Julka 1.4 z LPG
http://tv.auto-swiat.pl/testy,Auta-bez-sciemy-21-Alfa-Romeo-Giulietta-1-4-Turbo-LPG-,20896,film.html
Printable View
Turecki tuning Giulietty (z alfaowner.com) - http://i.imgur.com/b4aFkia.jpg
oficjalnie o QV po liftingu: http://www.socialnetwall.alfaromeo.c...oglio-ve/53941
Ciekawe, jak z przodem Julki QV... I jak z brzmieniem silnika.
Nie wspomniał o schowku pod kierownicą, siłownikach maski (nawet A klasa ma maskę "na patyczek"). Jeśli chodzi o progi bez aluminiowych listew to rzeczywiście słabo wyglądają. Niestety w cenniku na stronie Alfy aluminiowych listew progowych nie ma a rzeczywiście są dostępne (zapłaciłem 350zł). Nie ma też kilku innych rzeczy, we FAP wyjaśniono mi że nie informują klientów o wszystkich dostępnych opcjach żeby cennik był czytelniejszy!!! Mogli nie pisać o opcjach wogóle byłoby jeszcze czytelniej. Takie światełko jak nad tylną kanapą w 147 jest w bagażniku :). Nie wiem o co mu chodzi z tymi klamkami w tylnej klapie?
test przyspieszenia przez autocentrum.pl i oczywiscie w trybie "N"... co za oszolomy
https://www.youtube.com/watch?v=3aufsAZdAXU
Pewnie taki sam merytoryczny zarzut, jak ten, że komputer nie ma kolorowego wyświetlacza tylko monochromatyczny...
Ogólnie test przeprowadzony przez amatora, pod auspicjami nazwy autocentrum, który ma dodawać mu powagi profesjonalnego testu.
Słaba wiedza techniczna prowadzącego, specyfikacja dotycząca poszczególnych trybów DNA na poziomie wujka Stefana. O skrzyni automatycznej i jej konstrukcji nawet się nie zająknął, chociaż ten automat ma opinię jednego z lepszych na rynku.
Dodatkowo porównywanie alfy z oplem daje ogólne rozeznanie na temat pojęcia testującego.
Mój test głosności w kabinie to:
70km/h droga podmiejska opony pirelli letnie 17' doją 68 dB
120km/h autostrada opony jw. i ta sama temp. 30stopni C to 70 do 73 dB, w zależności od szorstkości asfaltu.
Czyli szumik z klasy premium. Może na łysych oponach byłoby ciszej, bo jest to typowy szum trakcji. Lub wyłożyć gąbką nadkola - uwaga - od środka :D
Co do glosnosci to musze powiedziec ze diesel w przeciwienstwie do benzynki ktorymi jezdze jest masakrycznie cichy i to nietylko przy wysokich predkosciach...ostatnio przewiozlem kuzyna 200km/h dieslem i byl w szoku ze moglismy praktycznie rozmawiac szeptem do siebie :)
Dodano po 2 minutes:
Dlatego to idealny silnik na dlugie trasy :)
Tak opony to główny sprawca hałasu, po 5tyś. km zaczyna być ciszej wyraźnie.
Druga sprawa to najcichsze są auta elektryczne - poczekamy na taką wersję? A tym czasem proponuję jeździć tym co się ma i wyciskać z tego dynamikę co się da.
ps. ciche są też auta co stoją
Dobry tekst jeśli samochód służy głównie do zabawy. Proponuję zrobić 1000 km w jeden dzień i wysiąść, a najlepiej porównać z czymś innym. Nie jedną Alfę miałem, Giuliettą przejechałem już 100 tys km i wydaje mi się, że wiem co mówię. Możesz się nie zgadzać ale ja opieram się na swoim doświadczeniu, odczuciach i potrzebach. Odgłosy z zespołu napędowego nowych Alf to jedna z ich wad, jeśli jakichś szukać.
Poza tym dźwięk o tym samym natężeniu może być bardziej lub mniej przyjemny/męczący.
Zgadzam się nie jest to bardzo ciche autko, co mnie czasami denerwuje czyli zmęczenie od hałasu. Są też odgłosy ekstra czasami ale jak pisałem dla mnie nie są to wady, raczej upierdliwości, które po długich trasach mogą denerwować. Natomiast jazda miejska i podmiejska :)
Benzyna jest glosniejsza od diesla?
Mialem okazje jechac niedawno nowym dieslem i samochod byl super...
powiem szczerze...oczywiscie na zimnym silniku diesel jest glosniejszy ale jak juz sie dogrzeje to mozliwe ze na zewnatrz jest troszke bardziej slyszalny ale w srodku dam sobie glowe sciac ze jest duzo cichszy...(moze bardziej wygluszony hmm...?) tak czy tak barwa silnika z 1.4TB bo nie mowie o wydechu oczywiscie jest tragiczna tzw. kosiarka...za to wydech piekna sprawa szczegolnie jak sie wywali tlumik koncowy :P
szczegolnie jesli juz jedzie sie autostrada to wyraznie slychac powyzej 100 chyba ze silnik benzynowy juz pracuje ciezej i jest bardziej slyszalny...w dieslu praktycznie nie ma tego problemu i czuc ze silnik spokojnie sobie chodzi na wysokich predkosciach.
takie moje odzucie jezdzac dwoma julkami na codzien
pozdrawiam
sądzę, że jest to problem wygłuszenia hałasów zewnętrzych. Auta z górnej półki, mam porównia, na zewnątrz hałasują podobnie , ale w środku cichsze. Eee tam.
