Jaki olej jest zalewany na pierwszy raz, pytam bo w razie ubytku musiałbym uzupełnić? Ravenol ATF Fluid 8HP?
Jaki olej jest zalewany na pierwszy raz, pytam bo w razie ubytku musiałbym uzupełnić? Ravenol ATF Fluid 8HP?
Przyorientuj się jeszcze jak to się w ogóle uzupełnia - chyba, że już wiesz to napisz.
Bo w większości skrzyń ATF mierzy się na pracującym silniku i raczej na ciepłym (np po przejechaniu kilkunastu km). A tu rozumiem, że bagnetu też nie ma jak w silniku, skoro trzeba odkręcać jakąś śrubę i patrzeć czy się przelewa... No i właśnie kwestia przy jakiej temperaturze oleju to sprawdzać (MES pokazuje?).
Nic jeszcze nie wiem, najpierw blacharka, później lakier i dopiero skrzynia. Pytam żeby ewentualnie szybko zadziałać jak już wszystko będzie gotowe.
Ja to rozumiem, zbierasz wcześniej informacje.
Tak Ci tylko podrzuciłem temat do sprawdzenia którego znajomość będzie Ci też potrzebna.
W końcu sprawa rozwiązana. Przyczyną wyrzucania na "p" był brak oleju. Po wymianie miski i wlaniu oleju (7,5 litra) wszystko wróciło do normy.
Czy mamy jakieś nowe wieści lub rozwiązania odnośnie tego potwornego lag'a przy ruszaniu oraz paskudnego zachowania przy dohamowaniu a potem gwałtownym dociśnięciu gazu?
Przesiadłem się z dość mocnej 159 w (prawdziwym) Q4 i to jak startuje Giulia jest dla mnie trudne do zaakceptowania, a w pewnych sytuacjach wręcz niebezpieczne i groźne.
To na pewno nie jest kwestia kontroli trakcji, bo skoro w 159 przy bardzo dynamicznym ruszaniu NIE MA problemów z kontrolą trakcji to tu tym bardziej nie powinno ich być.
Tak, jest pewna różnica w masie 159 - 1765 kg, Giulia Veloce Q4 - 1605 kg, ale mimo wyższego momentu w 159 i tak nie ma uślizgu.
Ta "sekunda" od wciśnięcia pedału, do rozpoczęcia ruszania to też żadna turbo dziura, czy zbieranie oleju w skrzyni - bo obroty silnika też praktycznie nie reagują wtedy.
Za miesiąc mam przegląd serwisowy, na pewno to zgłoszę ale i tak wiem, że nic z tym nie zrobią bo 'ten typ tak ma', mimo że mieć nie powinien.
Coraz więcej Giulii w Szczecinie się odnajduje:) Super.
Jasnem świetnie byłoby sprawdzić i porównać, zawsze to da jakiś pogląd sytuacji
Spotkaliśmy się wczoraj i chwilę pojeździliśmy :)
kolega Woockush ma zdolności leczenia - tylko wsiadł a lag spadł o 1/2 :) co dało mi mocno do myślenia. Jak ruszałem wczoraj autem na spotkanie, na zimnym silniku/skrzyni to auto miało laga ale już podczas samych testów było dość dobrze nagrzane i lag się zmniejszył. Nie wiem czy to w ogóle dobry trop, ale może jest to też związane z temperaturą oleju w skrzyni?
Z drugiej strony u Woockush'a tego laga nie było czuć w ogóle ale to auto z USA, więc znów pojawia się temat różnic w ECU.
Za to LSP + Race mode to coś, czego bardzo zazdroszczę koledze i dopisuję do "po gwarancji" :)
jakoś zaraz po założeniu go nie było, ale potem już był. próbowałem tez na tunera naciskać, ale wszelkie jego zabiegi jedynie wyostrzyły reakcje auta, ale laga nie zlikwidowały
właśnie takie też są moje obserwacje - tych aut z USA też trochę się przewinęło przez moje ręce. Tuner (który sam ma giulię Q4 z USA) sam mówił o paru różnicach w ustawieniach np wastegate czy mapie doładowania która w wersjach EU ma jakieś opóźnienie, niby mi to zmieniał tak jak jest w USA ale na laga raczej niewiele pomogło.
Też mnie to wkur.ia
Można to dość łatwo poprawić robiąc soft skrzyni lub np XLR RaceChip
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
co masz na myśli, laga czy coś innego? jeśli laga to tuner nie był entuzjastyczny że to pomoże, mówił o szybszych zmianach biegu jedynie, a tu mi nic nie brakuje. robiłeś i z doświadczenia własnego masz sprawdzone?
To Sprint też ma laga? A mówiło się, że wersję 200-konne go nie mają. G* prawda?
Tak sobie gdybam, ale jakby przełożyć ECU z wersji USA do EU i sprawdzić tego lag'a? To by rozwiało wszystkie wątpliwości, chociaż pewnie samo przełozenie to stanowczo za mało, pewnie trzeba byłoby albo pruć całe auto albo przeprogramowywać chociażby aby z kluczykiem działało itp.
Mam Stelvio 2020 z 200 konną wersją. Lag jest jak cholera. Jak dla mnie identyczny z tym w wersji 280 którą jeździłem na demo.
XLR to nie chip silnika a tzw pedał box poprawiający reakcję na gaz poprzesz ustawienia przepustnicy wpinany jest bezpośrednio pod gaz, masz 6 trybów reakcji przepustnicy.
