to rozumiem, że bezpiecznik 70A będzie za mały jak mam podgrzewacz z laguny?
Printable View
to rozumiem, że bezpiecznik 70A będzie za mały jak mam podgrzewacz z laguny?
nie będzie za mały (bo 70A przepuści prąd ciągły nawet o wartości 100A i się nie przepali). Chodziło mi o to, że pracujący podgrzewacz to spore obiążenie dla alternatora i zarazem silnika, więc jak wyjmiej bezpiecznik (znajdujący się w skrzynce przy klemie +) to usłyszysz inną pracę silnika.
ps. każda świeca ma ok 0,7ohm co przy 14V daje 20A na świece.
dzięki. podgrzewacz założony na nowych kablach, przekaźnikach. Podłączyłem dwie świece by było mniejsze obciążenie. Ładowanie akumulatora zaraz po odpaleniu wynosi 12.9 i rośnie szybko.
Różnica jest odczuwalna. Ciepłe powietrze leci szybciej. muszę tylko założyć inny termostat sterujący masą bo teraz rozłącza sie dopiero jak wskazówka wskaźnika temperatury silnika jest na drugiej kresce(między 0 a 90) a chciałbym by rozłączało tuż ponad pierwszą kreska.
Czy jest jakiś termostat bimetaliczny np na 30-40 stopni(obecnie mam 50)
- - - Updated - - -
Czy wszystkie renówki mają 300W świece?
czyli nie doszedłeś czy te bezpieczniki 30 i 50A są czymś sterowane?
zostaw 50, ale owiń go czymś. ja wykorzystałem samoprzylepną piankę i owinąłem go:) wyłącza przy 60stC
co do mocy świec to nie wiem... u mnie chodzi na 3 i działa :)
niestety nie doszedłem. przy filtrze paliwa w ogóle znalazłem jakąś wtyczkę niepodpiętą zaklejoną taśmą izolacyjną. Ciekawe od czego. Jak będzie chłodniej to zobaczę jeszcze te bezpieczniki.
Pojeżdżę 2-3 dni z 2 świecami i zobaczę czy mi wystarcza czy też nie. Najwyżej dołożę 3. Czytałem na forum, że bezpieczniej na dwie zrobić. Wtedy jest max 600 jak w oryginale.
xmajk jakie dałeś przekaźniki? Założyłem u siebie podgrzewacz z Renault i podłączyłem wszystkie trzy świece. Niestety nie widzę zbyt dużej różnicy w szybkości grzania. Po 10 km przy 0stC na zewnątrz silnik nie osiąga swojej temperatury mimo, że termostat mam sprawny.
u siebie robiłem test używając laptopa i klasycznego termometru.
po 10min temp silnika wyzrosła o ok 5stC, natomiast z kratek powietrze leciało o 6-8 stC cieplejsze w stosunku do sytuacji, w kórej podgrzewacz był odłaczony
Przekaźniki dałem 40A najtańsze z allegro
Musze sprawdzić też kompem jak wygląda rozgrzewanie silnika. To 5 stopni to na postoju czy w trakcie jazdy?
na postoju, ale z obrotami ok 1800
Ja wszystkie trzy grzałki mam na jednym przekaźniku niby od świec żarowych ale wygląda normalnie tak jak te zwykłe. Nie mogę w necie znaleźć jego amperażu, a wydaje się, że jest za słaby bo robi się ciepły. Robiłem proste testy z laptopem przy lekkim mrozie. Na biegu jałowym bez podgrzewacza silnik osiąga 70 stC i nic więcej. Po włączeniu podgrzewacza rośnie dalej, lecz dość wolno.