Widzisz kolego akumulatory u nas oferowane mają podawany prąd rozruchowy wg normy EN ( minimum dla jtd to 680A) - twój oryginalny włoski akumulator miał podany prąd wg innej normy, więc nie sugeruj się tym co na nim jest napisane......
Printable View
i przyszedł dzień sądny ;/
-12stC, wsiadam rano, odpalam - dosyć ciężko, bo dopiero za 2x się udało. Pochodził trochę, zgasiłem. Później go jeszcze raz odpaliłem na 10min, myślę dla pewności niech się zagrzeje, coby lipy pod kościołem nie było. Trochę postał. Pojechałem do kościoła, a po mszy zonk. Nawet zakręcić nie chciał. Po odpaleniu na kablach, stojąc na światłach dziwne rzeczy. Zapalił się ABS, zaczeła "żarzyć" (o ile tak można o diodzie powiedzieć, ale nie paliła się całą mocą) kontrolka od hamulcy. Zaraz zgasło radio. Podwyższyłem obroty - kontrolki zgasy, jak przestałem - doszła jeszcze od poduszek.. Wyłaczyłem światła i tak do domu jakoś dojechałem.
Aku stoi na piecu i się ładuje, a ja zaraz kupie coś na alledrogo, albo znajdę sklep w wawie
Ciężko ten akumulator znaleźć w wyszukiwarce , musi być bardzo stary co do tych norm to zamieszcze zdjęcie :
http://www.forum.alfaholicy.org/
Uploaded with ImageShack.us
Czyli jednak wartość 610 A (EN) jest taka sama .
- - - Updated - - -
Ciężko ten akumulator znaleźć w wyszukiwarce , musi być bardzo stary co do tych norm to zamieszcze zdjęcie :
http://www.forum.alfaholicy.org/
Uploaded with ImageShack.us
Czyli jednak wartość 610 A (EN) jest taka sama .
Zdecydowanie 610A nawet wg EN to dla JTD zbyt mało. Ale to nie oryginał fabryczny, więc pewnie ktos taki włożył bo taki miał... Dla pocieszenia w mojej Julce 2 miesiące po skończonej gwarancji fabryczny aku Heavy Duty wyzionął ducha (auto jeżdżone codziennie i garażowane) - zwarcie wewnętrzne - EXIDE wielkie G...
Dziś włożyłem do mojej belli nową baterie 75aH 680A. Poprzedni właściciel włożył 55aH 250A. Dowiedziałem się o tym jak rano nie odpaliłem. Tylko zastanawiam się nad tym prądem rozruchowym 250A-jest taki mały czy to się jakoś przelicza? Stary akumulator jest sprawny w 100% ale kopać rano nie chciał.
- - - Updated - - -
Już wiem 255 A DIN = 420A EN
u mnie (auto z holandii) napisane było 300A - nie wiem jaka norma, ale masz tu zestawienie
Załącznik 79983
póki było ciepło, to dawał radę, ale -10stC był problem. Jednak w holandii troszkę inny klimat jest, więc kręcił. Kupiłem nowy i dziś zamontowłem :D
U mnie to samo. Na nowym kręci jak szalona:)
Opowiem swoją historie:)
Mam dwuletnią Varte Silver Dynamic 63ah 610A (wg. naszej normy, nie amerykańskiej czy włoskiej), czyli za słaby do mego auta jakim jest 156 1.9jtd 115km z 02r. Akumulatorowi kończy sie własnie na dniach gwarancja, ale pali i jezdzi normalnie, lecz ostatniej zimy jak doyeb***ło u nas - 34 przez pare dni to palił tak, że miałem pot na czole i w myślach kable rozruchowe (których nawet nie posiadam:)), ale odpalił za pierwszym razem grzania świec (chyba ze 20 sekund) ciśnienie spadło, po tym jak odpalił na tym aku pobłogosławiłem go i już nawet na krótkich postojach silnika nie gasiłem z wiadomych względów:), ale musze przyznac, że ta varta to dobre aku robi.
Aha teraz najlepsze cena tego aku w momencie zakupu 390zł:eek: szok.
Lecz myśle że trzeba sie powoli aby mu ulżyc rozejrzec sie za czymś "normalnym" do jtd. Mam na oku równiez varte silver dynamic lecz 74sh 750a prądu rozruchowego, ale czy to nie jest za mocy aku do tego silnika?
