jak do tej pory zaslepiony byl syfem :D
i niczym poza tym
gdzie mozna kupic taka zaslepke??
a co z tym kablem??
nadaje sie cos takiego czy to znow pic na wode???
Printable View
jak do tej pory zaslepiony byl syfem :D
i niczym poza tym
gdzie mozna kupic taka zaslepke??
a co z tym kablem??
nadaje sie cos takiego czy to znow pic na wode???
Witam,
Zabrałem się dzisiaj za czyszczenie :), o dziwo EGR po zeszłorocznym czyszczeniu był czysty, ale profilaktycznie dostał płukanie w benzynie ekstrakcyjnej. Natomiast czujnik ciśnienia doładowania był cały 'zasrany' czarną mazią, niestety ta maż była także w kolektorze. Tyle co zdołałem wyczyściłem, ale pozostaje pytanie co jt w środku ;/. Da się to jakoś wyczyścić!?
Za czyszczenie zabrałem sie ze względu na drgania na 3 pomiędzy 2 -3 tys obrotów. po czyszczeniu jt o wiele lepiej ale jeszcze troszeczkę drga. Przepławka wymieniona uprzedzając odpowiedzi :). Odnoszę także wrażenie ze coś jt nie tak z układem paliwowym. Ta część do której przykręcony jt filtr paliwa wygląda na 'spoconą', czym to może być spowodowane!?
Pozdrawiam
A wyczyściłeś dkolektor dolotowy tuż za przepustnicą tłumiąca (trzeba ją odkręcić)?
witam
Usterka usunieta, przyczyna był dziurawy przewód łączący czujnik overboost z gruszka turbiny, po wymianie przewodu ciegno gruszki chodzi płynnie, przejechałem sie z laptopem i pokazuje cisnienie doładowania max 1,29 bar, chyba tak ma pokazywac.
czy ktos potrafi odpowiedziec czy taki kabel do czegos sie nadaje??
uzywal ktos cos takiego??
:confused: :hmmmm:
kabel
:confused:
Wiem, że jesteś nowy ale ten temat nie jest o kablu. I są juz conajmniej 3 tematy na ten temat np:
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...zo_proste.html
Witam, u mnie po odpięciu tego "złotego" siłownika od turbiny zauważyłem ,że sztanga od turbiny porusza się bez najmniejszego oporu ,czyli wnioskuję , że cały opór jest winą tego właśnie siłownika , ponieważ zassanie ustami wężyka jest bardzo trudne a wręcz niemozliwe nawet teraz gdy rozkręciłem ten siłownik (gruchę) ze sztangą ,śruba która wychodzi i ma poruszać sztangą prawie się nie da wciągnąć. Mam w związku z tym pytane czy można gdzięś kupić sam ten siłownik od turbiny?
Tak w każdym warsztacie zajmującym się turbosprężarkami
Dwa dni temu i moja bella zaczela swoje fochy. Pojechalem do sklepu i w drodze powrotnej patrze a tu cos pomoranczowego na desce. Jak sie okazalo to kontrolka od silnika. po powrocie przegazowalem ja bo myslalem ze jakies smieci w paliwie, ale w drodze powrotnej do domu zauwazylem spadek mocy. Jak zauwazyliscie jestem w Anglii, wiec mam gdzie depnac w drodze do domu. moja niunia nigdy nie narzekala na brak mozliwosci pognania na maxa. moja srednia predkosc jazdy do pracy to ok 120km/h. pojechalem do mechanika na komputer i wyskoczyl blad 1238. mechanik polecil wyczyszczenie EGR. spedzilem pol nocy ale zrobilem. nastepnego dnia pojechalem na kasowanie bledu. zadnej porawy. acha zaslepilem EGR pod okiem mechanika.:) nie musialem placic, spoko gosc. przejechalem sie troche i niestety to samo. znowu komputer i pokazalo bledy P0236 i P0404. koles powiedzial mi ze moj EGR padl i musze kupic nowy. ale przeczytalem posty na ten temati wyglada na to ze musze tylko go rozlozyc i wyczyscic. jutro mam zamiar sprawdzic przewody i turbine. Wszyscy ladnie piszecie jak co zrobic ale ja nie mam pojecia gdzie jest ten cholerny overboost??? jak zwykle przy samochodzie wszysko rozloze a pozniej bede skladal i tak otot sie ucze. a jeszcze jedna sprawa, odkad moja bella nie chce sie normalnie chodzic to zamiast turbina zaciagnac zaczyna klekotac.tak sie dzieje pomiedzy 2000rpm a 3200- czyli tyle ile tylko pociagnie.
bardzo bym prosil ojakas informacje czy to normalne w tym przypadku.
ale jak zaslepiles EGR? Bo z tego co widze masz m-jeta a tam nie mozna calkowicie zaslepic EGRa bo komputer dodatkowy blad wywali
Przerobiłem już czyszczenie EGR dwa razy (dla pewności), czyszczenie overboosta, wyczyszczony czujnik ciśnienia doładowania, przepustnica, nowe wężyki i dalej kicha. Teraz nawet chyba jest jeszcze gorzej, błąd występuje praktycznie zawsze po przekroczeniu 3000 obr/min. Może ktoś miał podobny problem?