Test przyspieszenia 2.0 Jtdm2 175KM TCT
https://www.youtube.com/watch?v=DrgUtLa7fao
fajny test... dynamika wzorowa..rozumiem że pomiar prędkości z samego licznika czyli pewnie pewnie realnie 7,8 może być...
mam do Ciebie jeszcze pytanie...
fajnie że jesteś w stanie porównać oba auta tzn benzyna i diesel w tym samym aucie
w benzynie w wersji ze sportowym zawieszeniem spodobała mi się lekkość auta w prowadzeniu...tzn czułem że w stosunku do mojego bravo przód jest lżejszy i auto jakieś zwinniejsze... być może byla to cehca alfy w ogóle...a być może to diesel jest cieżki jak na przednią oś auta, która skutecznie obciąża...
domyślam się, że w obu autach masz tzw. sportowe zawieszenie...bo o takie porównanie mi chodzi...
powiedz jakie są Twoje odczucia w prowadzeniu obu aut... czy czujesz ten dociązony przód w alfie i czy Twoim zdaniem wpływa to na ogólne wrażenia z prowadzenia auta tj.
-trzymania na zakrętach
-odchylania się auta na boki
-nurkowowania "nosa" przy ostrym hamowaniu
dzieki :)
dokladnie jak napisales...z driftboxem wychodzi 7.8 jak podaje alfa...ja i tak pociagnalem troche za 100km/h bo gdy wskazowka jest rowno na 100 to wychodzi 7.4s...ale wiadomo by bylo sprawiedliwie i 7.8 osiagalne bez problemowo :) no i to bez tzw. launch control! - nie chce niszczyc skrzyni dla ulamkow sekund
co do obu aut to tak...mam osobise odczucie ze diesel jest troszke bardziej dociazony z przodu ( lekko ciezszy ogolnie...bo praktycznie jezdze pustymi Julkami) czuc to delikatnie gdy szybko wchodzi sie w zakret 90st. wtedy autko trzyma sie prawej krawedzi jak nic..ostatnio prawie po stopach przejechalem kolesiowi bo benzynka tak blisko nie podchodzi prawej krawedzi i az sie lekko wystraszylem hehe.
To tez oczywiscie zalezy od opon bo w benzyniaku juz 2 sezon uzywam, ale lekko czuc roznice pomimo tego faktu. Benzyniak jest obnizany okolo 3.5cm a diesel fabrycznie ma sportowe zawieszenie wiec siedzi troszke wyzej o jakis centymetr...
- Oba auta trzymaja sie na zakretach bardzo dobrze z malym plusem dla benzyniaka bo siedzi nizej i jest troszke lzejszy...czuc minimalnie ze benzyniak jest bardziej sztywny.
- co do hamowania i nurkowania przodu to tez sa inne odczucia ale rowniez inne hamulce :) w starej mam zwykle i juz w polowie zjechane a w dieslu nowe brembo...hamowanie na korzysc diesla :)
Pomiar sredniego spalania:
https://www.youtube.com/watch?v=DLMDIvnzBIc
Kolejny test "czytania znakow" - drogowych :)
https://www.youtube.com/watch?v=HRCD3kIDsrE
Już myślałem, że jakieś nowości w Alfie, ale 1:27 rozwiało moje wątpliwości :). Nie wiem, kto jest twórcą map do Uconnect, ale jeśli TomTom, to tej funkcjonalności w Polsce w zasadzie nie ma.
Tak niestety tomtom daje mapy i takie ze z nowego samochodu kupionego w maju w 2014 sa mapy z polowy 2013...tlumacza sie ze tomtom co 2 lata mapy wydaje...
to jest duzy minus w porownaniu z mapami google gdzie na bierzaco mapy sa aktualizowane i za free.
ale pozatym ta funkcja mimo ze jest z gps tylko to naprawde jest mi potrzebna bo czasami sie czlowiek zapomni a tu glosowo jestem poinformowany...
Mam też starą nawigację na mapach Navteq (aktualnych) i tam są prawie wszystkie limity.
Naviexpert - cena kilkadziesiąt zł na rok, aktualizacje na bieżąco a nie co 3 miesiące, w Polsce najlepsza
Tylko że Naviexperta nie możesz wpiąć w deskę, nie będzie Ci pokazywał wskazówek między zegarami i nie będziesz mógł nim sterować Media Playerem :).
Wracając do głównego wątku, wczoraj jechałem za Mercedesem A AMG - tak powinna brzmieć Giulietta QV i gdyby tak brzmiała, to na pewno bym taką miał. 4C brzmi przy tym jak pierdziawka...
Mniejsza o to jak brzmi nowe A AMG - to naprawdę jedzie. I to jak!
Porównywanie Giulietty QV do A AMG, w ogóle nie ma sensu.
Mnie tam 360KM w ogóle do szczęścia nie jest potrzebne. Ale TAKIE mruczenie przy wciśnięciu gazu - owszem :).
Ciężko byłoby mi wydać moje ciężko zarobione pieniądze na niemiecki samochód. A jeżeli już zdecydowałbym się na taki desperacki krok, to tylko na BMW.
Luke77, mnie tam się to podoba, szczególnie MP3 szuka się wygodniej na dużym ekranie. Poza tym mam mapę całej Europy + wiadomości o ruchu aktualizowane co 5 minut :).
test bi-ksenonow z funkcja AFS - zapomnialem wlaczyc halogenow :(
https://www.youtube.com/watch?v=_4pLCzdimJA