I jak to teraz wygląda w Niemczech ? Rzeczywiście ktoś weryfikuje opony przy temperaturze poniżej ?
Printable View
I jak to teraz wygląda w Niemczech ? Rzeczywiście ktoś weryfikuje opony przy temperaturze poniżej ?
Witam,
Również poszukuję "czegoś na zimę" i ku mojemu zdziwieniu na allegro są felgi z oponami oryginalnie pochodzące z ... Opla. Może to dziwne, że się dziwię, ale pamiętam akcję z policyjnymi Alfami 159, gdzie był problem z felgami stalowymi na zimę i były kombinacje i dystanse... Bo idąc na logikę, jeśli te felgi są w porządku do 159 i do Astry http://allegro.pl/kola-zimowe-astra-...817387459.html to i te stalowe do Astry powinny być ok do Alfy http://allegro.pl/kola-zimowe-astra-...817387459.html
W sumie zainteresowały mnie te stalowe (oczywiście główny atut to cena) - więc może ktoś ma wiedzę na temat możliwości ich wykorzystania w Alfie 159?
Do tego czy do tamtego, ważne są parametry felg; rozstaw otworów, ich ilość, średnica otworu centrującego, odsadzenie i oczywiście żeby od wewnętrznej strony nie haczyły o zaciski.
Parametry, parametrami, ale czy pasować będą to inna sprawa :)
Po pierwsze - poprawiam błąd w poprzednim wpisie - felgi stalowe, to chodzi to te http://allegro.pl/felgi-stalowe-opel...826717142.html
parametry są niby ok, z tym, że szer. felgi jest inna - 6,5 vs. 7 i to głównie budzi moje wątpliwości.
A z haczeniem o zaciski to można to jakoś sprawdzić inaczej niż metodą próby?
czy ktos z was miał doczynienia z oponami Uniroyal MS PLUS 66?
Panowie jakie opony zimowe mogę kupić na 17 calowe felgi ? Możecie coś doradzić na zimę w rosądnej cenie? Miałem w tym miesiącu zwięszkone wydatki i niestety nie odłożę na mniejsze alusy a na stalówkach nie bardzo widzi się jazda ze względu na wygląd :)
To zależy co rozumiesz przez rozsądną cenę ?
Ja mam 17tki na zimowych alusach - maja ochronny rant i są całkiem przyzwoite. Mogę je porównać jedynie do beznadziejnych opon Platin, które dostałem do 156ki oraz do Hankook IceBear, które mam w 147, te akurat są bardzo fajne.
PS
Zdaję się, że dokładnie takie oznaczenie: Uniroyal MS plus 66 225/50R17 98V XL FR
Dzięki! Moge je mieć w bardzo fajnej cenie, ale rozmiar 215/60/16, czyli nieoryginalny...( auto pójdzie ciut do góry, ale na zime to raczej dobrze)
Musze sie dowiedziec, co na to ubezpieczyciel...
Za 600 z naprawdę maleńkimi groszami to kupisz już markowe opony.
A tam nici. Fele robią różnicę.
Szanowni koledzy:)
Ladnych pare lat temu nabylem droga kupna nokiany bo, nie ukrywam, byly w smiesznie niskiej cenie.
Jak sie okazalo wchodzili na rynek i musieli miec niskie ceny.
Od tego czasu a datuje to na rok 2005 jezdze tylko na nokianach i laduje je do wszystkich aut jakie mam albo do ktorych oponki moge wybrac (wyjatek to ojciec, bo on jezdzi n ajakich pirelkach)
Co do nokianow zimowek: chcialem hakkapelity, ale niestety wycofali z produkcji na rzecz nokianow WR i takie tez nabylem, do innych autek zakupilem juz WR G2, bo jakos WR wyszly. Na WR G2 jezdzil moj mechanik, ktory kocha BMW i innych poza pirelkami nie uznaje... do momentu jazdy testowej po sniegu nokianami. Uznanie w oczach fana bmw i pirelek... bezcenne.
Na lato tez mam nokiany, na wode idealne, moze troszke sie szybko scieraja, ale wyratowaly mnie z kilku sytuacji i bede im wierny.
