Bella piekna i jezdzi super, ale dzwieki zasysania albo odsysania psują trochę frajdę, mam nadzieje ze ktoś znalazł przyczynę albo jeszcze lepiej rozwiazanie problemu.
Printable View
Bella piekna i jezdzi super, ale dzwieki zasysania albo odsysania psują trochę frajdę, mam nadzieje ze ktoś znalazł przyczynę albo jeszcze lepiej rozwiazanie problemu.
Witam,
Z nastaniem zimy zauważyłem dziwne dźwięki a mianowicie coś strzela mi w prawym słupku przy ruszaniu / szarpnięciu. Podejrzewam drzwi bo gdzieś tu na forum czytałem, że trzeba drzwi wyregulować i przestaje strzelać/stukać.
Dodatkowo bardziej martwi mnie to że przy zmianie biegu (podczas szarpnięcia/przyspieszenia) słyszę taki lekko metaliczny krótki pisk (jakby skrzypienie ale krótkie i piszczące). Wydaje mi się, że to nie dwumas bo dźwięk jest słyszalny również przy szybszym dodaniu gazu bez zmiany biegu - chyba że jestem w błędzie? Czy to jakiś przegub, element zawieszenia może takie dźwięki wydawać?
Po przeczytaniu tego wątku sprawdzę czy ten dźwięk słychać bardziej od strony schowka jak to koledzy pisali "gumowej zabawki". Ale raczej to coś innego
Witam,
U mnie natomiast ostatnio pojawił się metaliczny dźwięk podczas przyśpieszania. Wydaje się, że dobiega on z silnika, co ciekawe słyszalny jest tylko na 3 biegu przy 3250-3500 obr/min. Ktoś zna odpowiedź na tą zagadkę? :)
Cześć, podczas jazdy w szczególności kiedy na dworzu jest zmino (od 5stopni w dół) pojawia się u mnie dziwny szum nagrany tutaj http://w295.wrzuta.pl/audio/0fAEIPWckEU/q4alfa159_szum (najlepiej słychać od 5-8s) występuje teoretycznie na każdym biegu (do prędkości 70-90km/h) z tym że na 5 jest najmocniej słyszalny, teoretycznie narasta przy przyśpieszaniu i zazwyczaj ustępuje po odjęciu gazu (ale czasami jest na odwrót wyje bez gazu lub na luzie i jak się dodaje gaz to przestaje) dźwięk ten też narasta podczas zwalniania tak do 20km/h. Nie wiem czy to turbina, łożysko koła (raczej bym wykluczył)czy coś innego. Dodatkowo mogę dodać, że ruszając w momencie kiedy rozpędzam się dajmy na to 2,5-3obr/min (występuje tylko przy zmianie biegu z 1 na 2)puszczam gaz po 2sek jak strzałka od turbo opadnie tak na jakieś 0.2-0.4 bar słychać takie "puf" (nie jakieś mega głośne ale słyszalne w kabinie). Czy ktoś byłby w stanie coś podpowiedzieć naprowadzić na jakis trop :) byłbym wdzięczny
Próbuję zlokalizować taką przypadłość w AR159 2,4: rano gdy odpalam samochód słyszę z przodu, z prawej strony jakby "ćwierkanie", po kilku sekundach zanika ten dźwięk. Dochodzi jakby od strony paska napędu. Co to może być? Alternator? Miał ktoś z forumowiczów taka przypadłość? Od czego mam zacząć poszukiwania?
To jest jakaś część którą można amatorsko wyciągnąć, sprawdzić i włożyć, bez żadnych problemów dla działania całej reszty samochodu?
To jest po prostu element rury z dolotu powietrza. Nic nie demontujesz, tylko ciagniesz ja lekko do góry aż jej nóżka wyjdzie z takiej dziurki.
Dziękuję, posprawdzam co i jak. Może to to.
A jak dodajesz gaz to ustaje? Albo trochę się silnik zagrzeje...?
tak, po kilku sekundach dźwięk znika, wszytko na biegu jałowym
Jakby to było coś luźnego to byłoby cały czas. Myślę, że to coś z rolkami paska... w każdym razie ja bym tam szukał.
Możesz nagrać ten dźwięk?
Sprawdź ten krótki pasek od alternatora, ja borykałem się z tym porannym ćwierkaniem rok, a po wymianie paska na nowy cisza. Już gdzieś ktoś pisał tu na forum, że też pasek u niego powodował te dźwięki.
spróbuję jutro rano nagrać ten dźwięk. Może faktycznie to pasek. Dzięki za sugestie
Witam. W sumie coś mi się udało nagrać, ale jakoś nie słychać dobrze tego cykania, choć w rzeczywistości było, szczególnie na pliku Voice009 po każdym przygazowaniu.
http://przeklej.org/file/ZLHTs9/Voice009.amr
http://przeklej.org/file/irpFZz/Voice008.amr
Witam.
Ostatnio w końcu doszedłem co to był za "świerszcz" podczas jazdy na nierównościach... tzn nie do końca doszedłem, ale udało mi się go wyeliminować.
Na początku myślałem, że to osłona tarczy hamulcowej- pudło.
Potem zamek maski (trochę był luźny)... wyregulowałem, nasmarowałem- pudło.
