może się ktoś orientuje gdzie w woj. podkarpackim można to wyłączyć programowo?
Printable View
może się ktoś orientuje gdzie w woj. podkarpackim można to wyłączyć programowo?
Oczywiście ja też polecam weloo
Witam wszystkich ponownie.
Piszę ponieważ uporałem się ze swoimi przypadłościami. Zdenerwowałem się i zrobiłem:
- zregenerowałem kolektor dolotowy - klapki przepuszczały ciśnienie uciekało i auto słabo się zbierało. Nie zdecydowałem się na wywalenie tylko na regenerację. Efekt silnik pracuje równo duuuużo ciszej niż przedtem, nie słyszeć gwizdów z pod maski. Polecam: http://www.kolektorycdti.pl
- oczywiście kolektor wyczyszczony bo w środku smoła w duuużej ilości.
- zdemontowałem głowicę, ponieważ miałem urwaną szpilkę kolektora wydechowego - dziadostwo i tyle!!! - głowicę dałem sobie do sprawdzenia i okazało się, że ten szlam smołowy zalega na zaworach i gniazdach zaworowych no i znów ciśnienie ucieka!!!! Goście u których to robiłem to zanim przystąpili do obróbki, to dzień moczyli głowicę w specjalnym roztworze aby pozbyć się tego szlamu. A więc szpilki zmienione i głowica oczyszczona.
- Okazało się, że EGR przepuszcza. Oczywiście znów okazało się, że ktoś poprzeciągał gwinty na szpilkach mocujących EGR do kolektora ssącego. Szpilki nowe przerobione i nagwintowane. EGR zaślepiony fabryczną zaślepką z dziurami jako rozwiązanie serwisowe.
- Teraz ciśnienie trzyma się jak 102 albo lepiej. Nareszcie auto nie ma dziury i od zera daje takiego kopa, że aż można się przestraszyć!!!!
Wszystkim, którzy mają problemy z ciśnieniem doładowania polecam:
- aby zrobić sobie porządek z klapami (regeneracja lub wywalenie i problem znika) Ja sam regenerowałem u gościa z tej stronki: http://www.kolektorycdti.pl Jeśli ktoś będzie potrzebował kom. to proszę pisać na priv.
- zaślepić EGR (lub usunąć systemowo ale tylko wtedy kiedy wywalamy równocześnie DPF lib jest już wywalony. W przeciwnym wypadku samo usunięcie klap i wyłączenie systemowe EGR-u spowoduje zniszczenie DPF - u i większy problem się zrobi i koszty.
Jeżeli ktoś potrzebowałby pomocy przy demontażu czegokolwiek w tym silniku chętnie posłużę pomocą. Na wszelkie zapytania też odpowiem
Pozdrawiam i życzę miłego użytkowania.
Masz na mysli samo wylaczenie EGR i zostawienie go bez blachy? Ze niby to uszkodzi DPF? Jak?
Pytam z ciekawosci... ja EGR mam zaslepiony i wylaczony w kompie.
BTW samo zaslepienie EGR nie daje takiego efektu jak zaslepienie + wylaczenie. Auto mi sie teraz duzo lepiej zbiera z dolu i uwierzcie mi nie jest to efekt placebo :)
no takie rzeczy pisza tutaj: http://www.in-car.pl/ to w koncu jak sie do tego odniesc? Moje auto wlasnie "zrzucilo" listwe sterujaca i bede sie zabieral za kolektor, klapki i egr. DPFa bym chcial zostawic..
Może tak jest w CDTi?:confused: Albo nie do końca znają się na rzeczy. W JTD jest to jak najbardziej możliwe.Cytat:
Usunięcie EGR 300 zł (Uwaga! Niemożliwe w samochodach w których jest DPF, należy wcześniej go usunąć)
Chcą zarobić na jednym i drugim ? Innego racjonalnego wytłumaczenia nie ma.
Jeśli mają doświadczenie w tej sprawie, to już nawet nie z analizy pracy układu ale z opinii klientów powinni wiedzieć, że usunięcie EGR przedłuża okres między wypaleniami. Stąd proste wnioskowanie, że cząstek stałych jest mniej.
Od 15 tys km jeżdżę z zaślepionym EGR mając DPF-a na miejscu. Nie stwierdzam póki co wpływu zaślepienia na DPF. Wypalanie mniej więcej tak samo często jak przed zaślepianiem.