Wygląd to zawsze kwestia gustu( pominę multiple). Mi się osobiście e90 podoba i uważam, ze ma w sobie dużo charakteru.
Printable View
Wygląd to zawsze kwestia gustu( pominę multiple). Mi się osobiście e90 podoba i uważam, ze ma w sobie dużo charakteru.
Wiadomo każdy ma swój gust :) Moim zdaniem charakteru ma więcej 159-tka, stylistyka jest jej tak mocną stroną że auto mimo 15-lat od prezentacji mocno się broni.
Załącznik 272197
Wiele osobom podoba się BMW bo to BMW ;)
Tak jak wielu Alfa się podoba, bo to Alfa. Akurat 159 w sedanie tyłka nie urywa, co powyższe zdjęcie zresztą bardzo ładnie obrazuje.
Mi urywa :D jeździ dużo 159 SW, jak widzę jakąś berlinę to nie mogę się napatrzeć :)
Nie jestem wyznawcą kultu 159, ale nadal uważam, że w swoim czasie 159 była wizualnie bezkonkurencyjna w swojej klasie. Nadal uważam ją za piękne auto. Może brak jej lekkości, ale zarówno SW jak i berlina są piękne
Pełna zgoda Panowie,ile razy przechodzę obok 159 to zastanawiam jak udało im się zrobić taki samochód który mimo swego wieku cały czas może się podobać,pamiętam jeden artykuł w jakimś motoryzacyjnym czasopiśmie,dawno temu,redaktor napisał że 159 każdemu się podoba tylko jedni nie mają odwagi by ją mieć a drudzy niechcą się do tego przyznać...z perspektywy czasu coś w tym jest.
Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
W punkt tylko nie każdy kupuje auto oczami aby zakup warunkować tylko "podobaniem się". Ja przyznam, że tak kupilem Brere i nie polecam w ten sposób wybierać auta ;)
Kupiles auto bo bylo ladne i nie sprawdziles stanu technicznego samochodu?
Ale trzeba powiedziec, ze w segmencie premium wlasnie szczegolnie wystepuja auta stylizowane to nieodlaczna cecha klasy wyzszej, ze placisz tez za design, co jest efektem prac designerow, koncepcji a nie jak np. Skoda Fabia czy Fiat Panda.
- - - Updated - - -
Mi tez sie dziewiatka podoba. Fajnie siedzi na kolach i sprawia wrazenie przechylonej do przodu. Zawsze kojarzyla mi sie ze sprinterem chwile przed startem.
Skąd ten pomysł o nieprawdzaniu stanu technicznego... jesteś kolejnym co twierdzi, że jak ktoś nie byl zadowolony z AR to musiał kupić trupa? :)
Wiem dlatego nie nazwał bym takiego zakupu odwagą, a czymś zupełnie innym i pisze to z doświadczenia ;)
To zgaduj dalej bo tym razem było kompletne pudło :)
Brzmi tajemniczo. Jak na pierwszej randce.
Nie do końca tajemniczo bo już wielokrotnie na tym forum opisywałem swoje wrażenia z posiadania Brery i to raczej nie temat na to. Chciałem tylko zaznaczyć, że kupowania auta tylko dlatego, że jest ładne to nie do końca dobre podejście :)
Mysle, ze jest wiele aspektow na jakie trzeba zwrocic uwage przy kupnie auta. Nie wyobrazam sobie kupic samochod, ktory mi sie nie podoba, takiej opcji nie ma. Chyba, ze dostawczaka jak bylaby potrzeba. Nawet Van musi mi sie podobac. Drugi aspekt to stosunek ceny do jakosci, stosunek ceny do tego co jest oferowane pod wzgledem mocy, caloksztaltu, samopoczucia za kierownica etc. A trzeci to stan techniczny samochodu. Jak pierwsze dwie rzeczy sie nie zgadzaja to nawet nie podchodze do punktu trzeciego. Warto tez wiedziec czego sie oczekuje od samochodu. Pozwala to odrzucic samochody nie pasujace do wlasnego oczekiwanego szablonu i wiekszosc chlamu na starcie. A chlamem napewno nie jest Alfa Romeo Brera.