Czy jak masz wciśnięty gaz do podłogi to czy skrzynia pracuje tak samo jak gdy masz 1/8 gaz w podłogę?
Czasy na rożnych ustawianiach są tak różne i ruszanie tym samochodem jest tak różne że miedzy serią w trybie N a Race w trybie N koła z tyłu mielą od startu
https://www.youtube.com/watch?v=XMDYnF2EusI
Na pewno masz rację jeżeli chodzi o odczucia nie zawsze jest to idealne jednak lag się zmniejsza a nie że go nie ma.
Gdyby dało się radę jeździć na race cały czas to laga prawie by nie było, ale jednak jest to uciążliwe bo reakcja jest zbyt gwałtowna na co dzień szczególnie że taka sama ostra reakcja jest gdy odejmujemy gaz.
Fakty z draga 0-60
A 3,87
N 3,13
D 2,73
RS sport 2,53
RS RACE 2,26
Porównując tryb N z RS mamy sekundę mniej.
raczej chodzi o szybkość zmiany biegów wtych wynikach? pedalbox już kilku testowało pod kątem laga i nie ma różnicy, wg mnie też nie ma Race vs D czy N. Pedalbox to tylko zmiana charakterystiki (oszukanie) - podbity to mniejsze wciśnięcie a kompowi daje znać że jest większe - taki trochę zerojedynkowy (niektórzy tak lubią) - to samo jednak można uzyskać wciskając szybko/głębiej pedał jak się chce dynamiki a zostawić sobie kontrolę nad autem gdy potrzeba precyzyjnie dawkować gaz (np łuki na torze, ślisko itp)
@StelvioRS ten XLR to wg opisów jedyny pedalbox który oprócz trybu dodania dynamiki (charakterystyka "wypukła") ma też tryb przymulający o nazwie ECO ("charakterystyka "wklęsła"). Interesuje mnie jaki jest wtedy praktyczny efekt odnośnie zużycia paliwa na trasie?
Załącznik 285016
Wiara nie ma tu nic do rzeczy. Jakoś to działa i ciekawi mnie właśnie jak konkretnie. Przeciąganie przyspieszenia nie jest zgodne z technikami eko-drive więc zastanawia mnie jaki tu jest efekt i kiedy właściwie taki tryb jest użyteczny (jeśli wogole jest).
Zabezpieczenie mechaniki czy raczej normy emisji? Raczej bym odstawiał to drugie. W końcu Q ma dużo większe obciążenia zbliżonej mechaniki niż w przypadku 280KM, o 200 już nie wspominając.
A jak Twój remap skrzyni postępuje? Jakieś sukcesy?
Super, czekamy na wieści!
Wszystko się zgadza, po to mamy 6 trybów aby z nich korzystać. To co opisałeś to tylko oszukanie czy jednak jakaś zmiana położenia przepustnicy? Pewnie spróbuję to zbadać jakie jest otwarcie przepustnicy w różnych trybach.
Jeżeli muskam gaz i odlatuję a wciskam mocno gaz by to samo zrobić to dla mnie jest różnica.
Fabrycznie w dynamic samochód myśli i jedzie w trybie race wyrywa bardzo mocno.
Co do pytania o tryb Eco to w Eco mam ustawione sport więc nie mam pojęcia jak to działa. Ale nie używam nigdy trybów A itp więc używanie tego poniżej Sport moja się z celem gdyż zamulanie jest już fabryczne.
Co do spalania to nie robię tras i takich testów Eco bo w trybie dynamic z modułami RaceChip mam najniższe spalanie nawet 7.2... dlatego trasa tylko dynamic z muskaniem gazu jest przyjemniejsza niż męczarnie w N czy A...
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2022/09/58.jpg
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
A robił test na drogówce? Ma zmienione też wskazania na 500 Nm.
Na rolkach jest okey.
Natomiast na livetest tnie do max 410 Nm.
I z tego co wiem to jest normą
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
Cześć
Parę lat później - jest jakaś konkretna rada na tego laga przy starcie?
Przegrzebałem na forum chyba wszystkie wątki na ten temat, ale konkretów chyba brak. Raczej domysły i gdybania. Jest chociaż konsensus, że to skrzynia, a nie coś innego?
Strasznie mnie on irytuje, a jeszcze dzisiaj miałem słabą sytuację przy wjeździe na rondo właśnie z tym związaną.
Jakiś filmik z tym lagiem dla porównania?
A czemu nie używasz łopatek i trybu D? Wjeżdżam na rondo na manulu wbijam 2 3000 i wychodzę jak rakieta.
Jak wpadasz na rondo z obrotami na poziomie 1200 to nie ma się co dziwić że lag jest bo auto jedzie na 3 4 biegu?
Inna i sprawdzona opcja to race chip XLR.
Wysłane ze Stelvio
Ale tu nie o to chodzi. Chodzi o start od zera, np. włączenie się na rondzie. Jak już jedzie to jedzie, chodzi o te pół sekundy-sekundę zanim zacznie jechać.
Laga zminimalizować można w D w manualu startując z hamulca, ale nie jest to najporęczniejszy sposób w jeździe miejskiej.
Race chip i pedal boxy nie mają na niego wpływu, bo on się dzieje zanim cokolwiek można zrobić.
nic nie ma na laga. jest w Q4 EU najbardziej widoczny i tyle. najgorsze jest to, że czasem jest minimalny, a czasem totalnie ogromny - nigdy nie wiadomo czego się spodziewać.