No i multitronic w dieslu ma w bonusie jeszcze dwumase
Printable View
No i multitronic w dieslu ma w bonusie jeszcze dwumase
Ale multitronic nie jest typową skrzynią automatyczną hydrokinetyczną. To skrzynia cvt. Dlatego nie ma co porównywać.
- - - Updated - - -
P.S. Sprzęgło i dwumas też jest we wszelkiej maści innych klasycznych ale zautomatyzowanych skrzyniach. W tych dwusprzęgłowych chyba też. Klasyczny automat nie ma dwumasy bo kompensacji drgań dokonuje sprzęgło hydrokinetyczne skrzyni.
To co to są za przebiegi? U Krisa skrzynia poszła po 70 kkm u Danusa po 140 kkm i auta z ori przebiegami.Bez kręcenia.Ty piszesz,że po 300 a uj wie który to remont tej skrzyni już jest.Ewidentnie te skrzynie,to bubel.
Sławek poszła bo w instrukcji nie ma napisane żeby wymieniać olej,i poprzedni właściciel nie wymienił, zwłaszcza że jeździł w korku non stop do centrum Gdańska i peryferii, ja po naprawie wymieniłem olej po 60 tkm. i jakoś problemu nie widziałem.
Teraz tez jest AISIN tylko że TF-80SC i mam nadzieje że będzie dobrze.
Krzysiek,nawet gdy jeździł na krótkich dystansach,to za dużo tych km nie natrzaskał. Kupując auta z automatem,mam się zastanawiać i gdzie i jak będę jeździł? Poza tym,jaki u nas jest klimat?To ile te skrzynie wytrzymywały w Italii czy Hiszpani?
Gdzie temp.jest zdecydowanie wyższa? Przy projekcie skrzyni,do 166 popełniono wiele błędów.Ja nie mówię,że ta skrzynia sama w sobie jest zła,tylko uważam,że źle została sparowana z tym silnikiem. Ot tyle.
Słyszałem właśnie,ze nowszy aisin jest zdecydowanie bardziej dopracowany. Ktoś coś kiedyś mówił o jakiejś wadzie fabrycznej ale nie pamiętam czego sie tyczyla. W fordzie mondeo 4 o ile sie nie mylę jest montowana to calkiem spoko jeździ, tylko do automatu to tak 160km to takie minimum....:p
Wiesz, są tu tacy co twierdzą że dobry automat powinien robić miliony km przebiegu bez wymiany oleju :edziahaha: ale pomijając tamte ideały to TF-80 to na prawdę bardzo porządna skrzynia.
Czytam również fora i zbieram opinie o tej skrzyni bo kolejne auto również planuję Alfe ale 159 i w sumie zdania również bardzo rozbieżne.
Rozsądek podpowiada manual ale ta wygoda........ łatwo sie przyzwyczaić do dobrego :D
To nie wiem co ty czytasz bo w 159 wybór jest oczywisty -> automat. Manuale się sypią. Własnie w 159 jest TF-80. Solidna skrzynia.
A takie tam bzdury internetowe.... :D
Nie wiem,kto tak pisał...ale o milionach to nie czytałem.Znam przypadki i to,nieodosobnione, że robią po 300-400 i i nic się nie dzieje ze skrzynią.Wiem,że tak jak w silniku,powinno się wymieniać olej.Tyle tylko,że przeciągnięty olej o 10-20 kkm nie powinien mieć tak destrukcyjnego znaczenia.A taki chociażby przypadek trafił się Krisowi o 10 chyba przeciągnięty i remont na 6-7 tysi ??I uważasz Marek,że to normalne?Gdyby tak silniki reagowały na olej,to co drugi byłby zatarty.Gdzie przebiegi między wymianą są duuuuużo niższe,niż w skrzyni.I jakoś nie umiem sobie wyobrazić,że na taryfie (gdzie już większość to automaty) wymieniają olej ochoczo,tak jak instrukcja podaje.
