Wtrącę się z pytaniem - u mnie też pliki Excela wychodzą takie krzaczkowate jak u kolegi pawel2910. Ktoś wie jak to naprawić, lub co zrobić żeby byly dobre?
Printable View
Wtrącę się z pytaniem - u mnie też pliki Excela wychodzą takie krzaczkowate jak u kolegi pawel2910. Ktoś wie jak to naprawić, lub co zrobić żeby byly dobre?
Pliki dobre, przy wczytywaniu ustawcie sobie \ jako separator, później u pawla2910 trzeba jeszcze wyrzucić x0009 z wszystkich wartości, bo to jest tam niepotrzebne
I jak może ktoś coś widzi po moim wykresie albo logach ? Co zrobić z tym EGR-em czy tak go zostawić ?
Jeżeli chodzi o twój log i masy powietrza to już tłumaczę jak to porównać.
Problem polega na tym, że fiat ecu scan nie przelicza w tym serowniku poprawnie kg/h masy powietrza na mg/w. A dokładnij mówiąc prezentuje wynik w kg/g podpisując go jako mg/w i nagle widzimy, że mamy dziurę w dolocie wielkości pięści.
Problem opisany był u nas naforum i forum fiat ecu scan zgłoszony jako błąd aplikacji do poprawy.
Poniżej przedstawiam jak to można sobie policzyć albo porównać z tabelki. Wynik porównania powinien być bardzo zbliżony.
W twoim przypadku widać pewne (nieduże) braki w masie powietrza, może IC nieszczelny... generalnie pod pełnym obciążeniem masy się zgadzają.
Załącznik 66897Załącznik 66898
Pierwszy sposób porównania:
1. na pierwszym rysunku mamy tabelę z wzornikiem BOSCH dotyczącym mierzonych mas powietrza
jak widać wyniki podawane są w kg/h
- z naszego loga wybieramy wartości napięcia przepływomierza najbardziej zbliżone do do numeru naszej przepływki. W tym przypadku przypuszczam, że to 0 280 218 019 i odczytujemy Qm/kg/h z tabli.
- odczytany wynik porównujemy z naszym logiem w sekcji mierzona masa powietrza.
Zauważ, że producent dla tej przepływki określa max przepływu 480kg/h w rzeczywistości leci trochę więcej.
Zauważyłem, że po zmianie softu (w przypadku 166 2,4 jtd) pomiary różnią się.
ALFA ROMEO 166 2400 JTD 140/150 CV FLASH_0022 1037354395 0281010340 29F400 E935 bardzo różne wyniki pomiarów
ALFA ROMEO 166 2400 JTD 140/150 CV FLASH_0022 1037362085 0281010340 29F400 1C94 w miarę poprawne wyniki pomiaru
ALFA ROMEO 166 2400 JTD 140/150 CV FLASH_0022 1037363752 0281010340 29F400 0012 wyniki jak u ciebie (mój ori soft)
Sposób 2 na obliczanie
Na 900 RPM 4 cylinder 4 suwowy silnik działający z prędkością obrotową 900 RPM * 2 skok / obrót pomnożona przez 60 minut w ciągu godziny co daje nam 108.000 uderzeń.
Więc jeśli ECU czyta np. 480 mg / skok(cykl) na biegu jałowym, to daje nam 108.000 * 480e-6 (480mg) = około 52 kg
Taką wartość należy odczytać z tabeli dla silnika 1.9L działającego na biegu jałowego przy domkniętym EGR.
Jedno pełne wypełnienie cylindra to 0,48 litra czyli dla 5 cylindrów mamy 2,4l (różnica między 1,9 jtd a 2,4 jtd – jeden cylinder), powietrza wynosi około 1290 mg na litr. Można więc obliczyć 0,48 * 1290 = 619 kg/h.
Nie jest możliwe nasycenie cylindra taką masą powietrza w tak krótkim czasie, dlatego wartość mierzona jest trochę niższa.
