może części tańsze ;)
Printable View
Dziwne silniki musiał ten mechanik widzieć... Dla JTDm-a 180 tysięcy kilometrów to nie jest żadne spracowanie. Silnik sam w sobie jest pancerny i nie miałem jeszcze w "rękach" jednostki, która sama z siebie uległaby uszkodzeniu. Z biegiem czasu dochodzi do mniejszych czy większych problemów z układem wtryskowym, trzeba wymienić turbinę, sprzęgło, poprawić kolektor ssący, rzadziej wydechowy. Ale jeśli ktoś zrobi sobie taki pakiecik wymian - to kolejne 100-150 tysięcy kilometrów silnik zrobi bez zająknięcia.
- - - Updated - - -
Prosta rzecz - 1.9 8V - zero problemów z kolektorem (oszczędność od 700 do 2000 PLN, w zależności od tego, gdzie i jak naprawisz kolektor w 16V).
Układ przeniesienia napędu - ten sam w obu wersjach, a więc w tej mniej wysilonej (120KM) sprzęgło/dwumasa/skrzynia przeżyją większy przebieg.
Odrobinę niższe zużycie paliwa w 8V.
Idę o zakład, ze materiały, z których wykonano oba silniki (blok/głowica) są identyczne - tak więc ten mniej wysilony będzie miał większą żywotność.
Jakie macie przebiegi w swoich 159 bez remontu/wymiany silnika oczywiście?
Sprawdzamy alfy pod względem wytrzymałościowym i przy okazji kto jest rekordzistą.
Ja mam tylko 246 tys.:)
203 ale prędzej rdza ją zeżre niż silnik zdechnie.