Na 99% jest tam 500mA i 5V....
W eLearn znalazłem tylko potwierdzenie, że 5V
USB z B&M jest pomyślane pod pendrive'a zwykłego.
Printable View
Na 99% jest tam 500mA i 5V....
W eLearn znalazłem tylko potwierdzenie, że 5V
USB z B&M jest pomyślane pod pendrive'a zwykłego.
No właśnie niekoniecznie tylko do pen'a, bo w instrukcji jest jak wół o możliwości używania iPoda i jego ładowania... Te 500mA to pewnie zbyt mało :(
500 mili to standardowy port komunikacyjny. Oczywiście że naładuje telefon czy ipoda. Standardowa ładowarka apple ma cały 1A i ładuje telefon/sprzęt pod pełnym obciążeniem. Pamiętać należy że smartfona z dużym ekranem na którym odpalimy np nawigację pół ampera nie naładuje. W niektórych wypadkach nawet nie utrzyma naładowania baterii.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ale ja nie chcę ładować smartfona z nawi i wielkim ekranem, tylko coś takiego:
Załącznik 233157
Spróbuję z innym kablem.
Żeby B&M ruszyło to trzeba włączyć zapłon... inaczej auto by mogło mieć za duży pobór prądu.
Jedynie co to jak się rozmawia i gasi się auto to B&M działa dopóki nie skończy się rozmowy (tak jest w moim przypadku).
Z rozmową mam tak samo, chodzi mi tylko o odtwarzanie muzyki z USB. Jeśli chcę posłuchać muzyki z wyłączonym silnikiem to muszę włączać pozycję zapłon, grzać świece, nawiew się włącza - denerwujące to wszystko.
Hmmm B&M jest sterowane z kierownicy.... jak nie ma zapłonu to kierownica nie działa. Wychodzi zatem, że B&M działa tylko przy zapłonie (z wyjątkiem wcześniej wspomnianego przypadku rozmowy).
Ot wada systemu.
Sprawdzałeś, czy po wyłączeniu zapłonu przy słuchaniu muzyki z USB radyjko "zaciągnie" nutę z media playera?
Media player działa bez zapłonu tak jak całe radio, wystarczy wdusić pokrętło głośności na chwile. Ale nie będzie sterowania, bo realizowane jest po can-ie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Hej,
Udalo mi sie dolozyc Blue and Me. Smiga az milo.
Zauwazylem, ze w niektorych alfach wywietla sie logo blue and me po wlaczeniu, u mnie tego nie ma. Orientuje sie ktos jak to jest?
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
a w proxi pozycja information displayed co masz ustawione? w zależności jaką miałem centralkę blue&me lub B&M nav to albo usawiałem type1/Blue&me albo type3 blue&me nav i w obu przypadkach było logo po włożeniu kluczyka
Pytanko z troche innej beczki:)
Zalozylem Blue and Me, dziala z.jednym malym ale... jak mam polaczenie przychodzace albo dzwonie gdzies to bez wzgledu na to w jakim jest trybie radio(FM czy Blue and Me) to przelacza sie zawsze na Media Player i robi sie duzo glosniej na kilka sekund...
Zastanawiam sie czy cos zle podlaczylem(watpie) czy tak ma byc po prostu...
czyli masz B&M z MediaPlayerem I zewnetrznym slotem USB do podlaczenia muzy MP3/WMA/WAV, tak? Jeśli tak to podlaczyles sie przez wejscie stereo do radia (zółta wtyczka mini iso)? W proxy ustawiles Audio Output na Stereo/CAN tel mute, Display type na No Display/Voice HMI, a Information Displayed na Type1/Blue&me? POtem rozumiem że zapuściłeś proxy? U mnie to tak wygląda I zarówno wyświetla logo B&M na starcie jak I nie ma tego efektu z głośnością o którym piszesz:
Załącznik 243817
Dodam dla innych na przyszłość, w przypadku radia bez pinów dla żółtej wtyczki, łączy się na zieloną wtyczkę mini iso a w proxy Audio output ustawia się na Mono/Analog tel mute
No i sprawdzilem wszystkie ustawienia.sa dokladnie takie same jak u ciebie Epsonix, a symbolu Blue and Me jak nie bylo tak nie ma. Odpuszczam temat, nie jest mi do niczego potrzebne:)
Ja niby nam b&m ale nie działa. Teraz założę nowa centralne po numerze VIN. Stara niby jest od spider fl. Nie wiem mam nadzieje, ze ozyje.
Wymienilem centralkę i ożyło. Wszystko działa. Ma ktoś może polskie menu do tego Blue&Me czy nikomu się to nie udało zrobić?
Menu tylko po angielsku, ale gada po naszemu :) trzeba aktualizacje tylko wgrac
po aktualizacji język zniknie przypuszczalnie - przynajmniej ktoś na forum pisał o tym.
To co zostawić i noc nie robic?
jak chcesz najwyzej po aktualizacji wgrasz jezyk. a musisz updatowac, z czyms masz problemy?
Z niczym. Chciałem tylko żeby gadało po Polsku
Dziwna sprawa. Wczoraj nie mogłem się połączyć z B&M, nie działało nawet zasilanie z gniazda USB-nie ladowalo tel. Zero reakcji guzika w kierownicy. Nagle po godzinie Hardy wszystko zaczęło działać. Jakieś pomysły co się mogło stać?
