natchneliscie mnie do sprawdzenia czy filtrony rzeczywiscie polskie i wychodzi ze srednio - je to czesc koncernu Affinia ;/
Printable View
natchneliscie mnie do sprawdzenia czy filtrony rzeczywiscie polskie i wychodzi ze srednio - je to czesc koncernu Affinia ;/
Przecież marka filtron należy do Affinia, wiec nic nowego [emoji14] amerykańskie corpo.
Podrążmy temat filtrów Tecneco i Meat&Doria. Czy są tańsze, bo czegoś nie mają - np. separatora wody?
Dzisiaj założyłem UFI - cena 160 zł, co ciekawe Filtron 150 zł
Oczywiście, ze ma znaczenie. Sam kupuje filtrona i jestem zadowolony. To dla mnie plus, że procesy projektowe oraz produkcyjne w sporej części są na miejscu. Natomiast w niedługim czasie AFFINIA przejmie uwaga! MANN :)
Potwierdzam
Wysłane z miksera
A AFFINA co to za firma?
Ja tam jeżdżę teraz na Filtronach.
Affinia to w sumie kilka.zakładów produkujących filtry. Ma dwie marki własne WIX i Filtron. Filtron jest produkowany w Polsce i niewielka ilość na Ukrainie. W sierpniu ogłoszono zakup Affinii przez MH.
Wysłane z miksera
Panowie, za kilka dni wymieniam olej i filtry. Rok temu wymieniałem filtr paliwa i moje pytanie jest czy co roku to robić czy też nie ? (lane tylko na lotosie-diesel)
Mój mechanik twierdzi, że jakość paliwa w PL jest słaba i zaleca jednak wymianę coroczną. Co wy na to ?
Instrukcja mówi, ze co 4 lata lub 70 tys. ale według mnie to przesada. Mój mechanik uważa, ze co 30 tys w zupełności wystarcza. Jak lejesz dobre paliwo to bym nie przesadzał z coroczną wymianą. Czy mechanik załatwia Ci części ? :P Dobry filtr paliwa do najtańszy nie należy.
- - - Updated - - -
Istotne jest też to ile kilometrów przez rok zrobiłeś na tym filtrze
Tak mechanik daje części :P ale za UFI liczy mi 170zł więc nie ma tragedii :)
Przez rok przelatane 20 tyś. Aktualnie teraz też mam zamontowany UFI (tzn. zamontowany rok temu).
170 zł to dobra cena. Przy 20 tyś myślę, że można rozważyć wymianę raz w roku.
A co by mogło się wydarzyć gdybym jednak nie wymieniał teraz filtra ? Niesie to jakieś poważne konsekwencje gdyby (odpukać) jednak coś nawaliło w filtrze ? (licząc w tysiącach za naprawę :)
Nie wydaje mi się, żeby cokolwiek mogło się zatkać w filtrze po 20 tys. Poza tym gdzieś czytałem, że ten filtr (z grupy lepszych) mają zawór, który puszcza ropę bez filtrowania w momencie zatkania. Wymień teraz jak nie chcesz jechać za pół roku do mechanika na wymianę samego filtra. Chyba, że sam to zrobisz. Nie jest to trudna wymiana.
Co powiecie o filtrze Meat&Doria?
Ja nie powiem Ci dużo. Wydaje się, że nie jest to nazwa producenta czyli filtr z. Chin. Może działać, może nie działać.
Ja bym nie ryzykował.
Sent from MI4
Miałem taki założony tydzień i szybko zakładałem knechta.Auto mulilo od dołu tak jakby nie dostawał paliwa dopiero przy gwałtownym ruszania było ok
Meat&Doria... Prędzej pasuje na nazwę rzeźni, a nie firmy z branży automotive ;) Cena nie jest nawet najniższa, do tego można spotkać na półkach m.in. pompy paliwa tej marki.
Czyli zostaje tylko Ufi. Dużo osób podobno chwali ten m&d ale nie chcę ryzykować [emoji6]
Ori filtr z ASO za 175 :-)
Ori czyli UFI :)
Jak bym miał ORI to pewnie i tak sprzedałbym w cenie UFI bo mało jest ludzi chcących zapłacić za opakowanie.
- - - Updated - - -
Dlaczego cena ma być najniższa skoro spodziewamy się jakiejś tam jakości ?
Nie chcę jakoś specjalnie bronić tej marki filtra , ale tak naprawdę na kilkadziesiąt sztuk reklamacji nie było
a przynajmniej nie pamiętam.
Pytanie do bardziej zorientowanych kolegów, po co jest ten separator , a właściwie dlaczego w tym modelu Alfy powinien być a na przykład w 147 JTD nie ma i jest dobrze ?
Separator?
Champion 90zł
Załącznik 189459Załącznik 189460
Filtr Mann po przebiegu 40k km (2 lata) - stan oceńcie sami.
Proszę nie patrzeć na brud w miejscu cięcia - bo to zrobiło cięcie.
Po czasie ale cóż. O separator oleju na odmie pewnie Gepardowi chodziło, mimo że tam jest, to 159 znane są z mokrej odmy, u mnie jeszcze turbo popuszcza chyba bo łącznie w dolocie pływa olej. Przed turbo stoi jeziorko oleju więc z odmy sporo sadzi, separator mimo że czyszczony to zdaje się, że nie działa. Czemu w 147 nie było a tu jest - widocznie był potrzebny, 1.9 ze 159 chyba nie jest identyczny z 1.9 ze 147...?
Ja kupiłem filtr w ASO oryginalny za 136zł oczywiście pisze MADE IN CHINA...
Jak czysty to znaczy że nie filtruje[emoji14]
Ja wolę Filtrona z Polski od Ufi z Chin czy inne z Niemiec :-) Polecam.
Sent from MI4
Zakupiłem filtr paliwa z mana i coś w nim lata jak się potrząsa, ma tak byc czy oddać?
Kupiłem oryginalny w Ricambi Originali do 1.9 JTDm (OE77363657); 144,53 PLN, oryginalnie zapakowany, logowany itp - z nadrukami made in China, by Ufi
Jutro zakładam. Wymiana na wyrost, bo od ostatniej wymiany zrobiłem 30 tys. Wcześniej był Bosch.
W zasadzie to skusiłem się na to https://www.youtube.com/watch?v=QIZmIzrjjFk
Raz do Liqui Moly, a poważnie - czasem trzeba samemu się przekonać no nie?
Ps Robiłeś? Spr korekty wtrysków przed i po? Ja przebrnąłem przez TEN temat i stąd między innymi ochota, żeby spróbować.
Witam zakupiłem filtr paliwa do mojej alfy, stary nie wiem ile może mieć. Dokładnie taki ==> http://allegro.pl/filtr-paliwa-alfa-...461602849.html
Ale jak przyszedł w sumie sobie uświadomiłem, że jak byłem na kanale i wymieniałem olej, widziałem że od filtra z dołu idzie jakaś wiązka kabli. Z tego co się przewinęło z tym tematem jest to "czujnik wody"we filtrze ? W tym UFI nie widzę od dołu miejsca żeby można było go podłączyć. Czy jak go nie podłączę będzie jakiś błąd? I za co on odpowiada. Z góry dzięki za wyjaśnienie w 3 zdaniach :)
EDIT
Czy wystarczy tylko odkręcić ten biały element i wkręcić czujnik ???