Jako, że do przeczytania jest 16 stron, a moja przepływka prawdopodobnie umiera - potrzebuję informacji jaka będzie pasowała do mojego silnika 1.9 Jtdm 120 KM? W sensie, może wystarczy sama wkładka :)
Printable View
Jako, że do przeczytania jest 16 stron, a moja przepływka prawdopodobnie umiera - potrzebuję informacji jaka będzie pasowała do mojego silnika 1.9 Jtdm 120 KM? W sensie, może wystarczy sama wkładka :)
Wystarczy sama wkładka, kup taką jaką masz aktualnie.
Majkel uzmysłowił mi że mi chyba pada przepływka. Zaniża ilość powietrza.
No i stoję przed wyborem nowej. Widzę że @sdero sporo ciepłych słów napisał o zamiennikach Max Gear.
Ja do siebie potrzebuję albo wkładki F 00C2G2044 albo całej przepływki Bosch 0281 002 309
Na allegro jest taka:
http://allegro.pl/show_item.php?item...cf77d00be2ff62
Możecie mi pomóc i podpowiedzieć czy będzie pasowała do Alfy 156 1.6 TS 2004r.?
Te wkładki beda u Ciebie pasowały.Cytat:
- Bosch: F 00C 2G2 030
- Bosch: F 00C 2G2 033
- Bosch: F 00C 2G2 044
Moto-Equip? a kto to produkuje? :)
No Maxgear
Popatrz na post np. 131 @sdero w tym temacie. Zresztą nie tylko on chwali jakość tych zamienników.
spróbuj :) a się przekonasz :)
Nie używałem. Jedynie pare osób z forum używało i mówiło, że spoko.
BTW: nawet w sklepie jak kupisz to czasem nie chcą przyjąć z powrotem, ale to tylko 120zł, więc nie jakaś tam fura pieniędzy.
@sdero.
No właśnie w aukcji i regulaminie sklepu sprzedawcy tych przepływek Maxgear znalazłem taki kwiatek. W nagłówku napis 2 lata gwarancji producenta. Ale poniżej dodatek że zasady gwarancji sa omówione w regulaminie. A regulaminie jak byk stoi, że czujniki użyte, zamontowane nie podlegają gwarancji! Typowe oszukiwanie kupującego. Jedno drugiemu przeczy a kto czyta regulamin.
http://allegro.pl/show_item.php?item=3256262077
Ustawa o sprzedaży konsumenckiej to całkiem coś innego i przed tym się oczywiście nie wywinie ale to już sprzedawca.
Gwarancja to całkiem coś innego.
Jedni przyjmują, inni nie.
Nie będziemy się rozwodzić na ten temat, bo nam dojdzie 10 stron słodkiego pitu pitu.
Przeczytaj sobie przepisy konsumenckie odnośnie warunków zwrotu towarów oraz przepisy Kodeksu Cywilnego na temat gwarancji i rękojmi. Na towar zakupiony na odległość masz 10 dni na zgłoszenie chęci zwrotu bez podania przyczyny. Towar musi być nie użyty (w stanie w jakim został dostarczony) aby możliwy był zwrot. Inaczej kupiłbyś sobie majtki, pochodził w nich z dwa dni albo dłużej i oddał ;) Po kilku takich zakupach i zwrotach sprzedający miałby stare, sprane, wyblakłe i bóg wie w jakim jeszcze stanie majtki na magazynie. ;)
Ustawa z dn. 2 marca 2000 r. "O ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny" w związku z Dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady nr 97/7/WE z dnia 20 maja 1997 r., dotyczącą ochrony konsumentów w umowach zawieranych na odległość własnie umożliwia taki zwrot i mówi o jego warunkach.
Natomiast jak przedmiot został użyty, to już obejmują go przepisy o rękojmi lub gwarancji. Zależy na co się zdecydujesz. Gwarancja jest rzeczą umowną i można ja skrócić, zrezygnować z niej lub zrobić w niej zapisy wyłączające. Możesz też wykonać uprawnienia zapisu "niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową" (Ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego, stanowiąca implementację dyrektywy nr 1999/44/WE.) lub rękojmi bez względu na zapisy gwarancji (art. 579 k.c.) o ile jesteś przedsiębiorcą (rękojmia obecnie nie obejmuje zakupu konsumenckiego. Dla konsumentów zastąpił ją wcześniej wymieniony przepis "niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową" ).