To szykuj się na remont turbiny, bo ma zapieczone kierownice zmiennej geometrii
Witam. Też mam problem ze spadkiem mocy, mianowicie przy około 3,5tys obr/min na 3,4 i 5 biegu, oczywiście przy ostrym przyspieszaniu zapala się kontrolka wtrysku, wrzucając następny bieg jest spadek mocy, puszcze gaz na sekundę, kontrolka gaśnie i alfa znowu ciągnie. Dodam, że przy takim ostrym przyspieszaniu słychać głośno jakiś świst, którego wcześniej nie było. Do tej pory myślałem, że to turbo ale po przeczytaniu tematu zastanawiam się czy to nie wina jakiegoś wężyka bądź przewodu rury od IC? Dodam, że moczyłem EGR w benzynie, czyściłem czujnik doładowania i trochę kolektor ssący, wymieniłem wężyki idące z EGR do czegoś plastikowego co jest na przegrodzie między silnikiem a kabiną, z tego czegoś wychodzi inny gumowy wężyk (też wymieniony) do jakiegoś grubego węża. Byłem podłączyć auto pod komputer i były trzy błędy, Błąd ciśnienia doładowania, EGR i jeszcze jeden nie pamiętam dokładnie ale coś byłem na końcu "faza/rozrząd". Ciśnienie doładowania zmierzone miało coś koło 1,2bara przy około 2,5tys obr/min. Miałem zatkany EGR ale ze względu na ten błąd "EGR" odetkałem go i jutro jeszcze raz podłączymy alfę pod komputer. Jeszcze raz dodam, że bardzo dziwi mnie ten świst, którego być nie powinno. Silnik to 2.4 JTD 136KM. Z góry dzięki za pomoc i odpowiedzi. Pozdrawiam.
A nie masz po prostu dziury w dolocie powietrza? Dodatkowo uszkodzony czujnik położenia kątowego wałka rozrządu
znalazlem ostatnio nieszczelna opaske ,na laczeniu przy turbinie ,a rura tak jakby od obudowy filtra powietrza (taka jakby karbowana z paskami, w "kratke", nie gladka) myslalem ze to moze byc przyczyna mojego MCSF ,niedoladowanie turbo czy cos w tym stylu ale nie ,po zrobieniu opaski ,przegonilem belle na obwodnicy i niestety znowu marchewa, nie czekajac na zakup kabla ,podechalem do gosia od diagnostyki ,wywalilo blad P0238 - Czujnik A wspomagania turbosprezarki wysoki sygnal wejsciowy ,moze jakies sugestie co z tym zrobic i za co sie zabrac:/
Kup i wymień zawór overboost
Nie bardzo mogę pogodzić się z myślą o zapieczonych kierownicach turbiny, sztanga po odkręceniu gruchy (siłownika) porusza się bardzo łatwo bez najmniejszego oporu tak jak na zmieszczonym wcześniej filmiku. Po podłączeniu do kompa w ASO wyszedł błąd czujnika ciśnienia doładowania (pomimo dwukrotnego mycia). Wyszło też, że turbina daje 2.8 bara, a podobno powinna 1.8. Co począć?
Co z tego że kierownice chodza lekko jak nie ma co nimi poprawnie sterować do sprawdzenia został ci jeszcze siłownik ("grucha") - spróbuj zassać powietrze ustami i zobacz jak dynamicznie przemieszcza sztangę. Inna sprawa to długość sztangi może byc źle wyregulowana i stad przeładowanie. Turbina powinna dawać 2,3 bara cisnienia bezwzględnego - czujnik wykrywa przeładowanie od 2,6 bara.
Czy ten języczek w czujniku ciśnienia zawsze jest żółty bo w moim pomimo czyszczenia jest czarny (nowy w ASO 444zł). Cięgno gruchy podobno źle wyregulowane i dlatego tak wali w kompa.
