Na 100% jeśli masz plastik. Nie do końca jeśli masz alu. Oczywiście to w kwestii kolektora.
Printable View
Z własnego doświadczenia co doradzacie? 120 konną czy 150? Wiem, że im więcej tym lepiej, ale ja nie potrzebuję mocnego auta (od 2 lat mam matiza i nie narzekam na moc). Wolę coś mało awaryjnego. Z kolei wybór jest większy wśród 150 konnych alf, ale jak pomyślę o remoncie skrzyni co jakiś czas (a nie jestem typem człowieka, który jeździ autem z usterkami) to już nie wiem sam co robić.
Bez przesady z tą skrzynią. Przecież nie to jakaś usterka, która w każdej 159 występuje, która ma 150 KM. Jeżeli się boisz, to kup 120 KM, jakiś wirus i już masz 150 ;)
Polecam 120km, jak przesiadasz się z czegoś o małej mocy to w zupełności Ci wystarczy.
Czytam i czytam i wygląda na to, że wersja JTD 120 KM jest mniej podatna na awarie (doczytałem coś o kolektorze), a sprzęgło i dwumas ma ten sam co w wersji 150 KM. Osiągi oczywiście gorsze, ale czytam też, że bardzo prosto i całkowicie bezboleśnie dla auta można podnieść moc auta do 140-160 KM poprzez CHIP tuning i będzie lepiej jeździło niż 16V (i cały czas będzie bardziej bezpieczne jeśli chodzi o awarie). Więc w związku z tym powiedzcie, a najlepiej wskażcie jaka firma na śląsku lub ogólnie w Polsce zajmuje się taką modyfikacją i jaki jest jej koszt. Byłbym bardzo wdzięczny za informacje. Nie ukrywam, że znalazłem fajną ( z odpowiednim dla mnie wyposażeniem i kolorem), ale właśnie z silnikiem 1.9 120 KM - może opłaca się kupić taką i ją przerobić...?
Pewnie:) ja tak zrobiłam i nie żałuje :D niestety jestem z łódzkiego więc podawanie namiarów bez sensu...
W 16V problemem są klapy. I chyba tylko to jest takim elementem problematycznym. Bo np. w przypadku awarii rozrządu 16V koszt naprawy z dużym prawdopodobieństwem znacznie niższy ( http://www.conmir.pl/naprawa-po-uszk...nie-paska-itp/ ). Pamiętaj też, że 16V po modyfikacjach oprogramowanie potrafi jeszcze więcej. Faktem jest, że 120KM zmodyfikowana będzie jeździła lepiej niż niemodyfikowana 16V. 120KM przy masie 159 bez modyfikacji służy raczej do spokojnego przemieszczania się. Do oszczędności nie bardzo, bo spalanie jest bliskie 16V.
Sama modyfikacja poza sposobem wgrania/zgrania oprogramowania nie jest tak prosta jak opisujesz i gwarantuję ci, że można nieźle namieszać.
Tak na marginesie, to można 8V dojść w pobliże zakresu modyfikowanego 16V bez modyfikacji mechanicznych.
(wersja belgijska 115KM)
Załącznik 203003
120 KM dla tego auta to za mała moc, brałbym wyłącznie 150 KM lub mocniejsze.
Chipowanie zawsze jakoś "osłabia" trwałość silnika, żyłuje go.
Mam do Was pytanie a propos chipa, sporo osób poleca tą metodę i w sumie do mnie to przemawia skoro spada spalanie i chip poprawia wykorzystanie mieszanki którą dostaje. Jednak... kto to w Warszawie robi DOBRZE i za rozsądne pieniądze?
Także chętnie poznałbym odpowiedź na pytanie domina.
Natomiast z innej beczki - co jeśli zestawimy 120KM, 150KM i 170KM? Jak tutaj wypadnie porównanie?
Gdzieś na forum ktoś opisał plusy/minusy wszystkich silników, ale nie mogę tego odkopać więc albo musisz sam poszukać albo liczyć, że ktoś pamięta w którym temacie to było :)
Edit:
jednak się udało
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ogolny-21.html tu sobie poczytaj jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to dawaj znać :)
Jeżeli chodzi o chipa w Wawie i nie tylko bo egr dpf i w sumie elektronika to na forum specjalista maly_777.
