Tak gdyby ten budynek potrafił się przemieszczać i wlepiać mandaty za przekroczenie prędkości zaraz by wyglądał jak nowy.
Printable View
Tak gdyby ten budynek potrafił się przemieszczać i wlepiać mandaty za przekroczenie prędkości zaraz by wyglądał jak nowy.
nom powinni budowac komisariaty przy glownych drogach
w budynek zamontowac kilka fotoradarow i bedzie zarabiac na siebie
już jezdzą, widziałem jedną pod Bydgoszczą
Ciekawi mnie jak będą się im sprawować.
machacie im :D?
No to mamy nowy ciekawy wątek.Polecam. klik.
A może kruk krukowi oka nie wykole?
Nie ma to jak mieć takich logistyków... i specjalistów od prowizorki.Cytat:
Policyjni logistycy zażądali, by zimowe opony były zakładane na stalowe, niealuminiowe felgi. Alfa Romeo, która wygrała przetarg, nie produkuje do modelu 159 stalowych felg, więc za pomocą tzw. pierścieni dystansujących dobrano felgi od citroena.....
dy policjanci zaczęli przeprowadzać próby, okazało się, że gdy w aucie siedzą trzy osoby, opony obcierają o nadkola. Dlatego je usunęli. Innym ubocznym efektem zastosowania stalowych felg są wystające poza obrys karoserii opony – o 53 milimetry.
Czekamy z niecierpliwością na kolejne "odkrycia" nowatorskich rozwiązań w tych Alfach :D
ciekawe kiedy na forum pojawia sie policjanci a moze juz sa?
moze ktoras policyjna 159 wezmie udzial w konkursie na zdjecie miesiaca:D
tylko gdzies na wiosne bo teraz na tych kolpakach to zbytnio szans nie bedzie miec
na tych dystansach i obręczach citroena....
Z racji swojego zawodu znam wielu Policjantów z drogówki . Większość nie jest taka straszna. Po prostu mają taki zawód i tyle. Wczoraj pogadałem z 2 Policjantami i jak się okazało strasznie żałowali że nie dostali 159 i dalej muszą jezdzić Vectrą jak się wyrazili tym szmelem bez wyrazu.
Ostatnio słyszałem, że przy kierowcy i dwóch pasażerach opony ocierają się o nadkola podczas jazdy. Podobno, gdy w aucie jest tylko dwóch miśków problemu nie ma.
Z ciekawości zadzwoniłem sobie wczoraj do ADF Auto i spytałem o stalówki do 159. Okazuje się, że są w stanie sprowadzić mi komplet w ciągu 4 dni roboczych. Cena 450 zł z hakiem za sztukę. Pytanie tylko od czego są te felgi. :P
Albo może Opla/Saaba? A może do 159 były jakiś czas produkowane? Na allegro niedawno była aukcja stalówek niby oryginalnych do 159 i szerszych od tych od Opla.
A co do ocierania opon to podobno faktycznie udało się już wyeliminować problem w dość sprytny sposób - wymontowano plastikowe nadkola i wnękę pomalowano czarną farbą - teraz jest gicior!:cool:
u mnie w bdg sie wczoraj juz czaila jedna na rondzie, jezdzili wkoło i czekali az ktos wpadnie na czerwonym, naturalnie dlugo czekac nie musieli..
Niemiecka firma KFZ robi felgi do 159, do ściągnięcia za 260 zł brutto 16'
Szczerze mówiąc, z cała miłością do Alf... one się do tego nie nadają. Nie w Polsce. Owszem, na autostrady (ktorych nie mamy) tak, ale obawiam się, że na tych wszystkich polisch szosach po krótkim okresie będzie klęska. Ponadto, samochody nie mają jednego kierowcy tylko kilku i każdy ma inny styl i pomysł na jazde, w dodatku pewna niefrasobliwość. Jeśli ktoś myśli, że jak funkcjusz usłyszy lekkie grzechotanie w silniku i poleci sprawdzić co to... to jesteście w błedzie. Przez okres gwarancji serwis Alfy ok. A później... lokalne policyjne partactwo mechaników z bożej łaski... mnie szkoda tych aut.
Może nie jet to bezpośrednio w temacie wątku, ale nie obyło się bez komentarzy pod adresem AR:
http://moto.wp.pl/gid,13160059,title...iazdjecie.html
Po co czytać onetowe/wp/itd. komentarze 16to latków którzy alfy widzieli tylko na zdjęciach a o tym, że są "awaryjne" słyszeli od wujka Mietka czy kolegi z ławki? Ja tego nie biorę pod uwagę. Nie każdy ma Alfę, bo nie każdy jest kierowcą. Golfy IIki dla nich i inne niemieckie traktory, nic więcej. Alfa dla wyjątkowych ludzi, którzy potrafią jeździć włoskim autem ;) Reszta do niemieckich vw, audi i innych aut bez duszy ;)
buraki tylko pisza takie rzeczy sami nie doswiadczyli posiadania auta tej wyjatkowej marki
Gdyby ktoś przejmował się tym co można w tych komentarzach przeczytać...
