Liqui Moly popieram. Jezdze na nim i nie zamierzam lać innego.
Wysłane z mojej Xperii T3 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Liqui Moly popieram. Jezdze na nim i nie zamierzam lać innego.
A czemu?
Przede wszystkim dlatego,że jest to olej w pełni syntetyczny, nie tak jak to dziadostwo z Mobila,które wprowadza ludzi w błąd. Nie ubywa go. Wczesniej zalany był Mobil Super 3000 5w40 fully synthetic,który tak naprawde nie jest pełnym syntetykiem. Od wymiany do wymiany (10 tys km) dolać musiałam 1,5litra. Na Liqui zrobione jest 6tys km i nie ubyło go nic.
Jak juz tak koledzy doradzacie... może polecicie do mojej Alfy (1.9 jtd 85KW) , obecnie przejechane mam 304 000 km, rocznie pokonuje około 50-60 tys. km. coś fajnego? Do tej pory zalewany był Mobil 1 Super 3000x 5W40. Na dniach szykuje mi się zmiana oleju więc jest okazja zmienić markę. Do tej pory zawsze olej kupowałem w Niemczech nie wiem czy jest jakaś różnica , ale mechanik doradził , że jak mam taką okazję to żebym kupował olej w DE.
Jak nie bierze oleju to zostać przy 5W40.
Ja polecam Valvo, osobiście jestem zadowolony.
Ja od sb dodam parę ważnych słów dla osób, którym gra "wariator". U mnie pracował przy odpaleniu jak diesel, a nawet zgrzytać potrafił. Wiele osób zna ten problem.
LIQUI MOLY 10W-40 MoS2 - od 130zł w góre
CERATEK LIQUI MOLY - ok 70zł
Bierzemy maść na ból pupy, bo 200 trzeba wydać, ale na prawdę nie warto oszczędzać i lać syfu.
Kultura pracy silnika i jego płynność znacząco zmieniona, a co ważne wariator już nie gra.
Polecam auto nawet zostawić z otwartym korkiem na 2, 3 dni żeby syf zleciał.
I zapamiętać - żeby wlać najpierw troszkę starego oleju (żeby nowemu drogę pokazał) :D <- żarcik :D
Ja właśnie 2 dni temu zaaplikowałem swojej 156 CERATEKA i jestem ciekawy jak zadziała.Na razie zauważyłem ,że jakby ciszej odpalał i pracował na zimnym:rolleyes:
I jak ceratec pomógł?
A lał ktoś olej Liqui Moly Diesel Synthoil 5w40 ???
Zamierzam go kupić do mojej Alfy 147 w silniku 1.9JTDM 150KM. Tutaj widzę najtaniej:
http://allegro.pl/liqui-moly-diesel-...691013225.html
Ktoś coś powie o nim ???
Witam
Przeczytałem cały temat i generalnie dalej nie wiem jaki olej wybrać. (oprócz tego ze ma to byc 10W40 lub 5W40) Mam silnik 1.9 JTD w AR 147. coś konkretnego polecicie ?
do JTD zalej Shella 5W40 chyba że duży przebieg to zalej 10W40
dzięki za odpowiedź, no przebieg nie mały bo ok 260 tysi ;)
To ja mam 260 tys i leje 5w40...
Problem w tym, że nie wiem jaki dokładnie mam teraz. więc chyba lepiej zalać 10W40. A jak to jest z tymi firmami ? ja myślałem o castrolu ale jak czytałem to mało kto go leje :D
Panie/Panowie czy czytacie instrukcję obsługi?to raz. A dwa nie ważnie czy zalejesz olej firmy x czy firmy y ważne żeby zmienić olej co 10 tyś km lub najpóźniej przed zimą i żeby mieścił się w aWb / specyfikacji zalecanym przez producenta - oleum z średniej półki. Pozdrawiam właścicieli zwłaszcza 16v którzy chcą zalać ten silnik olejem 10wX... i gęstszym
Zalewam motorownie Castrol TurboDiesel FTS 5w40 oleum jak oleum zmieniane jak wyżej max 10 tys km/najpóźniej w listopadzie
Dlaczego najpóźniej w listopadzie? Zawsze przed zimą wymieniasz?
Tak, najpóźniej w listopadzie. Z tego względu że jak masz już ,,przelatany" olej, jak nie ma nawet 10 tyś km to jednak zbiera cały syf z silnika w misce olejowej i jak przyjdą mrozy z oleju robi się gęste błoto. Raz nie zmieniłem oleju przed zimą bo ,,nie było 10 tyś km" i finał był taki że popłynąłem razem 1600 zł na regenerację turbiny bo nie było smarowania. Tak z własnego doświadczenia.
Wymieniłem olej na castrol edge 5w40 a byl 10w40 jakiś jest duza różnica auto ciszej pracuje mogę polecić ten olej może najtańszy nie jest ale dla dobrej pracy wariatora oplaca sie
Ja do jtd leje Castrol i jest ok.
tu mozna latwo dobrac olej do swojego silnika:
http://applications.castrol.com/oils...pl_pl/c/search
Ja ostatnio wymieniłem na olej typu Long Life Platinum Max Expert V 5W30
Efekt bardzo pozytywny - silnik (1.9 JTDm 16V - 140.000 przebiegu) się trochę wyciszył i spala ok ~0,5-1 litra mniej paliwa. Polecam.