Napięcie wyjściowe z MAF przy zamkniętym EGR wynosi około 1.6V.Bosch MAF czyta tą wartość około 2.2V bo na działającym silniku turbo coś zawsze ładuje ,a EGR jest otwarty i stąd trochę więcej powietrza leci do kolektora. Co widać na twoim pomiarze. (około 800 RPM – MAF 2,3V)
Przy zamkniętym EGR musimy otrzymać pomiar pod obciążeniem ponad 480kg/h
Jeżeli wartości mierzone są znacznie niższe, coś blokuje przepływ powietrza lub MAF jest uszkodzony. Przepływ powietrza może być zablokowany przez zatkany filtr powietrza, zatkany lub nieszczelny intercooler, zatkany kolektor dolotowy, uszkodzony EGR (ciągle otwarty lub ciągle zamknięty).
Nie jestem mechanikiem więc jeżeli użyłem niewłaściwych określeń to proszę o poprawienie :D
Czyli tak co do spalania przepływomierz jest ok, co z tym EGR ? Jak FES pokazuje, że jest ciągle zamknięty niezależnie od obrotów a zaślepki nigdzie nie ma bo rozbierałem to mam to tak zostawić ? Spalanie w moim przypadku po dogłębnej analizie może powodować:
-Ciężko chodzi kierownica jak nagrzeje się auto może pompa wspomagania przyciera się ?
-Turbawka już głośnawo chodzi ale właśnie może to przez ic bo tylko jego nie sprawdzałem może jest gdzieś rozszczelniony ?
-sprzęgło ślizga się ale dopiero wtedy jak b. szybko zmieniam biegi przy wysokich obrotach spokojnie jeżdżąc nie zaobserwowałem
-termostat do wymiany zacięty
-czy niskie ładowanie alternatora może mieć na to jakiś wpływ ? Regulator napięcia muszę zmienić przed zimą :)
Wyczyść EGR lub zaślep go w cholerę.
Co do wysokiego spalania to zrób teraz log z dawką paliwa obrotami, doładowaniem i powietrzem. porównam z moimi.
Wymień termostat obowiązkowo. Lepiej dla diesla jak jest ciepły, powinien miej ON jeść.
Ja założyłem zamiennik ponad rok temu, jakiś allegrowe cudo i chodzi doskonale.
EGR wyczyszczony a zaślepkę dać taką z dziurkami czy całkowicie zaślepić ? Log z dawką paliwa, obrotami, doładowaniem ok ale z jakim powietrzem ?
Może wiesz dokładnie gdzie kupiłeś ten termostat ? Bo ja do 2.4 jtd 150 KM najtańszy znalazłem za 270 zł verneta
Jak zaślepka to bez dziurek. Kup sobie piwo w puszce i wytnij sam zaślepkę :D Nie wypali się po założeniu spokoje.
Co do termostatu to coś takiego za około 180zł bo plastikowe łączniki do węży miało :D
http://allegro.pl/okazja-termostat-v...553084261.html
Co do loga to tak:
Masa powietrza mierzona i docelowa, napięcie przepływki, ilość gazolu mierzona i docelowa, dawka paliwa, obroty.
Ok jutro postaram się zmierzyć, a z tym EGR to w którym dokładnie miejscu tą zaślepkę założyć ? W sumie nie wqiem czy jest sens skoro w FES-ie ciągle EGR jest zamknięty. A jeszcze jaki powinien być chyba poziom otwarcia czy coś takiego zaworu overboost na postoju bo u mnie jest 75% a jak dodam gazu i zawór robi się aktywny to spada ?
firstone ile zapłaciłeś za regenerację wtryskiwaczy ?
tego ci nie potwierdzę.
Myślę, że powinniśmy założyć nowy temat pod nazwą poprawne parametry silnika/silników jtd/jts.
Bez ględzenia tylko same konkrety....parametr - wartość mierzona.
- - - Updated - - -
1400zł za regenerację w tym filtr paliwa bosch i podkładka pod osłonę zaworów bo trzeba było ją zdjąć bo wtrysk nie chciał wyjść i trzeba było punkt podparcia znaleźć :D