Ja wiem że aisin w 166 jest wyjątkowo nie trwały. Ale abstrahując od tego i pisząc o innych automatach, to myślisz że tym co się skrzynie posypały przy przebiegu mniejszym niż 200kkm to prawdziwy przebieg? Chyba żartujesz :edziahaha: auta jeździły bez wymiany pewnie po 200-300kkm a potem miały skręcone budziki o połowę i ktoś wymienił olej bo przy 150kkm pewnie trzeba :edziahaha: nawet ja przy swoich autach nie jestem takim jeleniem żeby wierzyć w to co jest na blacie (pomimo że w nowym nabytku mam niby prawdziwą książkę serwisową prowadzoną do zeszłego roku).
Oczywiście bywają wyjątki. Ale nie podpisujecie się wszyscy pod jeden wyjątek bo macie poskręcane te liczniki kilkukrotnie. Dlatego dyskutowanie o pełnoletnich autach z nieznaną historią jest bez sensu. A w ogóle dyskutowanie o aisinie w 166 nie ma sensu skoro ta skrzynia już fabrycznie jest za słaba do tego silnika.
Oj tam zaraz skręcone.... lekko uszczuplone :P
z przebiegiem jak z kobietą,wiesz tylko tyle ile widzisz :D
U mnie np byl oryginalny konwenter ktory wytrzymuje ok 200-250 tys (tak mi powiedziano) i z blatem się zgadza.
Ps. Znam gościa który ma przedliftową 166 2.4jtd co prawda w manualu ale przebieg godny podziwu, 647'530km na obecną chwilę. :P
Witam wszystkich
Bardzo proszę o pomoc, bo mój portfel topnieje, a życie bez auta na wiosce, gdzie mam 5km do przystanku u sklepu to horror.
W mojej 166 2.4 20V po lifcie nagle się zrobił tryb awaryjny skrzyni. Auto jechało tylko na 3 biegu. Oddałem na lawecie do niby speców. Diagnoza zdalny sterownik ASB, wymieniono nagrzewnicę i sterownik na nowy. Koszta chore, efektów zero. Fakt nie cieknie. Ale problem taki, że nie ma komunikacji pomiędzy ASB a o sprzętem diagnostycznym. Dzięki temu od 3 miesięcy jestem bez auta. Spece chcą bym sobie auto zabrał i dalej się bawił z kim innym lub sam.
Skrzynia ponoć super, olej super, nie nie spalone, ani uszkodzone. Brak tylko i aż połączenia że skrzynią.
Jak się Alfę odpala jest ok, po wrzuceniu biegu od razu tryb awaryjny.
Jestem z pod Torunia, Alfa poszła pod Bydgoszcz. Jak coś nie ma problemu by, gdzieś indziej ją dać. Ja bez auta, kasy w pip poszło i nie wiem co robić.
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi i pomoc.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka
Pewnie łącza się po złym pinie z aisin. Tez tak miałem ze za pierwszym razem jak byłem w serwisie to łączyli się ze skrzynia po czym za drugim razem mieli inny interfejs i już nie łączył. Była zmiana PINu łączącego między skrzynia zf a aisin i w wielu interfejsach wprowadzone jest łączenie po pinie ze skrzyni zf.
A tak poza tym to współczuje ze masz ta skrzynie. Taniej byłoby pewnie manuala przełożyć.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wg mnie masz dwie opcje: albo bawisz się sam (w sensie ogarniasz koncepcyjnie i diagnostycznie, ewentualnie samą robotę robi za ciebie mechanik/elektryk) albo oddajesz auto do jakiegoś poważnego serwisu na naprawę całości (czyli auto ma jechać, a ty masz gwarancję).
Druga opcja może być sporo droższa, ale niekoniecznie. Jeżeli ogarnięty serwis będzie wiedział co i jak to może naprawią szybciej i taniej (bez ślepych strzałów) niż ty.
