-
Ja staram sie przestrzegać, ale mam go od 4 miesięcy, wcześniej Francuz - także mogło być różnie.
Wracając do problemu. Silnik został złożony, reset błędów Oględziny łopatek turbiny nic nie wykazały - łopatki całe. Turbina w bardzo dobrym stanie - w/g opinii mechanika. Okolice turbiny suche. Silnik odpalał, ale nie chciał wchodzić na obroty.
I mała ciekawostka. Po odkręceniu wydechu silnik zapalił i zaczął normalnie wchodzić na obroty.
I takim sposobem doszliśmy do filtra cząstek stałych. Po jego odłączeniu od reszty wydechu i odpięciu przewodów silnik zachowuje się normalnie. Jeszcze nie wiem jak w czasie jazdy.
Komputer ma zapisanych ostatnich kilka "wypaleń" . Teraz przypominam sobie, że czasami gasł mi silnik przy zapalaniu i pokazywał komunikat na desce( treści nie pamiętam.
I co wy na to?
Może to ten filtr? Ile on może kosztować? I jak go sprawdzić skoro komp nie pokazuje błędów.
-
Tylko ,że filtr cząstek stałych zwany DPF-em miał być dożywotni i bezobsługowy :mad:
-
Miał być dożywotni, ale podobno jest różnie. Do sprawdzenia został osprzęt tego DPF'a. Występuje tam chyba czujnik temperatury filtra i czujnik ciśnienia. Mam nadzieje że to któryś z tych elementów.
Wyczytałem na foarch opla i innych, że wszyscy którzy mają problem z tymi filtrami.
Generalnie chodzi o to, żeby nie przerywać procesu wypalania.
W serwisie FIATa koszt filtra około 4000,-
Może ktoś miał problem z tym filtrem?
Czy można go jakoś sprawdzić lub wypalić w serwisie. Gdzieś o tym czytałem.
Może jakieś rady?
-
kolektor ssacy
-
-
kolektor ssacy
sprawdz czy miales wymieniony kolektor ssacy
-
Przeczytaj całość. Kolektor raczej jest OK, "check" nie pali sie
Silnik wczodzi na obroty normalnie, ale po odłączeniu filtra cząstek stałych.
-
kolektor ssacy
umnie najpierw sie palila samochod wszed w tryp awaryjny a na drugi dzien kontrolka zgasla i samochod odzyskal moc
-
Pawel159A jak wygląda u Ciebie końcówka rury wydechowej? U mnie jest czarna jak u zwykłego diesla a podobno ma się błyszczeć. Ja u siebie też mam problem z DPFem (najprawdopodobniej to on) bo mi silnik trochę nierówno chodzi po odpaleniu i później raczej też tylko mniej czuć i zobaczyłem raz kontrolkę na ekraniku dotyczącą filtra cząstek stałych.
-
kolektor ssacy
u mnie przed wymianą kolektora ssacego silnik nierówno pracowal na biegu jalowym. kolega pracuje w serwisie alfy romeo i powiedzial mi, ze jak silnik nierówno pracuje to sa to piersze objawy kolektora. U mnie rura jest biala. podal bys numer telefonu to bysmy pogadali