Napisane na Commodore C64..;)
Dzięki zaraz do niego piszę :)
Dzięki, domin - porównanie silników dokładnie o jakie mi chodziło.
Nie ma za co ;)
Powiedzcie mi, czy wycinanie DPF ma jakiś wpływ na funkcjonowanie auta? Na środowisko wiem, na przegląd też wiem, jednak całe auto chyba jest "dostosowane" do posiadania go? :)
pomiędzy 120,a 170 jest zbyt duża różnica w mocy, więc albo porównywać 120 i 150, albo 150 i 170.
Proszę o pomoc czy w 1.9 8v tez jest ta awaryjna skrzynia biegów co w 16v?
Tak
Wysłane z mojego Huawei P8 przy użyciu Tapatalka
Jak to jest możliwe ze 159 rocznik 2011 posiada silnik 1.9 8v ...
Pewnie pytanie nie tu ale czy ktoś wie czy da się połączyć androida z blue and me alfa 159 rocznik 20 11 ?
Jak sprawdzić czy auto było chipowane? Tylko i wyłącznie hamownia czy da się to jakoś sprawdzić?
Można zrobić logi, można zgrać wsad ECU - wtedy najpewniej.
najpewniej sprawdzic soft , porownac o ori poniewaz sa mody ktore mogą miec zmienione dawki , a na hamowni nie wyjdą
I najlepiej bawić się w archeologa odkopując stare tematy i to w całym forum. Widziałeś datę postu ? Zwracasz na nie w ogóle uwagę ? Październik 2016, a wyżej [MENTION=4833]maly_777[/MENTION] pisze i wyjaśnia chyba jednoznacznie sprawę.
120 KM za malo, 150 mozę byc, najlepiej 200 KM. proste jak drut.
Witam grono alfaholików :D Dręczy mnie jedno pytanie i po tygodniu siedzenia na tym forum nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, ujem to tak każdy miał inną teorię na ten temat. Przymierzam się do zakupu 159 1.9 JTDm 150 KM. Problem z klapami wirowymi nie jest mi obcy. Głównie chodzi mi i fakt kiedy ten problem został w tym silniku rozwiązany. Ktoś tu napisał że w silniku 2.4 w lipcu 2007 zostały wprowadzone zmiany dlatego uzyskał od 10 KM więcej oraz został w nim rozwiązany problem z ów klapami, a jak to było z 1.9. Jedni mówią że zostało to dopiero poprawione w wersji 2.0, natomiast inni twierdzom że poprawa mankamentu miała miejsce tak samo jak w przypadku 2.4 (czyli lipiec 2007). Był bym wdzięczny jeśli podzielilibyście się ze mną swoja wiedzą i rozwiali moje wątpliwości ;-)
xXx_Łukasz_xXx Ciężko mi wskazać źródło mojej "wiedzy" ale z tego co gdzieś wyczytałem to w 2007 r. poprawiali kwestię klap wirowych niezależnie od wersji silnikowej. Jestem laikiem, więc dalej tylko powielam jedną z opinii, nie rozstrzygając jej do końca :P
Witam, a ja zadam odrobinę inne pytanie ale związane z tematem:) Szwagier chce sprzedać swoją 159 1.9 jtd 115 km z 2009 r. - może bez szału jeśli chodzi o wyposażenie ale regularnie serwisowana (na lawecie nie jeździła :D), z ładnymi felgami 17 i dobrymi oponami na lato plus zimówki, zainteresowanie małe stąd moje pytanko - z tym silnikiem ciężko ją sprzedać czy ogłoszenie i wyposażenie odstraszają?
Pozdrawiam:)
a skad mamy wiedziec ile sobie ceni ?
Dzięki za odpowiedź:) A wydawało mi się, że 20k za ten rocznik i serwisowanie do końca (nowy aku wsadzony już po podjęciu decyzji o sprzedaży, zero kombinacji he he) jednak powinno wpłynąć na to że chętny się znajdzie no i silnik który problemów raczej nie stwarza:)
Gdybym nie kupił rok wcześniej autka to pewnie wziąłbym tą Alfę he he:)
Pozdrawiam
Witam.