Szukanie ogarniętego serwisu musisz regionalnie zrobić. U nas (WLKP) najlepszy chyba tego typu serwis to Teomotors (http://www.teomotors.pl/), ale w kraju jest więcej speców, może masz coś bliżej.
Okazało się, że wszystko było sprawdzane, zamieniane piny. Sam osobiście podłączyłem się kkl-em multi i przedstawiałem piny. Również elm327 z przerobionymi panami się nie łączy. Mogę się łączyć ze wszystkim każdym sprzętem, nic się nie łączy ze skrzynią.
Fachowcy stwierdzili jednogłośnie, że do robienia elektryka, wiązka, masy itd. Sterownik mój również dobry także nie potrzebnie dany nowy. Nie ma połączenia do sterownika skrzyni.
Wyczytałem na forum, że ktoś miał podobny problem i właśnie jakiś elektryk ogarnął. Pozmieniał wtyczki, jakieś żyły od wiązki, masy i problem załatwiony.
No ja elma na kablu mam i łączę się bez problemu z aisinem. Co do wiązki może i tak się stało, że np gdzieś przetarta jest i jest teraz problem...Wiarygodny elektryk samochodowy powinien ogarnąć tę wiązkę. Nie powiem jak w alfie ale miałem lancię z tą skrzynią i tam występowały charakterystyczne dla modelu miejsca gdzie wiązka lubiła się przecierać szczególnie w miejscach ruchliwych jak przejście ze skrzyni na karoserię...Pamiętam, że u siebie znalazłem kilka takich miejsc i musiałem łatać przewody.
A tak mi przyszło do głowy...osiowanie proxy było?
A może chciałbyś odsprzedać swój stary sterownik ??
A po jakim pin'ie się łączysz? Jak już wspomniano, po za MES i FES czy też AlfaDiag oraz egzaminer, inne diagi łączą się po złym pin'ie, ja wspomniałem już w tym wątku o swojej historii, bosch'owski kts ma błąd, pin trzeba ręcznie wybrać.
Tu masz rozpiskę co i po czym:
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...zda_obdii.html
Na samym początku dziękuję wszystkim za rady te w temacie i te co dostałem w PW :).
Ponad miesiąc wszystko zajęło, ale w końcu dorwałem dobrego elektronika, który naprawił wiązkę w jeden dzień. Można już się łączyć ze skrzynią i wiadomo co dalej. Mam jeden jedyny błąd i przez to wchodzi w tryb awaryjny. Błąd to P0745 - elektrozawór siłownika sprzęgła.
Elektronik może mi to wymienić by znowu na lawecie nie ciągac do fachowca od skrzyń automatycznych.
Mam tylko mu powiedzieć lub dać schemat, gdzie jest ten elektrozawór, hak go wykręcić i dokładnie podać jaki kupić. To wtedy on kupi i wymieni.
Także moje pytanie tym razem, gdzie szukać tego elektrozaworu siłownika sprzęgła i jaki polecacie kupić. Bo pewnie już ktoś to robił.
Rozmawiałem ze specem od skrzyń i twierdzi, że da się go zdemontować bez zdejmowania skrzyni. http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/01/195.jpg
Da się zdjąć. Zeby ściągnąć elektroAwor to trzeba tylko osłonę ściągnąć i od razu jest dostęp do elektrozawor
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dzięki śliczne za pomoc. Pytanie jeszcze, który to będzie? Bo wyczytałem, że są 3 (czarny, zielony, niebieski) Chyba nie trzeba zmienić od razu wszystkich trzech? Znalazłem sklep w internecie, gdzie mają po 425zl za sztukę, a na aledrogo są 3 regenerowane za 750zł.
