a potem adaptacja silnika.
- jak widzisz po swoim poście wymiana bez poprawnej diagnostyki skutkuje nie potrzebnymi kosztami.
- a byc może że wystarczy tylko wymienić, załatać dziurę w rurze gumowej przed przepustnicą.
Po przeczytaniu waszych postów postanowiłem rowniez sprawdzic gume od przepustnicy- okazało sie ze od spodu sa dwie wielkie dziory....zobaczymy co bedzie po wymianie....dzieki panowie