Od kilku dni wertuję Wasze forum, czytam o silnikach i usterkach, fajnie że są wątki które porządkują i pozwalają ogarnąć całą sytuację i zamieszanie z chęcią nabycia Alfy przez nowych- przyszłych posiadaczy.
Jak wspomniałem chcę kupić 159, obecnie jeżdżę Mondeo mk4 2,0 145 KM z LPG na którym zrobiłem 77 tys i zero problemów.
Ogólnie jest to najlepsze auto jakie kiedykolwiek miałem ( z pośród 7 aut) a dlaczego PB/LPG ?
Bo do pracy jeździłem 4 km i nie chciałem katować diesla, a gdy ruszam dalej to jest tanio bo 100 km kosztuje mnie 16 zł (teraz podrożał gaz więc trochę więcej)
Teraz do pracy mam 12 km i do tego dwupasmówką , a rocznie robię 15-20 tys km, więc chyba na diesla mogę już sobie pozwolić, zresztą w Alfie nie ma silnika Pb nadającego się pod LPG, a na samej Pb to bym zbankrutował.
Dlatego diesel, a jaki ?
No właśnie, decyzja juz zapadła (chyba) po przeczytaniu wieli stron tegoż forum.
Albo 1,9 150 KM albo 2,0 170 KM
1. Pytanie czy tą 20 KM różnicę się czuje ?
2. I który jest mniej awaryjny, choć wiem że 2,0 był poprawiony to jednak coś tam się zdarza nie halo.
3. Jeśli się trafi taki bez PDF i EGR to czy brać i czy nie będzie problemów z przeglądem, a może i zabraniem dowodu rejestracyjnego przez policję ?
4. W 2,0 nie ma już felernych kolektorów z klapami - no nie ?
Dodam może że chcę auto z końca produkcji a więc najlepiej 2011-2012 (wiem że produkowano do 2011 , ale zdarza się pierwsza rejestracja w 2012r)
Dlatego w aucie z 2011 nie znajdę 1,9 tylko 2,0 - zgadza się ?
Co do nadwozia to nigdy nie miałem kombi, i nie lubię tych aut, ale niestety mam świadomość że będę się musiał przełamać w tym przypadku (zresztą 159 SW patrząc po skosie od przodu ma ładniejsza bryła od sedana.
Mam trójkę dzieci i nas dwoje , toż to pełne auto, a do tego jakieś bagaże, nie sposób będzie się spakować do sedana, a przywykłem do obszernego Mondeo w każdym miejscu.
Dlatego będzie SW do tego ma być fajny kolor ( są takie ala kawa z mlekiem, lub wiśnia) bananowa skóra, szyberdach i co się tylko jeszcze da, bo auto kupuję na lata.
Proszę o wasze sugestie porady :)
P.S.
Ni spieszę się z zakupem, może to być i za rok, ale chcę pomału szukać tej perełki, może ktoś forum będzie chciał sprzedać lub zamienić na Mondeo ?
1. Nie wiem, nie miałem okazji bezpośrednio porównać.
2. W 1,9 największym problemem jest ekologia i skrzynia M32, w której po pewnym przebiegu rozlatują się łożyska. 2,0 jest poprawiony pod wieloma względami, ale zdarzają się problemy z przytartymi panewkami, spowodowane przez twardniejącą uszczelkę smoka oleju, przez którą pompa oprócz oleju zasysa powietrze i spada ciśnienia smarowania. Należy tą uszczelkę po prostu co kilkadziesiąt tysięcy wymienić. Co ile dokładniej nie wiem, musiałbyś poszukać.
3. Odnośnie usuniętych DPF i EGR, to zdecydowana większość stacji kontroli pojazdów nie ma sprzętu pozwalającego sprawdzić, czy te elementy działają poprawnie. Na SKP sprawdzają jedynie zadymienie, którego normy sprawne JTD spełnia też bez DPF, EGR i klap wirowych. Czy ta sytuacja się zmieni, a jeśli tak to kiedy? Tego chyba nikt nie wie na pewno.
