no jest to dosć charakterystyczny zapach
Printable View
no jest to dosć charakterystyczny zapach
Podczepię się pod temat.
Takie głupie pytanie gdzie w programie Multiecuscan jest zakładka do sprawdzenia stanu i do ewentualnego wymuszenia wypalania.. bo jakoś nie mogę znaleźć
Stan sprawdzasz tuZałącznik 257634
A wymuszenie zdaje się że tuZałącznik 257635
także sie podepne pod temacik, bo zawsze obawiam sie tego DPF
u mnie ani razu jeszcze nie walnal zadnym dymem chyba ze bialym w zime po odpaleniu jakies pare minut a tak to nie wiem nawet w jakim stanie jest ten DPF
ciagle miasto robie i tak sie obawiam ze cos sie stanie, zauzmy ze chce go wypalic naturalnie to co musialbym zrobic ? Bo kazdy mowi ze wyoskie obroty i jedziesz przez iles KM ale co w tedy spaliny beda miec taka temperature ze to wypali czy jak ?
Zauzmy ze chce jechac do Olsztyna z Gdańska jakies 150km ~~ jakbym jechal 140 na godzine 6 bieg, to sie nie wypali rozumiem ?
Ja z DPF zielony na maksa..."
1.9jtdm 16v
Trzeci bieg, prędkość około 90 kmh. Wtedy będzie ok 3000 rpm i to są warunki sprzyjające oczyszczaniu się filtra. Temperatura spalin jest wtedy odpowiednia.
Wypalanie na postoju to jest ostateczność, kiedy zapchanie filtra uniemożliwia dojechanie do serwisu na czyszczenie mechaniczne. Inaczej nie widzę powodu do uruchamiania tej procedury.
Wypali się o ile jego stopień zapchania w trakcie tej trasy będzie większy niż 80%
Na pewno się nie wypali jak będziesz jechał 90km/h na trójce, no chyba że już dobije do takiego stopnia zapchania że sterownik sam rozpocznie wypalanie i wtedy to nawet możesz stać byle by silnik był uruchomiony.
Jak już kiedyś wspominałem do rozpoczęcia wypalenia potrzebne jest:
1) zapchanie >80%
2) prędkość powyżej 100-110km/h może to być nawet piąty bieg (nie trzeba piłować samochodu najlepiej trzymać silnik 2200-2500 obr) - ważne żeby tak jechać jednostajnie na odcinku 1-3km
3) odpowiednia temperatura silnika, chyba minimum 70 stopni
Jak już wypalanie się rozpocznie to najlepiej dalej trzymać obroty w przedziale 2200-2500 prędkość jest już nie ważna choć wiadomo że tak optymalnie to 4-5 bieg ze względu na lepsze chłodzenie silnika.
Wypalanie trwa około 10minut.
rozumiem ze przez te tylko programy itd sprawdze jaki stopien zapchania ?
Z doświadczenia.
Próbowałem wszystkiego żeby zapanować nad niechcianymi wypalaniami dpf-a (np dwa kilometry przed pracą) i samemu decydować kiedy ma się wypalić.
Jeździłem na wysokich obrotach na trójce i nic to nie dało nawet przy 105% wypalanie nie chciało się zainicjować.
Dopiero gdzieś na forum (chyba opla insigni) wyczytałem że warunkiem do wypalenia dpf-a jest minimum 80% zapchania i chyba 110km/h, wypróbowałem i od pierwszego razu zadziałało.
Prędkość 110-120km/h 5 bieg kawałek pustej drogi i obserwacja wskazówki doładowania. Jak po puszczeniu gazu opadnie do zera znaczy że wypalanie się rozpoczęło. Potem już w zależności od warunków na drodze (ruch) albo jadę dalej tak samo albo zbijam do 4 biegu i 2500obr (najlepiej tempomat).
Niestety tak.
Najtańsze rozwiązanie to telefon i elm327 po bluetooth.