Brera jest fajna aż do chwili gdy wejdzie się nią w pierwszy odrobine ciaśniejszy zakręt.
Byc moze, nie testowalem to nie wiem ale raczej braku stabilnosci konstrukcjom 159/Brera zarzucic sie nie da. Przynajmniej w testach, ktore widzialem szczegolnie, na tle przednio napedowych samochodow mozliwosci trakcyjne tych aut zawsze sie wyroznialy in plus. Pamietam, ze sztywnosc skretna nadwozia byla najwyzsza w klasie. Jedynie co mi zawsze w tej lini modelowej brakowalo to prawdziwej petardy w kwestii silnika. Tak jakby nie bylo topowych wersji dostepnych.
A do jakich samochodow porownywaliscie swoje Brery?
159 jak każda alfa prowadzi się bardzo dobrze i jest skierowana ku sportowości, a nie komfortowi. Wiadomo że nie jest, to lekkie auto, ale mimo, to jazda w zakrętach jest pewna i daję fan. Może nie którzy oczekiwali zbyt wiele, myśleli że będzie jak w F1:). Oglądając test nowego Leona, testujący w pewnym momencie wspomina o "9" nie porównuję do renault, audi,bmw ale właśnie do "starej" 159, a przecież później było tyle wspaniałych aut. https://youtu.be/U7yyoZnwD2c?t=505
Czekaj czekaj porównuje Alfe do auta na mqb? Przecież w innym temacie niektórzy przekonywali jaka ta platforma nie jest bezpłciowa i ze nadaje się tylko dla Januszy w skodach ;) Co do 159 się zgodzę ale nie mozemy chyba rozpatrywać włoskiego coupe w tych samych kategoriach co sedana/kombi?
Prowadzi soe podobnie z tym, ze Coupe powinno sie prowadzić lepiej od kombii szczególnie włoske, a tutaj Brera ma gorszy rozkład masy. W kolejnych wyborach celowałem w coś co sprawia przyjemność nie tylko podczas patrzenia ;)
Waga Brery wynika z tego, ze jest to Coupe na bazie auta segmentu D. Cos jak Audi A5.
Czy 159/Brera jest ciezka? - w segmencie wszystkie auta chyba tak mniej wiecej wazyly.
- - - Updated - - -
Albo nie wiedzial w co celowac i kupil Alfe bo mu sie podobala. A Brera chyba wg. Plywaka gorzej sie prowadzi od kombi bo ma gorszy rozklad mas niz 159 w kombi czy jakos tak. Choc w sumie to napisal ze prowadzi sie podobnie. Ale znowu przy gorszym rozkladzie mas i tej samej konstrukcji zawieszenia i plyty podlogowej to Brera powinna sie prowadzic gorzej. W sumie to nie wiadomo.
nie ma możliwości, żeby Brera prowadziła się gorzej od 159 - przy tej samej konstrukcji zawieszenia ma mniejszy rozstaw osi i mniejszy zwis za tylną osią. różnice mogą wynikać z 3 rzeczy:
1. testowane egzemplarze mają w różnym stopniu zużyte zawieszenie.
2. różny rozmiar felgi/opony.
3. różne silniki co przekłada się na różne obciążenie przedniej osi i ogólny balans.
co prawda nie miałem przyjemności dłużej jeździć brerą (tylko sporadyczne jazdy testowe), ale wiem jakie są różnice w 159 przed i po zrobionym zawieszeniu.
przed robieniem przedniego zawiasu - nic nie stukało, w zakrętach była porównywalna z innymi autami, którymi miałem wcześniej możliwość jeździć, czasami zdarzało się że przy ostrzejszym zakręcie gwałtownie traciła przyczepność. luzy w zawieszeniu wyszły dopiero po rozpięciu wahaczy. po wymianie na nowe auto jest o niebo stabilniejsze, w porównaniu do tego co było przed wymianą. jedzie jak po szynach. dlatego śmiem twierdzić, że słabe odczucia to najprawdopodobniej zużyte zawieszenie.