Jak ma być 5w40 to po colać inny syf. Marka nieważna. Ma być parametr.
Cały ten temat tak naprawdę jest do usunięcia. Instrukcja mówi jasno a ludzie leją co im pasuje bo ktoś tam doradził...
Witam, jaki olej polecacie do skrzyni?
Wymieniam co 10, ale taki jaki jest zalecany. Ot, tyle.
Do skrzyni jak kolega wyżej - drogie dziadostwo ... kiedyś wymieniałem po dzwonie :)
Co do oleju ... z racji moich przebiegów (małych - 12-15tys/rok) wymieniam raz na rok, więc czy olej kosztuje 80zł czy 200zł - bez znaczenia w skali 12 miesięcy. Od zawsze leję Millers 5w40 i na razie nie mam problemów z silnikiem (pewnie jak bym lał Castrol/Mobil 5w40 byłoby to samo, ale różnica ceny jest w moim przypadku pomijalna).
Osobiście Motul polecam
Z olejami jest ciekawa sprawa. Książka obsługi zaleca oczywiście Selenię WR 5W40. Jest to olej dobry, ale nie do wersji z DPF! W kilku ASO, które obdzwoniłem polecają tą Selenię albo... np.Castrol Edge 5W30. Co do Castrola - opinie są podzielone. Jeździłem zaraz po zakupie na Castrolu, później wlałem Total INEO ECS 5W30 (olej ACEA C2). Total był niezły. Chwalą go w niektórych warsztatach za jakość i ...podpasowanie do nowych MJetów (vide Lancia 1,6 Multijet). Dużo poczytałem w necie i z ciekawości przeszedłem na Millers Oils EE 5W40 Nanodrive (przed zmianą płukanka Millers Engine Flush). Olej zmieniam średnio co 10-12tys. km. Zmiana na Millersa jest "dobrą zmianą"! Silnik ciszej pracuje, jest bardziej zrywny, na biegu jałowym praktycznie nie ma wibracji (mechanik aż był zdziwiony, bo jego Mercedes C klasa wibruje jak traktor). cdn.
Witam zbliża mi się wymiana oleju filtrów itd. i pytanie jaki olecj zalać do mojej 147 Jtdm 2006r przebieg 130tys+ ostatnio miałem motula x-clean 5w30 i nie powiem nic dobrego autko dziwnie się zachowywało i było głośniejsze. Wcześniej mechanik wlał mi jakiegoś castrola(nie wiem jak dostałem tylko paragon). Pytanie do was jako bardziej doświadczonych czym teraz zalać?
Ja mogę polecić olej Millers Oils EE 5W30. Nie jest to najtańszy wybór ale uważam, że warto. Silnik chodzi ciszej, bardzo ładnie pracuje. Zmniejszyło mi się też spalanie o około 0,5 litra. Pozdrawiam.
A co powiecie o oleju SHELL HELIX ULTRA 5W40. Nie jest to może najwyższa półka ale cena nie jest jakaś wysoka a dotychczas wymienialem olej co 12 tyś km. Przebieg auta to 180 tyś km.
Kilka uwag po kilku tygodniach na Millersie EE 5w40 (AR 1,9 jtdm 150 koni). ZDECYDOWANIE najlepszy olej z tych, na których jeździłem. Wspomniałem już o aspekcie dźwiękowym - silnik pracuje zauważalnie spokojniej, ciszej (mniej "dźwięcznie"). Jednak najważniejsze jest coś innego - samochód idzie do przodu jak rakieta. Wkręca się na obroty łatwiej i szczerze mówiąc jestem zaskoczony, bo nie sądziłem, że sam olej może coś takiego spowodować.
Ja mam 147 1,6 105 TS i leję Castrol 10W40, taki też wlewa mechanik przy zmianie oleju, mam nadzieję, że to w porządku wybór...
To chyba zbyt szerokie uogólnienie. Nie wiem czy teraz też, ale to olej (TWS 10W60 castrola , później zdaje się Edge Sport choć to pewnie inna formuła ) który szedł "na pierwszy montaż" i serwis w BMW M-kach. Tak ze bądźmy precyzyjni - _który_ castrol. Bo Mobil jest Mobil i Mobil1 i to co innego kompletnie.
A do TSów to jednak bardziej 5W40. Choć 10W40 oczywiście nie zabije silnika. Ale przy rozruchach lepiej mu na 5W będzie.
Ja od 3 lat używam VALVOLINE VR1 5W50 i jestem zadowolony.
Powoli zbliża się moment wymiany filtrów i oleju i zastanawiam się co zalać do mojego AR 147- silnik 1.9JTDm 150KM z DPF. Polećcie coś naprawdę dobrego, ostatnio miałem zalaną Selenię WR 5W40, co można zalać lepszego do auta z DPFem ???
Ponoć bardzo dobrym olejem do silników z DPF jest albo MOTUL 8100 X-CLEAN 5W40 albo ponoć lepszy ale i 50zł droższy Millers Oils xf longlife 5w40.
Co wybrać i czy warto dopłacić to 50zł do Millers'a ???