Adam
czy ktoś miał może te opony? I może którąś polecić?
niestety nie mogę znaleźć Ultra grip 7 w rozmiarze 225/50/17 w ogóle istnieje ta opona w tym rozmiarze?
http://www.opony.com/parametry-opony/michelin-alpin-a4-225-50r17-94-h
http://www.opony.com/parametry-opony/pirelli-sottozero-2-225-50r17-98-h-xl
http://www.opony.com/parametry-opony/continental-contiwintercontact-ts830-p-225-50r17-98-h-xl-fr-mo
Miałem Nokiany na Mercu i zupełnie sobie nie radziły zimą. Podobnie Yokohama W.Drive. Na innym aucie mam GY Ultragripy i są rewelacyjne. Teraz do Brery założę Pirelli.
UG7 juz nie produkuja ale widze, ze UG8 tez nie ma w Twoim rozmiarze. Z Goodyear'a zostaja UG Performance 2 w podobnej cenie do tych, ktore podlinkowales
http://www.opony.com.pl/opony/225/50.../?p=338,36,2,4
UG7 jak dla mnie bardzo dobre. Miałem je w poprzedniej Belli. Tera sprawdzę Pirelki. Miałem kupować królujące w testach Continentale ale nadarzyła się niezła okazja.
Witajcie :)
Czy taki zestaw, bedzie pasowal do 159 SW?
MICHELIN PRIMACY PA3 i WINTERSTAR POINT S 205/55/16 91H DOT 2807,2809
2 x 8 i 2 x 5,5 mm
Felgi : 7 x 16 ET 35 ; KBA 45985- 2007R.
Pozdrawiam
Adrian
Nie znam tych opon, ale jeśli się zdecydujesz, to przy tak dużej różnicy grubości bieżnika nie zapomnij założyć lepszych na tył.
Bardziej martwie sie, o to, czy te felgi beda pasowaly :)
Point S to chyba opony sprzedawane w punktach serwisowych. Coś takiego jak ma Norauto, w każdym razie moim zdaniem mniej niż dobre.
Wineterstary, po gmeraniu w google, wyszło, że są produkowane przez Continentala. No i ludzie nie oceniają ich wcale tak źle.
Gary - piszesz że polaris to budżetówka i byś nie założył
ja śmigałem w chyba jeszcze tańszej frigo 2
zarówno w 156 jak i w GT i złego słowa nie powiem ( i na tą zimę też założę pewnie Frigo 2 )
W moim mniemaniu Frigo to wyższa połka niż Point S.
bocian, zalezy pewnie z czym porownujesz. Jezdzilem na burumach polarisach 1 i 2 i debicy frigo (chyba 1) i w porownaniu z goodyearami UG7 i UG7+, a nawet tanszymi uniroyalami M+S byla prawdziwa przepasc. Goodyeary i Uniroyale wyraznie lepiej radza sobie na mokrym i na sniegu i sa duzo cichsze.
Ale ja nie wydaję żadnej opinii co do wintersatrów, tylko stwierdziłem fakt co do producenta i opinii.
Zdanie swoje wyrażam teraz. Myślę, że Continental nie pozwoliłby sobie na robienie totalnego badziewia. Lepsze opony od znanego producenta niż chińszczyzna.
Z oponami pewnie tak jak z telewizorami, płacimy dodatkowo za markę, z tą różnicą, że ekrany LCD robi, podobno, jedna firma i sprzedaje wszystkim( SONY, LG, Samsung, itd.) a w oponach mamy parę znanych firm.
Co do opon Frigo, maiłąem jeździłem, żyję, złego słowa nie powiem.
Co do Frigo potwierdzam, zachowanie poprawne.
Latałem w 156 na UG7+ a ostatnią zimę w 147.. Super opona, wżera się w śnieg.. W 159 mam Micheliny i też przyzwoicie się trzymają, choć nie mogę sobie pozwolić na taką jazdęjak na UG7+.