U mnie skok tego cięgna od zmiennej geometrii przy turbinie rusza się ledwie 2-3mm, więc chyba to będzie moim problemem, tylko spokoju mi nie daje ten głośny gwizd. Czy może być tak, że ten pomarańczowy(u mnie) wężyk łączący turbo i tą gruchę puszcza powietrze i dlatego cięgno ma minimalny skok i jest słyszalny ten gwizd? Dodam, że najbardziej go słychać pod obciążeniem jak wkręcam ją na obroty rzędu 3-4tys.
A jest możliwość, że samo się przestawiło? Jeszcze nic nie było ruszane więc jeśli samo nie mogło się przestawić więc to odpada. dolot muszę sprawdzić, dodam, że wczoraj jechałem trasą 250km i raczej nie szalałem, tylko sprawdziłem ją na autostradzie. Jak szybko przyspieszałem i zaświeciła się kontrolka to na chwile noga z gazu i znowu do dechy i Alfa ciągnęła dalej. Kiedyś 200km/h to był max a wczoraj 205km/h i jeszcze ciągnęła (myślę, żę 215-220 by było) ale mi drogę zajechali.
Witam. mam rowniez problem z MCSF, przeczyscilem wszystko etc, i po przeczyszczeniu przede wszystkim czujnika cisnienia doladowania wszystko bylo ok blad nie wyskakiwal, teraz znow jest problem i blad wyskakuje rzadziej bo rzadziej ale jednak. co dziwne - jesli silnik jest zimny wogole niema mocy , doslownie dentka , po zagrzaniu do okolo 75 stopni odzyskuje wigor, na komputerze mam blad zwiazany z czujnikiem cisnienia doladowania i blad przeplywomierza.
w zwiazku z tym moje pytanie brzmi - czy moze to byc blad jedynie przeplywomierza ? czytajac dosyc duzo watkow odpowiadam sobie że Tak- chce sie upewnic :)
2 pytanie - w jaki sposob sprawdzic czy przeplywomierz faktycznie jest walniety ? niestety znalazlem link do tematu o przeplywomierzu ale nie dziala :mad:
dodam jeszcze ze brak mocy zaraz po zapaleniu samochodu nie wystepuje zawsze, a te 2 bledy wychodza wlasine wtedy kiedy straci moc.najbardziej zalezy mi na sprawdzeniu tego przeplywomierza bo jestem skłonny twierdzić że to jego wina ..
Pozdrawiam
Odepnij przepływkę i przejedź się autem, jeżeli to coś zmieni to masz winnego.
Niestety, samochod przez jeden dzień stał sobie na polu dziś odpaliłem i ładnie chodził, po odpięciu przepływomierza dosłownie nic się nie zmieniło - nadal miał moc. Jedyną widoczną zmianą był błąd przepływomierza oraz błąd czujnika temperatury na komputerze . W zachowaniu auta jednak nic się nie zmieniło. Błędu czujnika temperatury nigdy nie było więc związane to było z odpięciem , jednak błąd przepływomierza zawsze występował przy braku mocy razem z błędem związanym z czujnikiem ciśnienia doładowania..
Ma ktoś jakiś pomysł ? Wygląda na to że raz coś zaskoczy a raz nie i dlatego tak chodzi.. Pytaniem jest tylko co ?:/
edit ; dorzucam jeszcze 2 wykresy - nie znam się aż na tyle ale jak dla mnie wyglądają one na w miarę poprawne.
http://img822.imageshack.us/img822/5...dsdasda.th.jpg
http://img833.imageshack.us/img833/8...sztytuu.th.jpg
http://img832.imageshack.us/img832/1...bbaddab.th.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Przepływomierz to jedno, a głównie masz tzw. "przeładowanie"
Ok. Z przeładowaniem sobie będę starał radzić rozbierając overboost i po kolei próbując robić resztę.
Czyli tak :
-overboost
-czujnik ciśnienia ( był przeczyszczony i dużo to pomogło przy błędzie ) ale jak Maciek napisałeś mam tzw. przeładowanie więc rozumiem że mimo to może on być padnięty tak ?