4. W kolektorze od 2,0 też są klapy, ale zdaje się, że problemy z nim jeśli w ogóle występują, to są rzadkością.
Odnośnie egzemplarzy z końcówki produkcji, to 1,9 tam nie znajdziesz. Ostatnie egzemplarze z 1,9 były do 2009 albo 2010 roku.
Z pojemnością bagażnika w SW też szału nie ma. :)
Czyli najlepiej po zakupie auta wymienić uszczelkę pompy oleju - tak ?
No i kolektor, w Mondeo też są klapki i to w benzynie, dlatego dla pewności zleciłem mechanikowi zrzucenie kolektora, czyszczenie separatora oleju i kanałów w głowicy, bo było to odkryte. Niestety w Mondeu w mk4 wprowadzone dwa rzędy tych klap i do tych dolnych nie ma żadnego dostępu, chyba jedynie specjalna kamera , a i tak ich zdemontować się nie da.
W mk3 na potęgę je demontowano , albo blokowano przez zaślepienie podciśnienia, dlatego inżynierowie (a raczej ekonomiści) Forda wymyślili drugie klapki, żeby zmusić użytkowników do kupna całego kolektora.
Dlatego może by po zakupie wymienić rozrząd i zrzucić kolektor w celu sprawdzenia klap ?
Bo zdaje się żeby zrzucić kolektor trzeba rozpiąć rozrząd ?
A tak w ogóle to mało jest 159 w ful opcji, której poszukuję, a oferty typu "2012 rok, ful opcja, igła, sprowadzony, opłacony, przygotowany do rejestracji za 25 tys" to nawet nie oglądam, bo nie potrzeba mi problemów i nie chce się wpakować i zrazić do Alfy- własną głupotą.
A mondeo z francuskim dieslem ? To chyba nieco mniej wymagająca uwagi konstrukcja.
Tak można, można też Mazdę 6 i Volvo S80, są duże wygodne, ale to nigdy nie będzie [notranslate]Alfa[/notranslate], od dziecka marzyłem o Alfie, a marzenia trzeba spełniać bo potem człowiek ma koszmary :)
Skoro tak to kupuj koniecznie . Polecam 2.4 . Dużo fajniejszy niz czterocylindrowe.
Jeżdżę prawie rok 2.0 JTDm 170KM, miałem podobne kryteria wyboru jak Ty, mam rocznik 2011, lipiec produkcja, rejestracja październik. Przebieg w tym momencie 145 000 km. Póki co zero problemów, tylko filtry, płyny, tarcze klocki tył i pióra od wycieraczek. Raz przepalił mi się żarnik ksenonowy, ale to samemu można wymienić i ceny nie są z kosmosu jak kilka lat temu. Auto optymalne do jazdy na co dzień, wiem że 2.4 jest mocniejsze, brzmi świetnie jak na diesla... Ale więcej pali i nieco gorzej się prowadzi co w moim przypadku było nie do przyjęcia. Kupowałem 159-tkę zarówno sercem i rozumem :D Spalanie to głęboki temat, jeżdżąc do pracy po Warszawie wychodzi zależnie od natężenia ruchu między 7 a 8 litrow. Trasa zależnie od rodzaju dróg od 5,5 do 9 przy prędkościach przelotowych grubo ponad tych maksymalnych w przepisach. Jadąc do 90-100km/h można się zmieścić w 5 litrach ale bardzo ciężko tak jechać długo, nie umie :D
Cześć,
Poszukuje 9tki z silnikiem JTD w wersji 150konnej. Jednak ogłoszenie blisko mojego miejsca zamieszkania mnie zaciekawilo. Chodzi o ten samochód (https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...tml#f7156db540 ). [notranslate]Alfa[/notranslate] ma jednak 120koni. Czy samochód bardzo się męczy z tak małą mocą a trochę waży. Różnica 30koni to już większy zakres. Zawracać sobie nią głowę czy szukać czegoś z większą mocą silnika ?