Mam pytanie z trochę innej beczki. Samodzielnie boję się rozkręcać moją bellę i wolałbym zostawić założenie blue&me osobom, które się na tym znają. I teraz pytanie - orientuje się może ktoś, czy ASO fiata lub alfy zajmuje się modami pokroju dodania fabrycznego blue&me do samochodów bez tego bajeru? Konkretnie mam na myśli 159-tkę w sedanie.
absolutnie nie zajmują się, ich sprzęt nie obsłuży zmiany proxi, wiązek dorabiać nie będą, poza tym zapłaciłbyś trochę - robota dla hobbysty na wiele godzin. aha, centralkę B&M w ASO odradzam kupować, kilka tysięcy kosztuje.
Jak to rozkminiałem to ASO za żadne pieniądze nie chciało się tego podjąć, bo oni twierdzą, że po pierwsze to jest prucie całej deski (wymiana wiązki), a po drugie oni nie mają w instrukcjach serwisowych czegoś takiego jak "dokładanie B&M" więc nie podejmą się czegoś czego nie potrafią zrobić. Części absurdalnie drogie u nich... no i też problem, bo przecież jak wpisali VIN to żadnej centralki B&M ani wiązki do tego system nie pokazał- a więc zero jakiejkolwiek wiedzy. Zamiast tego zaproponowali mi zainstalowanie Parrota za 1000zł :D :D :D
I wtedy zainspirowało mnie forum Passat'a... tam chłopaki robią absolutnie wszystko, każdy element wyposażenia są w stanie dołożyć i stwierdziłem "kurna, to tylko kabelki, a wszystkie auta są robione na jedno kopyto".
Kupiłem calutką wiązkę spod deski na allegro za grosze, grosze za centralkę (bo wtedy nikt ich nie potrzebował hehe), mikrofon też za grosze i usiadłem do tematu....
swego czadu mnie zainspirowales na dokladke b&m.
tzeba poprawic mikrofon eksperymentujac z zamiana na inne -sam przetwornik, elektronike zostawic- to co dawali do 159 czy fiata powoduje ze rozmowca ledwo nas rozumie. gdzies na forum sa moje posty z fotkami o poprawue jakosci rozmow z b&m. koszt pare zl czas 1-2h
Witam kolegów, mam pytanie jaką centralkę blue&me mogę wstawić do VIN ZAR93900007093003 ?
Wcześniej miałem blue&me 50505921 lecz co chwile się zawieszała i w końcu umarła. Jakiś czas później radio (7646302316) też niedomagało, nie włączało się i działy się z nim różne cyrki aż w końcu też zdechło.
Radio wstawiłem o identycznej numeracji i działa jak należy, po dostawieniu starej centralki nic się nie zmienia, nie widzi jej po osiowaniu proxy więc wygląda, że faktycznie padła na amen.
Będę wdzięczny za podpowiedź jakie centralki pasują do mojego samochodu pod obecne radio
wg eper miałeś B&M navi 50511183, nowsza to 50514602 , ta zaś wstecz wymienia się na 50513709, gdzieś tam jeszcze wyskakuje 60699961.
domyślam się że z funkcji navi piktogramowej nie korzystasz bo to badziew z prehistorii i mapy z 2010r. jeśli to odpuścisz to możesz pchać centralki bez nav, tylko w proxi sobie tam pozmieniaj (żebym pamietał co, 5 lat temu retrofitowałem najpier B&M a potem B&M nav) do uwczesnej 159 i coś tam przy nav trzeba było więcej zmienić (przynajmniej w stronę dodania, bo menu nie było widoczne). pewnie wstecz w wątku znajdziesz numery też i takich bez nav
Wielkie dzięki za podpowiedź:cool: . Czyli wychodzi, że wcześniej był zainstalowany moduł z nav i się komuś wysypał i zmienił na 50505921 który też padł. Teraz pozostaje mi kupno takiego samego (bez NAV) bądź o zamiennych numerach jeżeli takowe znajdę
Wpakowałem moduł 50510226 i po osiowaniu proxy zadziałał:cool: Teraz potrzebuję softu do aktualizacji oprogramowania oraz spolszczenia. Będę niezmiernie wdzięczny jak ktoś się podzieli oprogramowaniem:o Z oficjalnej strony nie puszcza, nawet po odblokowaniu Flash strona wymaga hasła i loginu
Jeszcze trochę pomarudzę, niestety coś zdechło po wgraniu spolszczenia, niby się instaluje lecz po chwili wywala komunikat "polski unavailable ..." Niestety wygląda, że teraz nie ma żadnego języka bo po włączeniu pojazdu jest komunikat "english unavailable..." Ponowne próby nie przynoszą skutku, a leciałem od nowa z softem 5.5 i 5.6 też wywala komunikat, że nie ma języka angielskiego. Dogrywanie polskiego nic nie daje:(
Poszło, wgrałem z starego przedpotopa i teraz wszystko gra, działa jak należy:o
Witam
Czy mógłbym komuś podać numer vin mojej 159ki żeby mi sprawdził jaki powinienem kupić modul blue&me mam sterowanie z kierownicy fabryczny mikrofon ale brakuje gniazda usb w schowku?