Widać że nie rozumiesz o czym pisze...
Ale ok, obetnij kable za zegarami to nie będzie migania.
Ani prędkości, ani przebiegu, ani obrotów, ani wskaźnika paliwa.
Albo zaklej taśmą licznik i też nie będzie migania...
Printable View
Widać że nie rozumiesz o czym pisze...
Ale ok, obetnij kable za zegarami to nie będzie migania.
Ani prędkości, ani przebiegu, ani obrotów, ani wskaźnika paliwa.
Albo zaklej taśmą licznik i też nie będzie migania...
no najlepiej tak odpisac , madrzyc sie a samemu nie wiedziec oco zabardzo chodzi , jakby sie dalo u mnie to zrobic examinerem itp to bym nie pytal , po co odpowiadac skoro tez zabardzo sie nie wie ?
wiem , że nie zawsze można się znać na wszystkim.. pewnie kolego Zender są tematy na które byś nas zagiął i masz dużą wiedzę ...w tym jednak przypadku kolega cuoreventi wie o czym pisze i nie należy Go obrażać, proponuję nie tracić kasy na ASO w którym często panowie są może dobrymi mechanikami ale z elektroniką już jest gorzej. Znajdź kogoś kto siedzi tylko w elektronice samochodowej tak jak kolega bubu który post wyżej od Twojego wpisu wytłumaczył Ci co to sieć CAN i dla czego liczniki Ci mrugają.Sądzę że sam tego tematu nie przeskoczysz.
Ja wiem co to jest siec can i wiem dlaczego mrugaja ,niechce nikogo obrazac, ale napisalem wyraznie czy ktos wie jak to przeskoczyc na skroty ? dostalem odpowiedzi takie same jak kazde na tym forum na temat dlaczego miga licznik , w moim przypadku raczej sie nie oplaca tego naprawiac cos jest chyba ugotowane , ja chce tylko na skroty zrobic migotanie licznika bo juz mnie szlak z tym trafia ,a auto jezdzi i wszsytko dziala i dlatego pytam gdzie szukac przewodow impulsowych lub napieciowych od sieci can ? nie mam schematu i nie moge znalesc , wiec zapytalem moze ktos to przerabial . ale widze ze niebardzo.
Zaklej taśmą, będzie prościej. Serio...
Nie da się tego przeskoczyć inaczej niż eliminując problem.
,,przewody impulsowe lub napięciowe sieci Can"...tylko pytanie co z tym chcesz zrobić.Wymiana informacji pomiędzy modułami samochodu jest cyfrowa / zero jedynkowa / czyli jakieś tam paczki impulsów krążą pomiędzy poszczególnymi centralkami / procesorami danego modułu ..to tak jak karta sieciowa w komputerze i wymiana informacji np.do routera/ ..pytasz czy ktoś to przerabiał...tak i to bardzo wielu sądząc po popularności tematu.Ale jedyne wyjście to takie że musisz podłączyć komputer , sprawdzić które konkretnie moduły mają błędy , wyeliminować przyczynę tych błędów..jeśli masz kogoś kto ma interface za 49pln i możliwość podłączenia laptopa z programem FES to wklej do tematu logi , sprawdzimy które centralki występują w systemie , które widzi a które mają błędy i co można z tym zrobić.Pisałeś że dokupiłeś sterowniki szyb bo poprzednie działały impulsowo.Czy po tym zabiegu ktoś robił proxi...czyli dopisał je do systemu ?
Jest to taka zabawa w kotka i myszkę gdyż jeśli któryś moduł zgłasza Ci błąd to najpierw musisz ten błąd usunąć bo inaczej tzw.proxi nie wyjdzie...czyli nie dopiszesz tego do systemu.Pytasz czy jest jakieś rozwiązanie ,, na skróty "...jeśli wiedziałbyś który konkretny moduł zgłasza błędy i nie można ich wykasować lub usunąć to próbował Ci pisać o tym cuorventi.Można zastosować późniejsze podłączenie modułu do prądu / staram się pisać zrozumiale :) .. /. Jak wspominał kolega bubu .. komputer najpierw zapytuje jakie moduły są w samochodzie..jeśli wszystkie zna i nie ma żadnych nowych to liczniki nie mrugają ..jeśli jest inaczej to jest tak jak u Ciebie.Możesz ten moduł załączyć do prądu po np. 4 sekundach już po odpytaniu komputera o moduły gdy liczniki nie mrugają.Można to zrobić / ja to zrobiłem parę lat temu w mojej pierwszej 147 podłączając nawigacje/ wykorzystując kupiony na allegro moduł załączania świateł po odpaleniu silnika chyba od poloneza..kosztowało to jakieś 25 pln ..czyli jakiś tam przekaźnik podaje napięcie po paru sekundach.Jest to wyjście rezerwowe i ostateczne.Innych skrótów nie ma.Tak czy siak najpierw diagnoza kompem , znalezienie modułu który bruździ , na próbę możesz go odłączyć , jak się uda zrobić proxi to jesteś ,, w domu " :). Możesz zapytać takich kolegów z forum jak Intel czy Bubu którzy robią to na co dzień czy możesz podjechać do nich autkiem z tym problemem.
Ps. swoją droga myślę że gdybyś położył ten licznik jakiemuś elektronikowi na stole to pewnie znalazłby miejsce gdzie pod lutować jakiś tranzystorek do wyświetlacza ze stałym napięciem ..ale nie wiem ..nie znam się :) choć pewnie to że wyświetlacz impulsuje to nie kwestia przerywanego zasilania tego wyświetlacza tylko podawanie impulsowe na niego tego co wyświetla...a to i tak cyfrowo prosto z procesora , więc...kiszka :(
no wlasnie oto mi chodzilo , bardzo dziekuje za satysfakcjonujaca mnie odpowiedz .
Mi licznik mrugał od początku jak kupiłem Alfe i inny mankament to domykanie tylnych szyb skokowo, niedawno stałem się posiadaczem kabelka i fiatecuscan pełnej wersji no i oczywiście nie omieszkałem posprawdzać wszystkiego, wynikiem czego znalazłem 2 błędy od tych właśnie tylnych szyb.Po skasowaniu i zrobieniu proxy licznik przestał mrugać i szyby teraz chodzą normalnie.Warto podłączyć Alfine pod kompa i sprawdzić czy czasem nie ma jakichś błędów.
dokładnie tak, a i komuś może się taka informacja przy okazji przyda bądź nakieruje :)