-
Witam! No niestety w sw otwieranie klapy zwłaszcza jak jest mokro to porażka...ten patent całkiem fajny i też będę chciał go zrealizować...ciekaw jestem czy jak się zamontuje takie sprężyny ze klapa się już uniesienie na tą wysokość to nie wystarcza nowe siłowniki żeby ta klapę dociagnac do m nca...mimo wszystko wolę takie rozwiązanie
-
A jakby połączyć te sprężyny z gumowymi amortyzatorami klapy od, chyba, sirocco? W temacie w dziale 159 było to kiedyś omawiane (te co powodowały, że w sedanie klapa otwierała się całkowicie).
-
A może byśmy się zbadali w kilka osób i kupili kilka zestawów i zobaczyli który najlepszy? Jak dla mnie najlepsze wyjście, najtańsze i dla wielu forumowiczów na przyszłość bo problem dotyczy nas wszystkich:)
-
Witam. Właśnie przymierzam się do elektrycznego podnoszenia tylnej klapy w sw. W poniedziałek znajomy przywiezie mi siłowniki elektryczne od mercedesa combi oraz od audi s6. Po wstępnych obliczeniach wychodzi że będzie trzeba lekko przerobić osłonę tylnego słupka. Jak tylko będę mieć więcej czasu to zabiorę się za eksperymentowanie i dam znać jak idzie.
-
Boru i ogarnales cos w temacie tych silownikow?
-
Witam. Z racji choroby nie mam możliwości ostro zacząć się za to. Po wstępnych przymiarkach najlepszy mechanizm do tego jest z mercedesa w211 kombi. Jest montowany w tylnym słupku. W mojej będę musiał poświęcić tapicerkę i przerobić osłonę żeby ramię siłownika mogło swobodnie pracować. A i jeszcze muszę wspomniane ramię skrócić. Będzie trochę zabawy.
Dodano po 7 minutes:
W sprawie siłownika w mercedesie jest tylko jeden ukryty w słupku i jest elektryczny. Dochodzi jeszcze sprawa elektryki. Trzeba tak wszystko dopasować aby przy otwieraniu klapy siłownik dochodził do maksymalnego otwarcia wraz z maksymalnym otwarciem klapy. W przeciwnym razie kiedy klapa dojdzie do t.z punktu zero a siłownik nie to będzie on działał aż się zjara albo zmieli tryby.
-
Widzę, że kolega na bogato leci :P
No ciekawy jestem sam jak to wyjdzie...jak dla mnie wystarczyłoby gdyby się otwierało samym siłownikiem i zamykało rączkami :)
A powiedz mi jeszcze...jak to kosztowo wygląda jeżeli chodzi o graty?
Pozdrawiam i powodzenia :)
-
Ja chętnie bym przygarnął sprężyny, które dają radę w sedanie.
-
peteski, bez przeróbek nie da się zrobić automatycznego otwierania klapy w sw. Wcześniej zaprezentowane sprężyny pozwalają otworzyć klapę do połowy. Pracuję nad tym, by coś taniego wymodzić
-
Wiesz...jak dla mnie to nawet jak do polowy by się otwierało to już jest coś :) a uważasz, że siłowniki w klapie tylko mocniejsze nie dadzą rady podciągnąć jej do końca?