SD-2 jest regulatorem PWM z tym ze bez płynnej regulacji mocy tak zaprojektował to Kogel, przy zamówieniu możesz powiedzieć o ile ma zmniejszać moc świecenia żarówki. Są również oparte o procesory ale ten w zupełności spełnia moje wymagania.
Printable View
SD-2 jest regulatorem PWM z tym ze bez płynnej regulacji mocy tak zaprojektował to Kogel, przy zamówieniu możesz powiedzieć o ile ma zmniejszać moc świecenia żarówki. Są również oparte o procesory ale ten w zupełności spełnia moje wymagania.
Jak będę już szczęśliwym właścicielem, to pewnie będę ćwiczył coś u siebie. Jak wyjdzie tanio to mogę się pobawić i robić z płynną regulacją.
Zaraz policzę ile to może kosztować :D
Używa ktoś może tego modułu? http://allegro.pl/swiatla-dzienne-za...002988371.html
KuASY , ten moduł działa tak samo jak ten poprzedni.Na pewno będzie działał, nie wiem tylko czy 30% to nie za dużo, ale skoro wszyscy takie robią to chyba mają przetestowane.
Ten za 45 też będzie działał, Ameryki nikt nie wymyśli.
- - - Updated - - -
Dodałem do listy zakupów dla Belli :D
Niektóre moduły robią podobno zakłócenia. Ale myślę że nie ma co szukać problemów ;)
Jakie żarówki mamy na długich?
55W będzie działać :D
Ok dzięki.
Kogel masz też wersje tego z funkcją COMING HOME i tam jest regulacja jasności co 10% zdaje sie (przyciskiem, nie potencjometrem) - mam to u siebie a tutaj mini manual w 166.
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...drogowych.html
wymien zarowke z halogenowej na zwykla , zmien ustawienia u elektryka zeby ci sie halogeny zalaczaly bez potrzeby zapalania postojowych tzn. tak aby halogeny zalaczaly sie po nacisnieciu guzika odrazu i masz swiatla do jazdy dziennej .
Odległość od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, chyba dyskwalifikuje używania halogenów jako świateł dziennych
W m-ce oryg. halogenów zamontowałem DRL-y z homologacją .Podłączenie proste 3 przewody 1)- zasilanie + po stacyjce ze skrzynki bezp. na akum,2)-zasilanie z świateł poz. 3)- masa. Swiecą po włożeniu klucza(mam w planie wykorzystać niepotrzebny obecnie włącznik halog. do wyłączania dziennych), gasną po włączeniu pozycji - wszystko legalnie. Niedługo pobawię sie z ringami.
http://img841.imageshack.us/img841/5007/s8005431.jpg
Uploaded with ImageShack.us
http://img401.imageshack.us/img401/4291/s8005420.jpg
Uploaded with ImageShack.us
http://kogiel.za.pl/ tam kupiłem. Panowie to się podłącza do świateł drogowych. Miałem to w vw. Światła drogowe mają inne ustawienie i jak się ustawi 30% mocy w zupełności wystarcza. Jeździłem z tym 3 lata i żaden patrol się nie przyczepił
http://www.ebay.co.uk/itm/ANGEL-EYE-...50504305222299 kiedyś ktoś już wrzucał to w tym temacie. Rozwiązanie bardzo ciekawe, ale nie mogę znaleźć aktualnej aukcji.
Weźmy jeszcze pod uwagę to, że ori lampy od drogowych mają homologację do drogowych, a nie do świateł dziennych. Tak dla ścisłości , nie wolno tych ściemniaczy montować :) Myślę , że to i tak lepsze rozwiązanie od marketowych ledów.
Ale o homologacji już nie ma po co dyskutować nie ma ni nie będzie chyba ze kogoś stać i ja zrobi. Tak naprawdę to policja aż tak się tego nie czepia co się świeci tylko bardziej patrzą na to czy się coś świeci w dzień. mi tez sie bardzo nie podobają te paski z ledów wiec zamontuje ściemniacz co by tak ostro po gałach nie dawały ale żeby mieć światło do jazdy w dzień, i żeby przy tym nie świeciło się mi całe podświetlanie w kabinie.
A czy bmw stosując podobne rozwiązanie ma homologację na kloszach? Przecież też używają świateł drogowych jako dziennych tylko w zmniejszonym stopniu. Całkiem jak ten ściemniacz.
ale to jest fabryczne rozwiązanie wiec jeśli auto jest nie modyfikowane pod tym względem to masz homologacje na Auto wiec na lampy również a my mówimy o przeróbkach fabrycznych lamp. taka modyfikacja już nie będzie posiadać homologacji ale sek w tym żeby zrobić to jak najbardziej rozsądnie i jak najmniejszy festyn.