Tak, że to co piszesz to nie jest oszukiwanie klienta ale po prostu pomyliłeś zwrot towaru (nieużywanego w sprzedaży na odległość) z instytucją gwarancji, która z zasady nie ma w swoim zamyśle zwrotu lecz przywrócenie do stanu z momentu zawarcia umowy. Z punktu widzenia prawa towar użyty nie podlega zwrotowi o ile umowa nie stanowi inaczej. A wątpię abyś znalazł takiego frajera, który zgodzi się na zwrot używanego towaru (za wyjątkiem "szrotowców" np. italcar.pl )
Przepraszam za OT. Ale możne to się komuś przyda.
Nic nie pomyliłem.
Znam te wszystkie przepisy które tu podajesz. Dla nas konsumentów najważniejsza jest obecnie Ustawa z dnia 27 lipca 2002r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego.
Ona nam daje największe uprawnienia.
I na jej podstawie gdyby mi ta przepływka padła np. do pół roku od zakupu to bym skutecznie wyegzekwował zwrot kosztów jej zakupu plus koszty jej montażu w aucie plus koszty przesyłki:-)
Wiem też, że gwarancja jest dobrowolną deklaracją producenta. Ale skoro dużymi literami sprzedawca na Allegro obwieszcza wszem i wobec, że ta przepływka jest objęta dwu letnią gwarancją, a ja się muszę sam doszukać w ukrytych dalej paragrafach, że to jednak nieprawda, bo gwarancji po założeniu jej do auta nie ma wogóle, to mam prawo nazywać to nieuczciwością. Powinien tego dużego emblematu z gwarancją nie zamieszczać bo CELOWO wprowadza w błąd. Albo od razu powinien napisać że daje gwarancję na przepływkę pod warunkiem że nie będziemy jej używali.
Owszem pomyliłeś ;) W sklepie jest napisane:
"Towar elektryczny/elektroniczny (przewody, cewki, świece zapłonowe, czujniki itp) nie podlega zwrotowi po jego montażu lub użyciu, prosimy o kontakt z handlowcem w przypadku chęci zwrotu zamówionej części elektrycznej/elektronicznej. "
Czyli nie można ich oddać na warunkach odstąpienia w ciągu 10 dni od umowy bez podania przyczyny ponieważ towar został już UŻYTY. Natomiast gwarancja trwa 2 lata i w ramach jej można naprawiać sprzęt, a nie oddawać bo komuś się nie podoba. Gwarancja jest odpowiedzialnością za wady. Wszystko jest zgodnie z prawem. Źle zinterpretowałeś to co jest w zapisie (zwrot i gwarancję).
Dobra, koniec, bo zacieramy temat.
P.S. Dla nas konsumentów ważne są wszystkie te przepisy za wyjątkiem rękojmi. I nie wyegzekwujesz kosztów montażu. To nie podlega gwarancji nawet logicznie to biorąc. Nie kupowałeś rzeczy z usługą jej montażu ale sama rzecz.
Witam, jest ktoś w stanie potwierdzić ze na 100% wkład z przepływki max gear podejdzie do oryginalnej obudowy przepływki BOSCH?
Podejdzie, tylko po co tak kombinować. Plastik Boscha jest lepszy ? Czy chodzi o znaczek Bosch ?
Chodzi o to że śruby zaśniedziałe, nie mogę przepływki wykręcić.
Nowej pokrywy dostać nie mogę więc przełożę sam czujnik.
Dziękuję za odpowiedź :)
To na 99% pasuje. Jak robiłem pomiary dla porównania, to z tego co pamiętam właśnie pomyliłem obudowy.
Postaram się to potwierdzić w tym tygodniu ;)
Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2
Witam, to i ja spytam bo moja przepłwywka po wybuchu kolektora zupełnie umarła mam obudowę 0 280 218 019 alfa 156 1,6 TS z roku 99r. W tej obudowie mam wkładkę F 00C 2G2 061. Na allegro nie znalazłem wkładki o takim numerze. Czytając temat widzę, że wkładki max gear są warte uwagi. Jaki inny numer wkładki mogę zastosować ? bo jak wspomniałem F 00C 2G2 061 nie mogę nigdzie znaleźć.
