Ja również podpinam się pod wcześniejszą prośbą - co to u licha jest osiowanie proxy? Będę wymieniać kierownicę na multifunkcyjną i jest prawdopodobieństwo, że może mnie to również czekać :)
Printable View
Ja również podpinam się pod wcześniejszą prośbą - co to u licha jest osiowanie proxy? Będę wymieniać kierownicę na multifunkcyjną i jest prawdopodobieństwo, że może mnie to również czekać :)
osiowanie proxy wykonuje sie wtedy gdy np. dodamy bądź usuniemy jakieś urządzenie z samochodu wtedy komputer zatwierdzi nową listę wyposażenia.
Ktoś wcześniej już napisał... Procedura sprawdza jakie urzadzenia powinny być w systemie i sprawdza czy są. lub wykrywa nowe urzadzenie i dokłada do systemu - np tempomat po dołożeniu manetki...
Przeprowadziliśmy ze znajomym próbę aktywacji opcji wyświetlania informacji z czujników parkowania na wyświetlaczu w jego AR 159 z 2009 r. Próbę przeprowadziliśmy programem MES 1.7 z interfacem ELM327. Po wybraniu opcji i zmianie ustawienia tej funkcji na aktywną program wyświetla komunikat że funkcja została aktywowana. Po sprawdzeniu statusu funkcji również wyświetlana jest ona jako aktywna. Jednak niestety po odłączeniu interfejsu funkcja w dalszym ciągu nie działa a gdy ponownie go podłączę funkcja znów widoczna jest jako nieaktywna. Co może być przyczyną tego, że program informuje o prawidłowym włączeniu funkcji jednak w praktyce jest inaczej. Czy po aktywacji funkcji w MES trzeba zrobić coś jeszcze? My po prostu klikaliśmy rozłącz w programie i odłączaliśmy samochód.
Edit: zauważyliśmy teraz że w MES funkcja ma następujący opis: „This function can enable/disable the display of parking sensors feedback on dashboard display.
To enable or disable this functionality you need to execute this adjustment and select Enabled or Disabled. This functionality is not available on some vehicles.
PLEASE NOTE: You have to execute the PROXI Alignment procedure after changing this value! Otherwise your vehicle will not accept the changes.”
Jednak ktoś z forumowiczów pisał, że udało mu się włączyć funkcję bez osiowania proxy. Czy możliwe, że starsza wersja programu dałaby radę?
Wyświetla piktogram z samochodem wraz z informacją o położeniu przeszkody (lewo/prawo/środek + odległość). Niestety część osób narzekała, że po aktywowaniu tej funkcji piktogram wraz z odległościami był nieprecyzyjny. Ja mam czujniki przód+tył i nie narzekam na precyzje.
ja to zrobiłem bez osiowania a dlaczego to u mnie wystarczyło naprawde nie wiem, ja robiłem to wersją 1.4 MES ale czy to ma znaczenie, chyba nie powinno.
- - - Updated - - -
tak pika i wyświetla na wyświetlaczu z której strony i jak daleko jest przeszkoda.
- - - Updated - - -
u mnie wydaje mi się jest to wyświetlane precyzyjnie