Jeśli się nie mylę chodzi o elektrozawór SLU, elektrozawór kontroli ciśnienia lock up'u. Pierwszy z prawej strony. Kolor czarny. Jak masz kupować regenerowane to lepiej wyjąć swoje i oddać do regeneracji :) sprawdź jakie ciśnienie jest na elektrozaworach, powinno być chyba 1.2 , jeśli nie jest niższe to nie ma sensu wymieniać wszystkich.
Elektrozawór zakupiłem nowy i co najlepsze w warsztacie, gdzie stoi moja Alfa nie chcą się podjąć jego wymiany, bo się boją, że wyleci cały olej i potem trzeba będzie wlać nowy. Wielki mi problem... Ale mam poszukać kogoś kto się zna na tej skrzyni. Jak to usłyszałem, to wiem, że zabieram z tamtąd Alfę i sobie wymienię to sam, bo to jakiś żart.
Pytanie czy faktycznie jak od kręce płytę, gdzie jest ten zawór wyleci cały olej czy jak to jest w tej skrzyni?
Olej zmieniałem 3 miesiące temu dynamicznie, przejechałem na nim ok 5000 km. Sprawdzałem stan skrzyni u poprzedniego speca, olej dalej ideał. Jedynie przez ten zawór wpada w tryb awaryjny. Do tej pory zero problemów ze skrzynią miałem.
Zabierz alfe do jakiegokolwiek ogarnietego mechanika,mi pierwszą wymianę znajomy majster zrobił co automatem tylko jeździ,ale nie naprawia skrzyń. Jak olej jest spoko i nie chcesz wymieniać na nowy to wleje Ci ten co zlał przed wymianą elektrozaworu. Jeśli zostało coś po ostatniej wymianie oleju uzupelni Ci poziom.
Może być potrzeba nowa uszczelka, nie jest droga więc to najmniejszy problem.
Odnośnie uszkodzeń mechanicznych.. to wbrew pozorom twarda skrzynia mechanicznie, jedynie sterownik i konwenter sie walą. Moja szarpała jak głupia a regeneracja sprzęgła i sterownika nie zostawiła śladu po usterce. :)
Po wymianie elektrozaworu warto by było zrobić adaptacje od nowa.
Witam
Pytanie było dawno temu lecz Ostrzegam przed tym "mechanikiem". Jest zwykłym oszustem. Pisemne gwarancje i faktury... owszem zgadza się lecz nie ma to żadnej mocy prawnej. Sprzedawane rzeczy lub usługi to ściema. Ogłoszenia na olx to kolejne oszustwo bo fotki i opisy są z internetu. Jeżeli masz coś u tego pana lub nie daj Bóg zostawiłeś tam auto... jedź po to jak najszybciej. Jeżeli ktoś to czyta a niestety już został oszukany to pierwsze co zrób to zgłoszenie do Prokuratury w Tucholi o przestępstwie! Może w końcu oszust doczeka się zbiorowego pozwu. Oszukanych jest nieoficjalnie ponad 120 osób, może i więcej... Kwoty to 3tys, 4tyś, 8tyś, 15tyś. Posiadam kontakt z niektórymi poszkodowanymi. Facet jest nie wypłacalny. Jeżeli ma Twoje auto i jakoś jeszcze jeździ to właśnie teraz "fachowiec" wozi się Twoim autem na Twoim paliwie. Potrafi zrobić do kilku tyś km po czym cofa nielegalnie licznik.
Takie szybkie pytanie w archiwalnym temacie.. Czy skrzynia ta wychodzi przez nadkole tak jak manual ,czy trzeba targać razem z silnikem?
Trzeba targać razem silnikiem. Albo do góry pod dużym skosem (konieczny balanser) albo dołem razem z sankami (konieczny podnosnik 2-kolumnowy).
Dzięki za odpowiedz. To nieźle, myslałem że wyjdzie tak jak manual. Dysponuje w garazu kanałem i hakami w suficie. Trzeba bedzie przemyslec jak sie za to zabrać.