Dzięki z góry zwłaszcza ,że osobiście o tym pisałeś :)
Printable View
Dzięki z góry zwłaszcza ,że osobiście o tym pisałeś :)
A nie wiesz przypadkiem czy bez ściągania zderzaka da sie to zrobić , kiedyś poprawiałem łaczenia między nadkolami a zderzakiem ( ładnie to posklejałem) ,żeby to pięknie wyglądało i nie chciałbym tego znowu robic , rozumiesz sytuacje:).????
Raczej nie da rady bez ściągania zderzaka, chyba że jesteś nieźle wygimnastykowany :wink: ale ogranicza nas plastik który jest przykręcony do ic i bez zdjęcia zderzaka nie wyciągniesz.
Spróbuj odkręcić dolny wąż od ic i zobacz czy jest bardzo zasyfione olejem, bo może nie ma potrzeby czyszczenia.
Ja wyviagnalem IC bez sciagania zderzaka :) od dolu sie dostalem troche sie nawkurzalem ale poszlo :) plastik dolotowy z przodu IC da sie odkrecic przez siwatlo przeciwmgielne, no chyba ze sie go nie ma ;]
I również widzisz jakis dodatkowy efekt , w postaci wzrostu mocy itp.?????
W zasadzie to ciągnąć zaczyna od 2 tyśięcy ale na max pompuje tak przy 2,5. Wiem bo sobie wskaźnik doładowania założyłem. U mnie max ciśnienie to 0,8 bara
Koledzy a powiedzcie mi jak jest w momencie odpalania zimnego silnika? Jaka jest reakcja? Chodzi od razu rowno czy najpierw chwilke parska i wzdycha?
Mam prośbę mógłby mi ktoś doradzić na co zwrócić uwagę chcąc kupować autko z tym silnikiem ?
Bardzo będę wdzięczny
kolego z rzeczy,które zauważyłem podczas użytkowania tego silnika (nie był to długi okres ale
dobrze wspominam ,z łezką w oku :-)) to zwróć uwagę na filtr powietrza i IC, czy jest mocno zabrudzony olejem
Co do silniczka posłuchaj jak chodzi na wolnych obrotach itd .
Na filtr możesz popatrzeć jak będzie bardzo uwalony olejem znaczy ze ktoś lubił poszaleć autkiem ( ale nie oznacza to żę silnik jest w złej kondycji )
kolega Dziaru ma rację ale jedno z drugim często idzie w parze
zwłaszcza że są to już nie najmłodsze jednostki.
posłuchaj zwłaszcza jak pracuje na zupełnie zimnym silniku
wiem, że odgrzewam prehistoryczny już temat, ale pytanie tyczy sie TD'ka a nie chce śmiecić i zakładać nowego.
Przy ruszaniu delikatnie trzecie autem. Mysłałem sobie na pewno sprzegło juz nie jest w najlepszym stanie i dlatego. A moze to wina poduszek? Jest jakis sposób na sprawdzenie jednego i drugiego.
P.s. Nie jest odczuwalne ślizganie się sprzęgła.
pozdrawiam Michał-1990mb
poduszki od skrzyni biegów ,,,
od razu rzeczowa odpowiedz, to lubie:D a ile jest tych poduszek? i czy to jest jakiś drogi interes?
Co to znaczy trzęsie ?
Hmmm , na wolnych obrotach mocno drży samochód ? Jak nie to poduszki są dobre!
generalnie powiem Ci tak , poduszki są trzy - prawa strona lewa strona i centralna na tyle silnika przy sankach .
I teraz o ile mi wygniła ta centralna ( praktycznie jej nie było :P jak i sanek :P ) i jeździło się elegancko ( nowa poduszka z firmy na E - jakaś włoszczyzna nie pamietam dokłądnie , tzn wiem ze to szło na pierwszy montaz 140zł )
Zaś te poduszki na prawą i lewą stronę to już inna bajka - zobacz jak one wygladają:
strona Prawa - obok chłodnicy oleju , na około jej jest taki ciezarek metalowy
strona Lewa - za kołem widać skrzynie 5 Bieg , na około jest taka blacha na 4 śrubach , i to jest mocowane właśnie do poduchy .
