A może to syczeć z pod kolektora ssącego? Takie mam przeczucie że to tam chyba.. I obroty nie chcą mi spadać zostają na 1,5tys lub 2.. Od razu coś wyczaiłem z tym syczeniem właśnie bo tego nie było słychać.
Printable View
A może to syczeć z pod kolektora ssącego? Takie mam przeczucie że to tam chyba.. I obroty nie chcą mi spadać zostają na 1,5tys lub 2.. Od razu coś wyczaiłem z tym syczeniem właśnie bo tego nie było słychać.
A może syczy Ci serwo, jak już wcześniej ktoś to zasugerował? Odepnij przewód idący do serwa (tuż za przepustnicą) i zatkaj dziurę po nim palcem. Jak się poprawi, to masz winowajcę. Albo serwo nieszczelne, albo przewód uszkodzony. A z tymi podwyższonymi obrotami, to podłącz Alfę pod komputer. Zrób jej reset parametrów autoadaptacji. Po zmianach w osprzęcie (np. czyszczenie przepustnicy czy uszczelnienie dolotu) może być to potrzebne, bo będzie miała podwyższone wolne obroty.
Wszystko jest możliwe. Jeśli nie możesz znaleźć przyczyny na samochodzie to w ostateczności trzeba zdemontować kolektor ssący i szukać nieszczelności.
Kolektor w twoim modelu składa się z 2 części, między którymi jest uszczelka.
Pod kolektorem jest też zawór z przewodami do odprowadzenia par paliwa.
Trzeba szukać dotąd, aż znajdziesz nieszczelność w dolocie, bo to jest prawdopodobnie przyczyna twoich kłopotów.