Nawet przez krótką, ulotną chwilę zastanawiałem się nad tą Alfą, ale była to naprawdę krótka i ulotna chwila. W pełni zgadzam się ze wszystkimi postami powyżej. Jednocześnie dzięki za zainteresowanie moją sprawą i podrzucanie różnych "świeżynek" ;)
Printable View
Nawet przez krótką, ulotną chwilę zastanawiałem się nad tą Alfą, ale była to naprawdę krótka i ulotna chwila. W pełni zgadzam się ze wszystkimi postami powyżej. Jednocześnie dzięki za zainteresowanie moją sprawą i podrzucanie różnych "świeżynek" ;)
Wystarczy poszukać opisywałem tą alfę około luty/marzec 2013. Właściciel to importer aut używanych.
a tego ktos badał ? http://otomoto.pl/alfa-romeo-spider-...C26815911.html wisi już od dawna więc coś nie hail hitla z nim pewnie...
stoi już z póltora roku, więc raczej to igła nie jest, bo cena tez zjechała chyba z 14 czy 15 tysi i nadal chętnego nie ma (podobna systuacja jak z czerwoną gtv której nikt ruszyć nie chciał). pewnie cena zejdzie do 8-9 tysi i ktos sie nią zaopiekuje
poza tym jak ktoś już ma pojęcie o tym modelu to boi się silnika 12V bo częsci do niego brak
Tez uwazam ze za takie pieniadze, jak jest wystawiona, ciezko aby byla w chociaz w dobrym stanie.
Apropo - czesci do 3.0 V6 12v sa ale drogie i ciezko dostepne. Czasami trzeba czekac kilka miesiecy na dostawe i poszukiwac poza granicami polski. Rozwiazanie jest jedno - zakup czesci na zapas :)
to też słyszałem ,że problemy z częsciami do 12V ,,,to może trochę odstraszać w przypadku tego spidera.
czas i kasa zawsze rozwiążą problem..:D ale frajda jest potem że się ma nietuzinkowe auto którego jest tylko 3500 szt. kurcze jeszcze bym się do jakiegoś spidera kiedyś przymierzył :)
A czy ktoś wie jakie są prawdziwe dane produkcyjne?
Bo gdzieś wyczytałem, że ogólnie wyszło niecałe 100 tysięcy sztuk, w tym 16 tysięcy Spiderów. Może to ktoś potwierdzić/zdementować? A w jeszcze innym miejscu wyczytałem, że wyszło 16 tysięcy łącznie, Gtv i Spiderów.
kolega karl78 wymienił ilosć 3500 szt spiderów z silnikami 3,0 v6 12v ,ciekawe ile wyszło gtv 3,0 v6 24v w wersji lusso? :D
Ja też wymieniłem liczby, każdy może. Chodzi mi o oficjalne dane ;)
przecież na wiki jest zestawienie wszystkich wyprodukowanych egzemplarzy w podziale na silniki i roczniki
Nie raz wyczytywałem bzdury na wiki ;)
Wg wiki - Around 39,000 Spider and 41,700 GTVs were built from 1993 to 2004.
ale akurat tam jest zrobione porządnie, kiedyś na forum się ogłaszał jakiś kolego, że zbiera fundusze na zrobienie konkretnej bazy wiedzy o Alfa Romeo i to on zrobił wpis na wiki o Gtv/Spider
Szkoda, że trzeba się przełączyć na EN, żeby się o tym dowiedzieć. Czyli możemy strzelić, że po świecie jeździ ok. 40,000 916tek :) Chciałbym je zobaczyć wszystkie w jednym miejscu <3
Wedżi- popieram z całej duszy! A tym miejscem powinien być mój garaż ^^
3,0 24v gtv -6,357 szt
3,0 12v spider-3,738 szt
2,0 TS gtv-23,822szt
2,0 v6 tb spider-444 szt
3,2 24v-512 szt
tak ,że według tych danych naj mniej wyszło spiderów z 2,0 v6 tb tylko 444 szt ,,moja wersja ma też nie zły wynik 6,357 szt:D
- - - Updated - - -
a od początku produkcji do zakończenia łącznie gtv i spider wyszło we wszystkich wersjach silnikowych80,747 szt:)
Ciekawe ile wyszło Gtv 3.0 V6 z czerwonym wnętrzem...
o konkretnie 97 r takiej jak moja z 5 biegową skrzynią ,przepustnicą na lince ,jedną sondą lamda i 225 km,,,w 97r wyszło1,188 szt.:D od 98 w tych czterech aspektach są zmiany,,
- - - Updated - - -
w pięciu bo zapomniałem o org zaciskach brembo w 97r....:D
- - - Updated - - -
tego się nie doczytałem ,ale może tu cos znajdziesz,,,, http://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_GTV_and_Spider
Zima minęła spokojnie, na zbieraniu informacji, przyszła wiosna i chyba czas działać. Dogadałem się z właścicielem tejże Alfy: http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#4f3d1373b9 na 9 tys. Nie jest to kwota, która w pełni mnie satysfakcjonuje, ale taki stan chyba nie występuje w naturze, bo przecież nikt swojego auta za darmo nie odda. Prawdopodobnie do sfinalizowania transakcji dojdzie na koniec marca/ początek kwietnia. Jest to spowodowane tym, że w przyszły weekend wylatuję z kraju i z powrotem będę dopiero 24.03.
Powiem szczerze- trochę się boję ;P
Gdy kupowałem pierwszy samochód brałem go oczami a nie mózgiem, drugi był od dobrego znajomego i tak naprawdę będzie to pierwsze auto kupione z pełną świadomością czynu.