- zapieczone kierownice
zapomniałem o czymś ?
i czy masz może jakiś pomysł na ten całkowity brak mocy na zimnym silniku czasem ? i co z tym przepływomierzem bo nie wiem czy on w końcu jest padnięty czy to wynik jakiśch innych błędów.
a i dlaczego nie wywala mi błędu że jest przeładowanie ? bo rozumiem że wyczytałeś to z wykresów tak ?
witam, nie będę zakładał nowego tematu, bo moje objawy to chyba klasyka tematu...otóż:
wczoraj zrobiłęm -pierwsze 400 km swoim autem..bylo ok..auto jechało ajk należy...dziś normalnnie-do pracy i z powrotem....wieczorem-kolega obejrzał zakpup i wsiadl aby odbyc małą przejażdżkę....po kilkudziesięciu metrach zaświecił się błąd silnika MCSF...wrócił pod dom nie jadąc dalej...pierwsza recz, ktora przyszła mi do głowy-zdjąłem klemy na ok 30 minut-nic nie dało, po odpaleniu silnika-odpala normalnie-znowu świeci się błąd...pytanie o radę- czyścić w ciemno po kolei to co jest w 1szym poście tego wątku-czy może warto podjechać do ASO na diagnostykę...auto jeździ dynamicznie, nie traci mocy, przyspiesza normalnie....liczę na konkretne rady...pzdr
Miałem tak samo po zakupie auta. Był dynamiczny jedynie do 4000 obrotów wtedy go przymulało i wyskakiwał ten błąd. Samoczynnie kasował się po jakimś czasie zazwyczaj po nocy. Wymieniłem olej, wszystkie filtry, kompletny rozrząd i problemu nie ma:D Kręci się do końca i żaden zonk nie wyskakuje. Możliwe że miałem jakąś kostkę poluzowaną czy zabrudzoną... nie wiem... bo z tego co czytałem to pod ten komunikat podpięte jest bardzo wiele usterek.
PS mój kolega też wrócił z przejażdżki z tym błędem. Jak już pisałem po jakimś czasie błąd zniknął i wtedy postanowiłem sprawdzić kiedy on się pokazuje bo jak wiadomo przyśpieszenie auta najlepiej sprawdzają koledzy:D Jeżeli błąd nie znika to podepnij auto pod kompa. Pozdr
Ja wymienilem dzisiaj overboost ,mialem blad P0238 czujnik a wspomagania turbosprezarrki, wysoki sygnal wejsciowy,(czyszczenie overboostu moze juz nic nie dac jesli pojawia sie ten blad) wymienilem tez wezyki. Przejechalem sie i tak jak zwykle balla na 5-6 biegu przy predkosci okolo 170-190 lapala MCSF to dzisiaj nic ,mam nadzieje ze problem sie nie powtorzy. Jeszcze jedno tylko mnie męczy ,bo wezyki na prawde ciezko bylo wlozyc na te grubcze konce OVB i rurek i nie udalo mi sie to tak jak bylo w oryginale ,opaski pozakladalem ,ale czy dlugosc wezykow ma jakies znaczenie ,bo cialem ja na wymiar oryginalnych ,a jesli nie wcisnalem ich na tyle co oryg. to sa dluzsze o kilka mm zapewne...
Witam
Może mi ktoś pomoże lub miał podobny przypadek bo powoli zaczynam się poddawać. Z MCSF walcze już ponad rok z różnymi skutkami i za każdym razem po podłączeniu jest to błąd P0235 (przeładowanie) . Auto nawet oddałem do serwisu, powymieniali czujniki sprawdzili szczelność przewodów i zakażdym razem mówli że już będzie ok ale błąd po kliku dniach wracał, a więcej pieniędzy na ich eksperymenty nie mam. Wątek obserwuje od samego początku i wszystkie rady już sprawdziłem niestety bez rezultatów. Co najciekawsze błąd jest tylko i wyłącznie wtedy gdy temperatura jest poniżej 15 stopni lub duża wilgotność powietrza (deszcz itp) jeżeli jest troche cieplej o błędzie można zapomnieć i potrafi być ok nawet miesiąc. Jak to może być powiązane z temperaturą otoczenia?
Na zimno przycinają się kierownice zmiennej geometrii turbiny
Jeśli sterowanie jest szczelne (a mogą stare wężyki, albo overboost puszczać na zimno) i sobie nie radzi to tylko demontaż turbiny i czyszczenie
Ręce opadają , juz myslalem ze to koniec po wymianie overboostu i wezykow, a tu wczoraj jade z pracy wieczorem do domu ,staje pod sklepem ,wracam odpalam silnik i co ? "MCSF" zalamalem sie :) dziwne to ,bo zawsze zapalala sie marchewa przy duzej predkosci na wyzszych biegach ,a tutaj odrazu po odpaleniu ,chyba ze nie zauwazylem kontrolki jak jechalem z pracy ,ale bylo caly czas z gorki i okolo 500m wiec nawet 4 nie wrzucilem :/ ide na komputer dzisiaj i zobacze jaki blad...jak juz pisalem ręce opadają :)