Choć koła z Pirelkami pewnie moje to przyznam,że Vredesteiny lepiej leżą.
Printable View
stwierdziłeś, cytuję:
zatem odnośnie stwierdzenia czy Q4 sobie radzi z różnymi kołami, Giulie Q4 udowadniają że tak, to ori setup, wersje sterowników/firmwarów dla Stelvio są takie same, stąd tu akurat przeszkody nie ma. a to że oficjalnie dla Stelvio nie wymieniają takich to inna sprawa - ja odrzucam tylko argument o Q4.
Jeśli chodzi o Stelvio to nie wiem, wstawiłem zdjęcie do Giulii. Jeśli chcesz być pewny co do homologacji to przejedź się do ASO, powiedz że chcesz kupić felgi 20" do Stelvio i po VIN'ie dostaniesz możliwe opcje. Możliwe że przez to że to SUV to do zwykłych wersji nie kombinowali z rozkładem.
Hehe musisz uwierzyć :) Jak założę, to na pewno wstawię, a póki co zapowiedź...
Załącznik 267604
Jaki to ma profil malutki :D Jakie opony planujesz założyć na 20"?
nie za mały profil ? ja w insigni mialem 20tki, to mialem 245/35/20.
u ciebie to prawie opony nie ma :D
Tak wyglądają 19" GMP Italia Drake (Antracyt) w wersji 8 i 9 cali z oponami Vredestein Ultrac Vorti. Podziękowania dla kolegi [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION] za pełną profeske!
Załącznik 267626
Załącznik 267627
Załącznik 267628
Załącznik 267629
Jest super! Jak komfort i prowadzenie względem 18-ek?
W moim odczuciu na komforcie (resorowania/tłumienia) nie jest gorzej mimo, że cal więcej, powiedziałbym, że nawet lepiej. Opony są cichsze niż zimowe Pirelli SottoZero3.
Co do prowadzenia to przy dzisiejszej temperaturze i przejechanych jakiś 30km jest super, ale opony muszą się jeszcze odpowiednio ułożyć, wtedy pewnie będę miał wyrobione zdanie. Co do wyglądu kompletu jak dla mnie bajka, tego szukałem. Rant ochronny w porównaniu do Pirelli jest większy, choć nie jest to jakaś ogromna różnica i tak trzeba będzie uważać :)
Dobra, teraz moja kolej ;)
[MENTION=80009]Kolpak[/MENTION] sprawił, że wszystkie nasze Giulie dostały +10 do wyglądu :D
Zawieszenie mam serię. Moim zdaniem taki właśnie efekt daje duża ciemna felga :) Z zimowymi 18" faktycznie wygląda jakby wyżej siedziała
Pyt. Czy te 18tki racingline przyjmują udziwnione dystanse jak OE?
Np takie https://shop.alfisti.net/Tuning-Styl...ts::3091.html?
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Myślę, że przez to że Veloce jest ciut wyżej zawieszone to daje to takie pozorne wrażenie, że nasze 2setki są jakoś dodatkowo aftermarektowo obniżane.
Montował ktoś z was w Giulia 235/40 R19 Michelin 4S ?
Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka
Poza tym rozmiar jakiś... niepasujący :)
Sorry, oczywiście miałem na myśli Michelin, ale przede wszystkim chodzi mi o rozmiar, widzę że amerykanie zakładają takie opony a patrząc na moje 225 to też mi takie pomysły przychodzą do głowy [emoji2957]
Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka
Ja też się nad taką opcją zastanawiałem do 18x8, skoro 225 daje się do 7.5j. Ale jednak chyba to, że auto nie ma takiej konfiguracji wymienionej w instrukcji troche mnie odrzuca.
ja też odrzucam tego typu rozwiązania - jak chcę by bylo taniej lub bardziej komfortowo to zakładam mniejsze koła... Nie wiem co prawda jaka jest róznica na prowadzeniu auta jelsi załozymy 235/40 zamiast 225/40 w 19 calach ale wiem jaka jest róznica jak mam 225/45r18 na zime na obu osiach a 225/45 i 255/40 na lato- a róznica na prowadzeniu jest znacząca
różnica w średnicy kola to 1.1 %. Zmiana miała by na celu poprawienie trakcji oraz lepszej ochrony felgi, na poprawę komformtu raczej bym nie liczył.
Należy pamiętać że producent testując i dobierając poszczególne elementy zawieszenia musi mieć na względzie różne aspekty, może akurat w tym przypadku 225 było lepszym kompromisem ekonomi nad performac'em. Skoro muszę zakładać opony aftermarketowe to i tak jest to loteria, wiec zakładanie oryginalnego rozmiaru nie ma takiego znaczenia, w moim mniemaniu. Eksperymentowałem juz w przeszłości z oponami na innych autach, efekt ostateczny był zawsze zadowalający w mojej subiektywnej ocenie wiec chyba spróbuję
Dla mnie najważniejsza w tym byłaby ochrona felgi.
Dodatkowo wizualnie ja np nie lubię naciągu.
Poprawa komfortu może być jednak ciut większa (choć ciągle mała) bo średnica koła zmienia się pomijalnie ale grubość części oponowej o prawie 5%.
Największym problemem 18x8 jest jednak wygląd tyłu. Felga 9j jest bardziej wysunięta, ale też sama w sobie troche bardziej wklęsła (fajnie to widać np na sportach 18).
Najbardziej chciałbym 18x8+9 Ale wzory bzidale. Myślałem o msw82 czarnych ale ostatnio znalazłem w końcu zdjęcia takiego setupu i do koniczynek nie ma to startu.
Jakby były RL 18x9 to bym szarpał jak reksio szynkę. A tak chyba pójdę w 19 koniczynki.
Czy ktoś montował felgi wzoru numer 1 na 159? Jak by to wyglądało?