Powiedzcie mi tak:
Właściciel twierdzi, że ma do tej Alfy felgi 16", mówi, że są oryginalne Alfa Romeo, z okrągłymi otworami ale nie telefony (stawiam na Selspeed), chce mi je dosprzedać do samochodu jednocześnie samemu przyznając, że był jakiś problem w spasowaniu tych kół na samochód. Felgi 16" w ogóle podchodzą do 3.0? Jest sens się w to bawić?
Alfa Gtv 3.0 seryjnie ma 1 wydech, czy podwójny? Kolejnym fantem, który właściciel chce mi sprzedać jest tylny zderzak z dwoma wcięciami pod tłumik i też nie wiem czy się tym interesować.
Do wymiany doszły tuleje z tyłu- porady? Wymieniać na PU, czy nie warto? Czytałem różne opinie... Jakie są koszta?
odnośnie PU tutaj masz wszystkie potrzebne tuleje http://www.inter-rally.pl/pol_m_Zawi...-2005-369.html
co do felg 16'' to mogą to być takie jak ja mam,telefony org. do gtv wychodziły tylko w 17'',moim zdaniem lepiej tą kasę przeznaczyć na doprowadzenie auta do porządku niż inwestować w te felgi,jest ich pełno na alledrogo.Tłumik fabrycznie jest pojedynczy ,to co on ma w tej alfie to samoróbka do demontażu...więc znów po co ci zderzak z wycięciami na dwa wydechy ? kupisz jakąś dobrą firmówkę końcowego tłumika i już masz porządek,,podwójne firmówki są bardzo drogie ,mnie się udało,bo kupiłem moją z podwójnym org zenderem .w tym aucie jest sporo roboty omawiane już tu było nie raz ,ale jak za 9 tyś w miarę dobra cenę wynegocjowałeś.
16" chyba nie wejda na zaciski z przodu
Sent from my iPhone
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=123588&stc=1przecież ja mam org 16'' od gtv i zaciski brembo fabrycznie montowane w 97,i wszystko się mieści .
A to przepraszam myslalem ze minimum to 17"
Sent from my iPhone
Grzdylu oczywiście że na seryjne brembo z GTV mieszczą sie 16-sto calowe felgi. Seryjne heble w 3.0 to tzw. małe brembo i tarcze 305 mm i do tego wchodzi felga min 16 cali. Natomiast felga 17 cali musi być gdy masz brembo duże i tarcze 330 - a to z tego co wiem seryjne w GTV nigdy nie było (nie wiem jak w 3.2 osatni wypust).
Alfa ma ciekawy środek, dość niespotykany. Były gdzieś na forum link do dokładnych opisów wersji limitowanych.
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Alfa_...GTV_and_Spider
http://www.bozhdynsky.com/alfa-romeo...pider-history/
Tu sa opisane wersje limitowane. Ta moze byc Red Style. Ja mam np. Blue Style
Sent from my iPhone
Komplet PU 1000zł.... Auuuuuu... I jak wam się sypią tuleje to właśnie to wkładacie, czy może są jakieś inne patenty? Chce się mieć fajny samochód trzeba się liczyć z fajnymi cenami, nie...
Maras- właśnie tak sobie myślę jak napisałeś. Tym bardziej, że nie chcę tym autem jeździć w zimie więc na pietruchę mi te felgi? xP A jak sobie będę chciał kupić telefony bo mi się podobają to i tak będę miał 2 komplety... Zastanawiałem się nad zderzakiem, ale ja chcę mieć serię. Moje możliwości przerobowe nie są jakieś gigantyczne, więc powrót do serii będzie stopniowy i powolny, ale jedyne co zostawię to chyba tylko czerwone podświetlenie- raz, że nie umiem się tym bawić, a dwa... Mam słabość do takich pierdółek z pazurem ;P No i przede wszystkim powrót do serii będzie miał miejsce dopiero po tym, jak auto będzie już śmigało bez najmniejszego zarzutu, kiedy wszystko będzie chodziło cacy. To jest dla mnie najważniejsze.
Liczę, że niewielkim kosztem, nie przekraczając wartości auta uda mi się ją uporządkować a potem już tylko radość użytkowania.
Grzdylu to kiedy umówiona flaszka? ;)
Wpadaj na tor do Kielc :)
Sent from my iPhone
Tor Kielce? Kiedy?
Nieźle, ja niestety zauważyłem jedynie ogłoszenia na temat zlotu w Drawsku. Chętnie bym wpadł, tyle, że zapisy do 3.03 a ja na razie nie mam jeszcze samochodu ;P Zobaczymy jak się wszystko uda.
Spoko miejsca jeszcze sa :)
Sent from my iPhone
Panowie, doradźcie proszę, czy warto wydawać kasę na holownik i ciągnąć auto do serwisu (tam ponownie wydać troszkę zielonego), czy też poprzestać na opiniach mechanika, z którym rozmawiałem przez telefon i sobie darować całą operację "trzepania" auta przed zakupem? Gość z którym rozmawiałem ma raczej mały warsztat i to czego nie zrobił na pewno to nie sprawdził zawieszenia i nie miał miernika lakieru.
Druga sprawa- auto nie jeździ i będę je musiał zrobić na dystans. Jest to dla mnie bardzo mało komfortowa sytuacja, dla tego też pytanie- czy jest ktoś z Trójmiasta i czy owy ktoś mógłby mi polecić jakiś warsztat gdzie bez robienia mnie w bambuko i rzetelnie zajmą się moim autem?
http://otomoto.pl/alfa-romeo-gtv-3-0...C32520137.html
jakieś "nowe" czyzero
ciekawe czy ma już 161.05 jak wskazuje rocznik...