Pamiętajcie też, że 2,4 JTDm i 3,2 powinny mieć indeks 98W.. co kosmicznie ogranicza paletę dostępnych opon. :(
Ja zakupilem Michelin Primacy Alpin PA3 - b dobre opony. Czytalem tez, ze Pirelli Sottozero sa niezle, ew Dunlopy Wintersport 3D lub starsze M3.
Swoja droga ciekaw jestem czy ktos jezdzi na run flatach z forum (osobiscie sie nie zdecydowalem ze wzgledu na gorszy komfort jazdy na oponach tego typu oraz mieszanych opiniach uzytkownikow)
ja chyba zdecyduję się na Pirelli
http://www.oponeo.pl/dane-opony/pirelli-sottozero-2-225-50-r17-98-h-xl
mają dobre oceny - http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Pirelli/Sottozero-Serie-II.htm
ktoś może się wypowiedzieć coś o tych oponach?
Dokładnie te zakupiłem, więc moją oceną możesz poznać dopiero po pierwszych śniegach.
Dobra, dobra... kiedy jezdzilem Accordem- kupowalem opony- tzn szedlem do jakiegos pana "Stefana" i po chwili mialem opony.
Tak sie skladalo, ze kupujac samochod dostalem do niego takze komplet zimowek na stalowkach, wiec wszystko dzialo sie niejako z automatu.
Tym razem niestety kupilem auto bez zimowek. Nie usmiecha mi sie wymiana opon, wole miec dwa komplety calych kół.
Zaczalem przegladac tematy na forum i obes***alo mnie wiedza, paramatrami, cenami, doswiadczeniami itd
Mozg mi sie zlasowal od tego wszystkiego. Zyjac w blogiej nieswiadomosci, zmienialem opony, gdy sie poscieraly, badz zlapalem nieuleczalengo kapcia.
Teraz widze, ze mialem sporo szczescia:) (jak to głupi)
Ale do rzeczy. Zdecydowalem sie na Goodyear Ultra Grip 7+ 205/60R16 96 H XL
Juz wiem, co oznacza 96 i H i XL...
Az tu nagle przeczytalem, ze jesli kupie 60tki to ubezpieczyciel bardzo sie ucieszy i w razie (tfu, tfu) nieszczescia, odmowi uznania szkody, bo... w instrukcji wyraznie wymagane sa:215/55.
Dobrze wiedziec.
Teraz trzeba do tego dobrac jakies felgi. Naczytalem sie o Chinskich alusach i serce zamarlo mi w piersi. Krzywe, pekajace...a do tego tez jest 150 roznych oznaczen.
Wiec proste pytanie:
Jesli kupie komplet felg Alfa Romeo np SPEEDLINE 5X110 ET 34 7JX16H2 OTWÓR CENTRUJĄCY 65 MM
to czy wsadze na nie owe Goodyear UG 7+ 215/55R16 ?
Czy ktos z szanownych uzytkownikow forum moze mnie oswiecic: jakie paramety felgi i opony koresponduja ze soba?
Wiem tylko tyle, ze na felge 16" kupuje opony 16", pozniej zaczyna sie jakas magia np. 5X110 ET 34 7JX16H2
5x110 to pewnie sroby
ET - to raczej nie ten alien z wielka glowa, ktory chcial wrocic do domu?
Help...
PS. Zrobilem 2000 Km moja Q-Troniczna Alfa i jestem zachwycony, nie chcialbym na zime posadzic jej na zle dobranych kapciach :)
PS1. Dostalem od znajomego z forum (i pracy) klubowe ramki, ktore jezdza ze mna w bagazniku. Mam nadzieje, ze w ciagu kilku dni zrzuce z siebie belgijskie blachy i bede mogl zamontowac Alfaholiczne rameczki do Polskich rejestracji.
Pozdrawiam serdecznie.
Wrath
Już w tym temacie wyraziłem swoją opinię na temat sottozero 2.
Ale żeby pomóc, to w skrócie.
Opony na śniegu rewelka, w świeżym alfa zachowuje się jak czołg. Ruszasz i jedziesz tam gdzie chcesz.
Na mokrym, suchym bez najmniejszych problemów. Zużycie, zrobiłem w zeszłym roku na nich bez mała 20 kkm, minimalne.
Ogólnie polecam.