W końcu zacząłem stukać delikatnie w elementy pod maską- ćwierkało przy uderzeniu w lampę... a potem się okazało, że przy szarpaniu tego pasa między lampami pod maską jest najlepiej słyszalny ten dźwięk. Popsikałem smarem tu i ówdzie i problem ustąpił.
Dokładnie nie wiem co ćwierkało, ale organoleptycznie zlokalizowałem mniej więcej skąd był dźwięk i za 3 pryśnięciem była cisza.
:) ot włoszczyzna
Dodatkowo zdiagnozowałem również wpadające w wibracje "coś" w desce- okazało się, że była to środkowa duża kratka wentylacyjna na desce rozdzielczej. Jedna z dwóch śrub była luźna (pękły plastiki ze starości).
Teraz mam błogą ciszę w aucie...
Witam,
mam problem z dziwnym dźwiękiem - mianowicie jest on praktycznie wszechobecny, im szybciej jadę tym słyszę dźwięk coraz szybciej rozpędzającego się "czegoś", jak zwolnię to to coś zwalnia, dzieje się to na każdym biegu w zasadzie i jak wciskam gaz to wtedy tak jak pisałem to "coś" też się rozpędza. Jak się zatrzymam to coś nie występuje. Jest to nawet przy ruszaniu czy cofaniu :/.
Mechanik nie potrafił tego zdiagnozować, najpierw mówił mi, że to skrzynia i łożysko, wymienił łożysko, zalał nowy olej - to samo. Zalał gęstszy olej - to samo. Mówił, że po dłuższej jeździe powinno się to ustabilizować, ale nadal to samo.
Jakieś pomysły?
Witam, to ja zaobserwowałem u siebie również niezidentyfikowany dźwięk.
Słychać go z prawym kole, żona stwierdziła, że jest to dźwięk podobny to pralki kończącej wirowanie :D
Tzn, szuranie lub ocieranie (najbardziej na zakrętach). Czyżby już było słychać łożysko ?
Pzdr
https://goo.gl/photos/zF7MSRyARuHM1EXG8 a powiedzcie mi co to moze byc?
Heloł! mam taka dziwną przypadłość. Zaraz po zatrzymaniu samochodu np. na światłach w kabinie czuć i słychać w kabinie przez moment takie jakby drgania (można to porównać do takiego "naprężeniowego" drgania), które ustępują samoistnie lub po zdjęciu nogi z pedału hamulca. Dziwne jest to, że po kilkukrotnych hamowaniach (niezależnie od ich siły) zanikają. Nie wiem co o tym myśleć i od czego zacząć poszukiwania. Czekam na, nawet dziwne, propozycje diagnozy. Pzdr.
http://przeklej.org/file/Rp8yDN/Voice011.amr
Nurtuje mnie ten problem: co to za dźwięk? Czasami jak uruchamiam silnik, to jest takie jakby cykanie, tutaj w 5 sekundzie nagrania. Może ktoś się spotkał z czymś takim?
Tak, pojawia się na zimnym silniku, po nocy.
Choć np. dziś z rana po nocy nie było tego efektu.
To i ja się pochwalę;-)
Udało mi się zlokalizować i usunąć poranny nieprzyjemny chrobot.
Otóż, przy niskich temperaturach, szczególnie po nocy, po odpaleniu było czuć na pedale hamulca drżenie. Drżenie to ustępowalo samoistnie po kilku minutach jazdy. Na zimnym silniku, drżenie ustępowalo również po tym jak wdusilo się pedał sprzęgła.
Długo szukałem....aż go znalazłem:-D wąż od serwo;-) Po wymianie na nowy, po całej nocy rano odpał i.....cisza :-D
Od serwo?
Patrząc na przód auta - po prawej stronie silnika masz pompę podciśnienia. Od niej idzie taki grubszy przewód do serwa ( pod zbiorniczkiem wyrównawczym płynu hamulcowego. Wymiana bajecznie prosta.
Cześć,
może ktoś podpowie co to za stuk mi towarzyszy od 2 lat. Latem bardziej niż zimą. Od strony kierowcy - jadąc powoli na nierównościach, raczej przy wjeżdżaniu na wypustkę, niż wpadniecie w dziurę.. Najpewniej wyłapuję go przy progach zwalniających. To tak jakby przeskakiwało coś w amortyzatorze. Stuk puk głucho metal o metal i potem cisza. Na szarpakach oczywiście nic.
NA prostych kołach czy skręconych? U mnie też było sztywno a stuk był na skręconych. Diagnoza - końcówka drążka. Swoja drogą byłem u dwóch diagnostów. Wiedziałem że coś stuka ale nic nie powiedziałem. Pierwszy nic nie znalazł i nawet za bardzo nie "diagnozował", drugi "diagnozował aż za bardzo" ale znalazł i trafił w "10".
A sprężyna cała?
taki przypadek:
odgłos szybkiego drgania, uderzania o siebie dwóch elementów metalowych, a może plastikowych, coś jakby niedomknięta maska, niedomknięte drzwi, tylko i wyłącznie powyżej 120 km/h. Rytmiczny i stały dźwięk. Mam uszkodzone prawe nadkole, ale nie wiem czy to to. Jakieś pomysły?
To sprawdź sprężynę. Tylko z tym mi się kojarzy.