-
dostałem się do wnętrza wału i niestety okazało się całkiem zmielone/skorodowane łożysko, w związku z czym pytanie
czy ktoś miał już do czynienia z tym łożyskiem? może mnie poratować jakimś numerem, producentem, cokolwiek? jak znaleźć namiary na nie?
-
Jeśli wygląda jak zwyczajne łożysko i jest wymienialne to wystarczy zmierzyć średnicę zewnętrzną, wewnętrzną i wysokość. Później w sklepie gdzie sprzedają łożyska poradzą sobie z doborem zamiennika...
Napisz jak już rozgryziesz temat!
-
Wał oddałem do firmy w Mysłowicach specjalizującej się w tym temacie i w kwestii wymiarów dobiorą coś odpowiedniego, ale mówią, że jest problem bo nie wiedzą czy to ma być łożysko do elementów wysokoobrotowych (może trochę pokręciłem, nie zapamiętałem fachowego określenia). W każdym bądź razie może się okazać, że to co założą będzie się przegrzewać i będzie konieczne ponowne rozebranie tego i próba z innym łożyskiem.
Jako że zajmują się tym od lat mówią, że wykorzystali wszystkie znane im kontakty i nie są w stanie dowiedzieć się co za łożysko tam mogło być, przez co działają na ślepo (z mojego został tylko "pył", nie da się odczytać numerów ani producenta i tu jest pies pogrzebany).
-
Wał już odebrałem z serwisu. na początku trochę pnie przestraszyli bo wyskoczyli z cena 1600zł za przeróbkę na rozbieralny ale w końcu okazało się że nie jest to wymagane bo wystarczyło rozciąć wał, wymienić podporę i zespawać z powrotem. Operacja za 650zł a podpora myślę że dotrzyma do końca mojej eksploatacji tego auta :)
Druga sprawa teraz odnośnie mostu tylnego:
Zdemontowałem go i okazało się że ma mały luz (jednak). Gdy kręciłem półośkami było słycha "stukanie" zabków wałka atakujacego o zeby pierścienia mech. różn. Ktoś kiedyś próbował zniwelować ten luz (ustawić wałek atakujący)?
-
2 załącznik(i)
Witam, chciałbym odświeżyć temat. Szukam zawieszenia podpory tylnego mostu, ponieważ jedna tuleja jest uszkodzona. Załącznik 204424Załącznik 204425
-
Pewnie temat ogarnąłeś. Są takie tuleje w Tedgumie. Możesz też wstawić poliuretan, ale to już wymaga czasu (wysyłka wieszaka do Olkusza).
-
Potwierdzam T.E.P. DEUTER S.C poliuretan tulejki na tył koszt 300zl