A teraz UWAGA chcesz spierdo** - to wymień prawą i lewą . Są tak pancernie zrobione że mimo ze ja miałem po gnite na około były sprawne i lepsze od tych które zamontowałem .
Więc na te dwie szkoda pieniędzy , tą centralną możesz zobaczyć bo pewnie będzie wyjeb** .
Poduszki te prawa i lewa strona 170zł i 180zł z Vemy oryginały bo jeszcze miały naklejki jak fabryne na samochodzie tylko że chyba były odżucone ze względu gwintu rozwalonego ale , przegwintowałem i bajka . A i cięzko są dostepne a jak juz to zamiennik 400zł szt. ( ja szukałem do swojej przez 4 miesiace a znalazłem 400metrów odemnie :P )
no widziałem gdzieś na zdjeciach jak te Twoje sanki wygladały:D
W sumie to nie trzesie na wolnych obrotach, troche na kierownicy czuć. A tak najwiecej to przy momencie ruszania, ( np. jak ruszam powoli, praktycznie bez gazu). to robie jak radzisz sprawdze ta srodkowa a bocznych n ie ruszam. Chociaz moja belka wyglada dosc dobrze, ale moze poduchy juz nie ma.
Zrobiłem juz prawie wszystko mechanicznie to teraz troche sobie wymyslam problemy:d
To powiedz mi , na tych wolnych obrotach jak ruszasz bez gazu jakie masz obroty?
Bo jak , spada do 600 to jest to , zupełnie normalne
nigdy nie patrzyłem na obroty ale spadaja cos koło tego. W sumie to muszę dodac gazu albo trzymac na pól sprzegle. ale jesli mówisz ze to norma to spoko
Podobnie będziesz miała , jak silnik będzie nagrzany , na wolnych obrotach i załączy Ci sie np. wentylator ( a masz radio i światła załączone ) albo do tego Klima będzie szła . To będzie miał to samo.
ja zrobiłem sobie układ sterowany podciśnieniem że jak załącza mi się wetylator na wolnych obrotach to sam podnosi mi o 200obr , obroty aby nie telelapało budą .
Poduszka będzie wyjebana ta z tyłu tak jak kolega napisał .... Powiem tylko że przejebane ja odkręcić w każdym razie u mnie tak było.. Objawy jak ruszasz spokojnie to trzęsie a jak dasz 1,5tys, obrotów i puścisz sprzęgło odrazu to bajka ,,, dzięki dziaru za podpowiedż o tych bocznych bo już je namierzyłem tak wiec dam sobie spokój ,,
moglibyście chociaż nie bluźnic chłopaki....
znaczy, że co??
Amigas?? A tobie o co chodzi ?
Jakoś mnie to razi. Nie można delikatniej albo chociaż wykropkować? Jakoś tak estetyczniej, ba nawet kulturalniej;)
Witam
stałem się posiadaczem AR 146 TD i jak to zwykle bywa jest kilka rzeczy do poprawy.
Najbardziej uciążliwą jest piszczący pasek alternatora. Z tego co wiem paski są nowe (od wspomagania i od alternatora), ten od wspomagania udało mi się naciągnąć ale mam problem z paskiem od alternatora. Nie ma tam napinacza i zapewne naciąga się go altkiem tylko jak się dostać do tych śrub, czy trzeba demontować pompę wspomagania czy ma ktoś jakiś patent?
U mnie piski powodowało cale koło alternatora, ale z wymiana ci nie powoge bo sam tego nie robiłem. Przedstaw auto w nasze belle bo tylko dosłownie kilka sztuk TD'ka jest na forum - wiec w razie czego pisz do mnie, bo juz troche sie naużerałem z tym samochodem.
pozdrawiam
Trza pompę wytachać
pompę poluzuj i odegnij na bok,, jest dużo miejsca wtedy ,, i nie trzeba spuszczać oleju...