Mam zamiar jak najszybciej podjechac na geometrie, a myslisz ze na geometrii da rade tak poprawic kąty żeby z /--\ zrobic |--|?
Tak przez to że koła są pochylone tnie mi opony od srodka
wątpię żeby geometria coś tu mogła zmienić bo śruba od regulacji może tył koła wciągnąć lub wypchnąć a nie reguluje niczego w płaszczyźnie pionowej. Ja w każdej swojej 166 miałem różnie ,raz gorzej raz lepiej ale zawsze tylko wymieniałem tuleje na piaście plus to co tego wymagało ,a w tej wymieniłem wszystko a koła i tak leżą :confused:
Więc na pewno masz coś nie tak, nie może ścinać opony . Geometria + zbieżność musi być robiona po każdej ingerencji w zawieszeniu. Nie jestem w stanie odpowiedzieć czy po zrobieniu, ustawieniu geometrii koła będą stały prosto. Często jak jadę za jakąś x5 lub x3 tam koła strasznie leżą ale przyglądałem się i nie zauważyłem żeby opony były sciachane a w naszych autkach chwila i sliki po wewnętrznej.
Opony nie ścierają się od pochylonych kół tylko od rozjechanej zbieżności. Ścieranie opon wynika z tego, że jak koła pochylają się rzez zużyte tuleje to przy okazji rozjeżdża się też geometria.
Jeśli więc ktoś jest pewien, że wszystkie elementy zawieszenia są w porządku i nie ma na nich luzów a koła nadal są pochylone, to trzeba przestać się tym pochyleniem przejmować, pojechać do dobrego warsztatu zrobić zbieżność i nie ma prawa zjadać opon.
wczoraj także spotkałem się z taka opinia. Kolega ma focus`a MK2 i pokazał mi że u niego też ma pochylone już od dłuższego czasu. Nie ma efektu sliku po wewnętrznej. Problem w AR166 jest taki ze przez umiejscowienie elementu do ustawienia zbieżności idzie ona w parze za geometrią. Nie pasuje mi tu tylko jedna rzecz: śruba do zbieżności jest z tego co pamiętam w tylnej części zawieszenia a więc zmiana geometri na /--\ powinna powodować rozbieżność czyli wycinanie opon po zewnętrznej stronie.. chyba że coś namieszałem i ktoś mnie poprawi :)
Numberuno ma racje, X3 ojca ma pochylone koła a opony nie są starte od wewnątrz w żaden sposób.
U mnie wszystko jest zrobione a wygląda tak :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...47c62fa26.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...60368d677.html
jakieś pomysły co z tym fantem jeszcze można zrobić?
rozjechały się koła / \
tematów mnóstwo o tym. wymiana tylnej zawiechy. również tuleje zwrotnicy
Przeciez napisalem ze wszystko wymienione ,a kola dalej leza jak na zdjeciach
Mi skończyły się pomysły. Jak w mojej 166 tak koła stały, wymieniłem 3 tuleje na stronę i po kłopocie.