To jak niebiescy sprawdzą czy auto ma homologację na takie rzeczy? Przecież w dowodzie tego nie ma. Myślę, że jest to lepsze rozwiązanie niż montowanie LEDów, które i tak zeszpecą nasze auta. Wydaje mi się, że homologacja powinna być na kloszach jak już auto wyjechało w takiej konfiguracji z fabryki.
No widzisz dlatego ja nie chce dyskutować o kwestiach prawnych (bezpieczne czy nie , ma homologacje czy nie, wlepia mandat czy nie) nie o to mi chodzi. Zależy mi na estetyce i praktycznym rozwiązaniu kwestii świateł dziennych w aucie którego producent w to nie wyposażył a nie bardzo mi się pobada jazda w dzień na światłach, takie jest moje zdanie. postaram się jutro to podłączyć i ocenić wspólnie z wami.
W BMW , tak z resztą jak we wszystkich innych światłach dziennych , homologacja jest na kloszu.
Kolego mat09 o to Ci chodziło: http://www.aftermarketautoshop.com/c...ghts-foglamps/
no coś podobnego. Widział może ktoś jak to w rzeczywistości na aucie wygląda?
Myślę że można by nawet samemu spróbować zrobić coś takiego. Rozebrać klosz, włożyć ring i zrobić instalacje. Tylko problem z homologacją :confused:
W sumie nie wiadomo czy te sprzedawane mają homologację.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany takim rozwiązaniem - chodzi mi o te halogeny z ringami, to mam dwa komplety takich do sprzedania. Kupiłem dwa, ze względu na możliwość uszkodzenia w trakcie eksploatacji, jako rezerwę. Ponieważ bardziej przypadło mi do gustu rozwiązanie z wykorzystaniem świateł drogowych, te mi pozostały - czy mają homologację nie wiem, musiałbym sprawdzić czy mają odpowiednie oznaczenie na kloszach, ale wydaje mi się, że nie, tak jak większość tego typu rozwiązań.
Witam,
mam pytanie intersuje mnie uzywanie swiatel do jazdy dzienniej w okresie zimowym. Czesto widuje kierowcow ktorzy jezdza tylko na dziennych. Z tego co pamietam w zimie jest przepis zeby jezdzic na swiatlach mijania, wiec dzienne plus xenon, mam racje (ewentulanie sam xenon)? Czy mozna jezdzic na samych dziennych ustawiajac sobie opcje auto i niech czujnik sam decyduje kiedy wlaczyc odpowiednie swiatlo: jak jasno to same dzienne lub dzienne plus xenon jesli wykryje ze jest za ciemno ?
Dzieki.
Światła dzienne moga być używane cały rok, w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu. Pora roku nie implikuje konieczności używania świateł mijania zamiast dziennych.
dzieki za wyczerpujaca odpowiedz
Ciekawostką jest tylko to, że dla aut rejestrowanych pierwszy raz po 1 stycznia 2010 roku istnieje zakaz jednoczesnego włączenia świateł do jazdy dziennej ze światłami postojowymi tylnymi i obrysowymi. Dla aut zarejestrowanych przed tą datą ustawodawca dopuścił jednoczesne zapalenie świateł dziennych i postojowych (z tyłu auta).
szewi, mogłeś skojarzyć obowiązek włączenia świateł mijania w ciągu dnia np. w czasie silnego deszczu lub mgły (m.in. wtedy zachodzi przypadek nieprzejrzystości powietrza).
Na dziennych można jeździć cały rok, w warunkach normalnej widoczności.
Problemem są tylko kierowcy jadący za nami i mrugający długimi, bądź wyzywający nas na cb.
Co do opcji z czujnikiem, to miałem tak w poprzednim aucie. Bardzo fajna sprawa, wjeżdżasz na parking podziemny i automatycznie włączają się światła.
W alfie nie mam niestety czujnika i muszę przełączać ręcznie.
Janio mógłbyś wrzucić zdjęcia jak to wygląda? Masz może zdjęcie tych świateł na samochodzie? :)
Tak dokladnie. Wiec na zime tez wlaczam tryb auto i zapominam o sprawie - niech automat decyduje kiedy do dziennych dolaczyc xenon w zaleznosci od tego czy jest jasno czy ciemno i przejrzystosci. Jezdzilem tak latem, fajnie ze w zimie tez mozna. Do tej pory zima jezdizlem na trybie "wymuszonym": dzienne plus xenon.
xmy: ten czujnik to spoko opcja i bardzo sie przydaje, bo zapominasz w ogole o obsludze swiatel, same sie wlaczaja takie jak powinny i kiedy jest taka potrzeba.
fakt, o tym producent nie pomyslal...