Ludzie tam piszą "samochud" co nie świadczy najlepiej o ich edukacji. Tak czy siak policyjnej Alfy jeszcze nie widziałem ale pewnie niedługo na taką trafię :)
P.S. Zastanawia mnie czemu Passat jest na felgach aluminiowych a do 159 musiały być stalowe...
Panowie te samochody zostały kupione i wyposażone w taki sprzęt aby zarabiać kasę. Myślę że już po roku w niektórych komendach będzie zwrot kosztów . Po 3 czy 4 latach nikt się nie będzie przejmował stanem zawieszenia czy zatartą turbiną. Wyjmą z nich wyposażenie i opylą na Policyjnym przetargu.
Przecież chwila z google daje wynik: http://www.opony-central.pl/felga-al...c6e3ec66d3f385
Ale widocznie dla policji internet służy do czegoś innego... no chyba że 1.9 ma takie wielkie hamulce jak 3.2 gdzie 16 cali nie wchodzi.
nom ale skoro w przetargu bylo ze na zime maja byc stalowki a alfa nie ma w ofercie to chyba nie powinna byc dopuszczona do przetargu?
ciekawe jak dlugo posluza w policji bo kilka nieoznakowanych juz rozwalili
No ale to przecież nie policja wybrała sobie te stalówki, tylko takie samochody dostała po zakończeniu przetargu! A sklep może wcale nie mieć dostępu do 500sztuk, a może po prostu u Citroena była lepsza cena?
Hmm, wydaje mi się że równie dobrze ASO Alfy może zaproponować 120 Citroenów z kołami od Opla, byleby było to zgodne z homologacją i przy zachowaniu gwarancji producenta.Cytat:
nom ale skoro w przetargu bylo ze na zime maja byc stalowki a alfa nie ma w ofercie to chyba nie powinna byc dopuszczona do przetargu?
Dziwne, że przystępując do przetargu firma, która się tym zajmowała o to nie zadbała. Tak czy inaczej wybrali najgorszy wariant gdyż w następstwie tego usunięto nadkola oraz z tego co można przeczytać koła wystają poza obrys samochodu co jest niezgodne z prawem i nie powinny być dopuszczone do ruchu.
Żeby nie być gołosłownym:
Z drugiej strony dziwne jest to, że jeśli opony tyle wystają to obcierały o nadkola a nie o błotniki. Dobrze, że błotników nie zdemontowali ;)Cytat:
Gdy policjanci zaczęli przeprowadzać próby, okazało się, że gdy w aucie siedzą trzy osoby, opony obcierają o nadkola. Dlatego je usunęli. Innym ubocznym efektem zastosowania stalowych felg są wystające poza obrys karoserii opony – o 53 milimetry.
Pochwalę się fotą ze stacji Bliska w Ozorkowie, pytałem właścicieli białych czapeczek jak Alfa się sprawuje, to powiedzieli, że jeszcze nie wiedzą bo pierwszy dzień :D
Co do felg wystających po za obrys... Z tyłu nic nie wystają chociaż są niedaleko obrysu, ale jednak nie wystają :D co do przodu to nie wiem bo były skręcone koła, mogłem też cyknąć fotkę z boku, żebyśmy razem obadali te koła, ale nie wyglądały jak by miały wystawać :D
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...011/02/266.jpg
Co nie zmienia faktu, że wygląda fenomenalnie :D Pogadałbym z nimi dłużej, ale jacyś nie kumaci byli :D
Według mnie wszystkie naklejki wyglądają ładnie, tylko tą na masce spaprali :/ z resztą to są normy na vectry, więc nic dziwnego, że na alfie to nie wygląda :D
Ja dzisiaj widziałem taką w akcji na drodze Komorów - Janki. Pan w Skodzie, przyłapany na brawurowej szybkiej jeździe, nie miał żadnych szans na ucieczkę... :P
Hm, mój znajomy jest komendantem i coś mi ostatnio o tych Alfach wspominał. Chyba będę musiał się do niego przejść... :D
lodz dostała 10 Alfów i jedną już widziałem :D
Wychodzi na to, że dość gęsto polska posiana jest tymi autkami :]
Korzystają Państwo Policjanci z pełni możliwości Belli i radarów na ich pokłądzie :)
Pozdrowienia i wyrazy współczucia dla kierowców dwóch aut! ( Belle mogą zatrzymywać 3 na raz o ile temu z przeciwka zdążą machnąć lizakiem:P) widzianych dziś na Tysiąclecia w Piastowie (przed wiaduktem, w stronę Tesco:P).
Squadra polacca działą sprawnie :)
Ee, zatrzymać to i pewnie nawet 10 aut mogą - jaki to problem przejechać wiązką po wszystkich jadących z naprzeciwka a potem zawrócić, wyprzedzić pierwszego i zatrzymać cały peleton.;) Pytanie czy takie wideo jak w tym filmiku z tvn, gdzie w kadrze jest kilka aut jednocześnie, będzie miało jakąkolwiek moc dowodową..