Wahacze nowe, nowe amory i komplet sprężyn eibacha oraz felgi 19" oczywiście z fabrycznym rozmiarem opon Pirelli P Zero. Nie pomogło, jedyne co by jej pomogło to kuracja odchudzająca.
No i inne Coupe w tym segmencie wlasnie sa po takich kuracjach i sa lzejsze mam rozumiec?
Zalezy o jakiej klasie gadamy jeśli o tej gdzie pozycjonowała ją Alfa czyli Coupe Premium to nie jest ciężka obok W209 czy E92 ale wypada gorzej, a to za sprawą ułożenia silnika i napędu. Chyba, ze bierzemy pod uwagę czym defakto była brera czyli hatchbackiem FWD (w opcji AWD ale jeszcze cięższym) zrobionym z sedana to jest ociężały na swoja klasę ;) Wiecie co w tej dyskusji jest najśmieszniejsze? Ze zarówno ja jak i [MENTION=78156]Takumi[/MENTION] mieliśmy Brery i nie wiem jak on ale ja swoja zrobiłem cos koło 40k km, a tutaj ludzie, którzy nigdy nią nie jechali albo jechali "okazjonalnie" chcą nam wmówić, ze nasze odczucia co do prowadzenia powinny być inne. Kwintesencja internetowej dyskusji :)
Wiem, ze zarzuca sie 159 / Brerze wage pojazdu, szczegolnie w mediach z tym, ze waga samochodow w tym segmencie jest raczej podobna. Nie mam pojecia jak jezdzi Brera czy 159. Wiec nie dementuje. Moge powiedziec tylko, ze Brera to samochod segmentu D w wersji coupe a wagowo prezentuje sie tak samo jak reszta konkurencji. Czy prowadzi sie zle? Nie wiem.
Nawiaze do polsko/niemieckiej historii, propaganda niemiecka naglasniala, ze wojsko polskie jest przestarzale do tego stopnia ze polscy ulani z szablami atakowali niemieckie pancery. Wielu w to uwierzylo heh szczegolnie w Polsce a malo kto wiedzial, ze armia polska miala nowoczesniejszy sprzet od niemcow tylko, ze w mniejszej. ilosci. Zawsze kojarzy mi sie z tym wlasnie patent 159/Brera i ich duzej wagi powtarzanej jak mantre w kazdym tekscie kiedy o niej czytalem.
Nik nie pisał, ze prowadzi sie wybitnie źle po prostu to auto nie prowadzi się tak jak by sie oczekiwało po wyglądzie i włoskim coupe bo własnie wiele obiecuje wyglądem niewiele daje prowadzeniem i osiągami, jeśli komuś wystarcza genialny wygląd Brery w połączeniu z prowadzeniem sednana/kombi FWD to będzie zadowolony. Jak ktoś liczy na coś więcej będzie rozczarowany :) Zupełnie nie rozumiem po co znowu te dygresje niemieckie, zamiast gdybać przejedz się kiedyś Brerą i zobaczysz, ze w porównaniu do twego Veloce jest spora różnica w prowadzeniu. Możesz tez ją zabrać na wagę i zobaczysz czy to niemiecka propaganda czy nie, dodam, ze w dowodzie wpisana jest wersja optymistyczna wagi auta ;)
[MENTION=25058]FXX[/MENTION] mnie ubiegł. Dodam, ze mój obecny ford, prawie 40cm dłuższy z V8mka wazy tyle co brera w klekocie ;)
Brera z 2.4 JTDm mojego brata waży nieco ponad 1650 kg (oczywiście mówimy o wyniku z wagi, nie instrukcyjnych zapisach).
Oczywiście należy jeszcze zauważyć, że Brera, jeśli kierowca nie jest z metra cięty to samochód 2-osobowy. Ja mam 188cm wzrostu i za mną nie ma możliwości się zmieścić - odległość od oparcia do siedziska kanapy to jakieś 2-3 palce, a nie leżę na fotelu.