Podaj jaki masz kod silnika, bo do 1.6 to ja już 3 rodzaje przepływek widziałem.
Odczytane z blaszki - MOTOR-ENGINE 67601
Jeżeli Twoja Alfa jest wyprodukowana przed 07-1998 to masz 0 280 217 111
Jeżeli jest wyprodukowana po 07-1998 to masz: 0 280 218 019 (temat wkładki do tej przepływki został szeroko omówiony w tym temacie).
mam 0 280 218 019 czyli mam rozumieć, że wszystkie wkładki jakie były tu omówione do tego numeru nie ważne czy to do alfy 147 czy do 156 ale silników diesla będą u mnie pasować do 156 1,6 TS
dokładnie tak.
dzięki za pomoc
witam dzisiaj po wizycie w serwisie fiat dowiedziałem się ze mam uszkodzony przepływomierz , jaki do alfy z 1998 r 1.9 105km? jaką wkładkę zastosować ,jaka przepływka zależy mi na czymś tanim .
zobacz co masz wstawione i taką włóż.
Ludzie, ten temat ma tylko 19 stron. Wysilcie sie trochę i przeczytajcie go!
Witam kupiłem dzisiaj zamiennik z max gear, niby wszytko Ok ale czy mógł by mi ktoś podać parametry dobrej przepływki tak dla porównania ?
bo wydaje Mi się że zaniża mi wartości.
0 280 218 019 , 105km 1998r
W fesie masz podane,wartości porównawcze. ~300 na luzie.
Wysyłane z mojego Xperia Neo V za pomocą Tapatalk 2
W załączeniu masz dokumentacje na podstawie której możesz dokonać pomiarów. Porównywanie na podstawie FES-a to takie "mniej więcej" ;) Biorąc pod uwagę dużą bezwładność układu pracującego w realnych warunkach, jeśli w takich chcesz porównywać, to musisz zrobić sobie dłuuuugi log z jazdy.
Załącznik 98756
Przy okazji może komuś się przyda do prawidłowego sprawdzenia sprawności przepływomierza.
dzięki serdeczne , wiec myślę ze jest wszystko Ok za przepływkę dałem 150zł nowa rok gwarancji.
najlepsze jest to ze na allegro pojawiły się zamienniki za 89zł i z tego co słyszałem rok wytrzymują i nie są najgorszej jakości.
jeżeli mogę to nie zeby robić reklamę ale dla informacji są firmy "optima".
Witam, po przeczytaniu tych 20 stron to juz troche zgłupiałem. jedni mówią że może być od innego auta inni że nie. Nie wiem już co mam myśleć.
Potrzebuje przepływki do mojego v6 TB na obudowie jest numer na białej naklejce: 0 280 218 036 natomiast nad nią jest czarny wybity w obudowie 0 280 217 531, natomiast na samej wkładce jest tylko numer PBT coś tam. W związku z tym jakiej przepływki mam szukać i jakiego zamiennika ( czy ma to być 0 280 218 019)? z góry dzięki za pomoc
Widac nie przeczytałęs dokładnie, bo bys znalazł link do katalogu Boscha.
Przed 2003 rokiem - 0 280 218 036
Po 2003 roku - 0 280 218 054
Po uzyciu wyszukiwarki bez problemu znajduję temat: http://www.forum.alfaholicy.org/166/...2_0_v6_tb.html
Witam
Moja przepływka ma dokładnie takie numery :http://www.autoczesci-elektronika.eu...-1.9-cdti.html
Czy wkład od tej teoretycznie powinien pasowac choc wole sie upewnic
http://www.autoczesci-elektronika.eu...-1.9-cdti.html
czy warto pakować się w używane czy lepiej brac nowe za 350 na alledrogo?
Używany to Ty już masz.
Sent from my iPhone 4S
A czy da się kupić wkładkę:F00C 2G2 063 taniej jak za 350 zl czynawet więcej nie szukac i brac za tyle z allegro komplet?
w tym sklepie jest napisane, że BOSCH kosztuje 180zł, więc nie rozumiem.