Ale zrozumiałem że nagrasz jak rusza na D z drugiego biegu i tak na dwójce jedzie aż do 120. Dobrze rozumiem? Ja myślałem że tylko czasem ma zawieszki z tą dwójką a nie że w ogóle czasami nie zmienia biegów.
Printable View
Ale zrozumiałem że nagrasz jak rusza na D z drugiego biegu i tak na dwójce jedzie aż do 120. Dobrze rozumiem? Ja myślałem że tylko czasem ma zawieszki z tą dwójką a nie że w ogóle czasami nie zmienia biegów.
Nie nie, dobrze myslales, ale jak juz powyżej tych 60 na godzinę depniesz pedał do końca, to zwykle juz pociągnie do końca na 2 ;) oczywiście przy normalnej jeździe wszystko zmienia pięknie i nie mam żadnych zastrzeżeń do pracy skrzyni. Tym filmem który chce nagrać chciałem lepiej pokazać ze rzeczywiście czasem rusza z 2 :)
kiedy u mnie skrzynia szwankowała też tak nieprzyjemnie szarpało przy zmianie kierunku jazdy .Powiem to co Marek -przy zmianie z D na sport nie ma kompletnie żadnych "efektów" teraz kiedy już mam wszystko ok.Zmień ten olej i zobaczysz,aczkolwiek nie wydaje mi się żeby to była wina oleju.Ale coś trzeba robić....aby do przodu.....
Odpowiadam jeszcze raz. Przy zmianie kierunku jazdy, zmianie biegów, redukcji biegów wszystko jest o.k - nie szarpie. Dzieje się tak tylko w jednej konkretnej sytuacji, kiedy nie zredukuje do 1 po zatrzymaniu: wtedy po włączeniu sportu wymusza 1 i na nią zmienia, a następnie przy powrocie do D spowrotem wskakuje na 2. Kurcze rozchorowałem się coś dzisiaj (jakieś przeziębienie albo inny podobny syf) i muszę operację "skrzynia" przełożyć o kilka dni :/
Witam, rozwiązał się problem z ruszaniem z 2 biegu? u mnie występuje to samo ale tylko czasami najczęściej w korkach. Myślałem, że ten typ tak ma :). Dodatkowo mam jeszcze jeden problem przy odpuszczeniu gazu gdy spadają obroty jest lekkie szarpnięcie auto nie redukuje wtedy biegu a obroty się lekko podnoszą i zaraz opadają i zwalniamy dalej, ta dolegliwość też nie zawsze występuje. Może ma to coś wspólnego z fazami rozrządu?
Maćku zajrzyj za tunel środkowy od strony pasażera i sprawdź sterownik czy nie cieknie nagrzewnica na niego. U mnie czasami występowały lekkie szarpania i okazało się że komputer skrzyni był cały mokry. Po osuszeniu i zabezpieczeniu go przed wilgocią wszystkie usterki odeszły :) Sprawdź to u siebie.
Bo ten typ tak ma! Jeśli skrzynia wykryje tryb "jazda w korku" to zaczyna ruszać z 2, co jest swoją drogą bardzo wygodne w korkach. A wykrywanie "jazdy w korku" wiąże się z ilością ruszań/hamowań na jakimś odcinku... no dobra, cytat:
"Elektroniczny moduł przekładni biegów rejestruje dużą częstotliwość zatrzymań i startów. Na skutek tego włącza program "stop and go", który nie używa przejścia z jedynki na dwójkę, ale cały czas utrzymuje drugi bieg. Jest to korzystne pod względem zużycia paliwa i komfortu jazdy."
Natomiast szarpnięcia przy zwalnianiu mogą (nie muszą) mieć związek ze zbyt niskim poziomem oleju w skrzyni lub zużytym konwerterem.
hmmm... to ja nie zauważyłem tej funkcji u siebie :)
za mało w korkach jeździsz... no i przerzuć czasem ze Sporta na D :P
u mnie to działa jak się w korku bujam.