Brera wygląda świetnie, ale jeździ tylko nieco lepiej od 159. To bardziej Coupe idące w kierunku samochodów typu GT, niż stricte sportowych.
Jakiego Forda masz?
- - - Updated - - -
Ale tez Brera wlasnie tak wyglada jak dostepniejsze GT niz typowy scigant. A przede wszystkim odbieram ja jako trzecia wersje nadwoziowa tego samego samochodu jak niegdys Bravo / Brava / Marea
Uscislijmy, ze 2,4 i 3,2 to zdaje sie najciezsze wersje tego modelu. Natomiast to czy sie miescisz w aucie i ile jest w nim miejsca mozna sprawdzic przed kupnem pojazdu bezproblemowo i nie powinno to stanowic pozniejszego zdziwienia potencjalnego nabywcy.
Najcięższe, ale też moim zdaniem wersje z napędem Q4 prowadzą się lepiej niż ośki.
Co do wielkości kierowcy w stosunku do ilości miejsca to wyobraź sobie taką sytuację, że podchodzisz do zakupu auta emocjonalnie. No cholernie podoba Ci się ta Brera. Ale masz 201 cm i zwyczajnie się nie mieścisz, żeby tym jeździć na codzień. Frustrujące, nie? :D
I tak dokładnie jest, dlatego prowadzi się tylko nieco lepiej niż 159.
A co z tego, że najcięższe, skoro porównujemy z konkurencją z równie dużymi, a nawet większymi silnikami? Informację o ilości miejsca owszem sprawdzisz wcześniej, ale podałem ją z zupełnie innego powodu... Podałem ją, żeby pokazać, jak małym samochodem jest Brera mimo, że należy do segmentu D i porównywanie jej np. z wspomnianą tu A5, mimo tego samego segmentu jest pozbawione sensu, bo Audi jest ponad 20 cm dłuższe... Do tego z 3-litrowym TDi i napędem Quattro waży tyle co 2.4 w ośce.
No ale Panowie Audi A5 z czasow Brery i silnikiem diesel 3,0 Quattro wazy 1695 kg czyli prawie 1700kg i nigdzie nie przeczytalem, ze to ciezkie auto. Jest ciezszy niz Brera 3,2 JTS Q4 prawie o 100 kg i ciezszy jest rowniez wspomnianej Brery 2,4 JTD.
Ja mam 180 cm i mieszcze sie do Punto ostatnio zastanawialem sie nad kupnem Abartha 500 wiec problem nie mieszczenia sie w samochodzie mnie nie dotyczy dlatego tez akurat w tym aspekcie ciezko mi sie wypowiadac. Do Audi A5 jak wsiadasz natomiast mozesz zaryc glowa w linie dachu bo jest poprowadzona niczym jak w Ferrari, ktorym defacto nie jest.
Brera 2.4 z pełnym bakiem ma ponad 1700kg z wagi, 3,2 ma ponad 1800kg. Na grupie brer kilka osob wazylo i wszyscy byli w szoku . To raz, dwa audi A5 jest 3cm wyższe od Brery ale widze lubisz pisać o autach które widziałeś na obrazkach, a na obrazkach A5 wyglada na nizsze bo ma tradycyjne nadwozie coupe, a nie hatchback jak Brera.
Kelga FXX podal wage Brery 2,4 litra przeciez w poscie powyzej jak sam okreslil z wagi. Druga sprawa to Brera ma wiekszy bak wiec wiecej bierze paliwa na poklad niz Audi. Trzecia sprawa to nigdzie nie pisalem na temat wysokosci obu samochodow wiec nie manipuluj i nie przypinaj do moich wypowiedzi cos czego nigdy nie powiedzialem. Sprawa czwarta to juz kiedys pisalem w przypadku innego tematu komentujac sposob Twoich wypowiedzi.
Nawet niech bedzie 1700 kg to nest mniej wiecej tak samo jak w A5.
Moze poprostu potrzeba sie doedukowac czym jest masa wlasna pojazdu.