Teraz wiem, że przynajmniej silnik ma dobrą kompresje jeszcze:)
względem parametrów ok. Przy doborze aku względem alternatora liczy się pojemność. A prąd rozruchowy określa jego sprawność
Miał ktoś aku tab topla (słoweński)
Koledzy, jak to w końcu jest? Posiadam 156 SW 1.9 JTD 110KM 2000r.
w instrukcji akumulator podany mam 60AH. Wyszukiwarka centry podaje 640A/64Ah, Bosh 74Ah, 680A. Katalog jednej z dużych hurtowni motoryzacyjnych podaje do mojego modelu poniższe akumulatory.
Załącznik 112952
Jaki w końcu będzie odpowiedni? 640A/64Ah czy większy? Podpowiedzcie bo już zgłupiałem. Przejrzałem cały wątek ale nie znalazłem odpowiedzi.
Ja w Alfie 145 miałem akumulator TOPLA, teraz w 156 również mam TOPLA , i nigdy nie zawiódł. Na zimę nie był wyciągany, przy -27 stopniach auto paliło praktycznie od strzała :)
Ja w 156 1.9 jtd mam boscha 74 ah 680a i jestem zadowolony :)
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Ja mam zamontowany u siebie Bosch Silver 74aH i w zimie nie było żadnych problemów, więc polecam :)
Mam go 1,5 roku dokladnie to bosch s4 74ah 680a i dokladnie taki mi polecala pani w serwisie bosch do 156 1.9 jtd
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
W takim razie założę chyba Centrę Future 72Ah/720A.
dobry wybór. mam taki sam. teraz zacznie sie mu 5 zima i odpukac chodzi jak przecinak.
Ja u siebie w 2.4 jtd mam gigawatt 74Ah 680A, już 3 zima jego będzie, na razie nie daje oznak zużycia, jak kupowałem to polecono mi bo to to samo co bosch.
Ja na Bosch'u Silverze S4, z którym kupiłem AR jeździłem cztery lata. Przed poprzednią zimą kupiłem Bosch'a Silvera S5. Aku wydaje mi się najlepsze do JTD z uwagi na wyższy w S5 750A prąd rozruchu, w S4 680A. Jest nie zawodny w największy mróz, jak byłem w Szwecji wóz stał z aku na dworzu po dwa tygodnie na siarczystym mrozie i bella paliła po takim staniu od strzała, aku nigdy nie zawiodło, żadnego doładowywania. Do tego co najlepsze, zwłaszcza dla Łodzioków akumulatory te (S5) w zeszłym roku gościu na Radwańskiej sprzedawał po 300 zł (świeże, żeby nie było ;)) Gdzie w Polmozbycie znalazłem zwykłą Centrę 74Ah do 1.9 za 375zł Nie sądzę żeby dała ona radę temu co daje rade Bosch S5.
Co wy z tym boschem, juz w paru testach warta i centra wypadła lepiej
bosch to to samo co varta jedna wspólna fabryka w czechach niektóre referencje są produkowane w hiszpanii
tak samo jak Maxis akcel gigawatt voltaro to jeden i ten sam akumulator także wyprodukowany przez vartę w czechach
tak samo z centrą centra futura to to samo co exide premium
a to że to są te same akumulatory to wiem bo mam z nimi stycznośc na codzień i to w dużych ilościach
Witam,
Jak w temacie.
Jaką pojemność powinien mieć akumulator w tym samochodzie?
Obecnie mam założony 50Ah i wydaje mi się że jest on za mały i mogą być problemy w zimie.
W instrukcji obsługi producent nie zamieścił takiej informacji, a montowanie za dużego też nie ma sensu co może skutkować problemami z doładowaniem go.
Pozdrawiam
Dokładnie ja mam w 2.4 jtd 74 Ah i 680 A i powiem szczerze, że mógłby szybciej kręcić co prawda 2 obroty i chodzi, ale jest taki mało energiczny.
Czyli mój aku. widać jest za mały :/ ... tak jak myślałem.
Spodziewałem się że będzie tam 70 Ah a tu niespodzianka ... 50 ...
Może jeździ ktoś na 50'tce i daje rade w zimie?
Zastanawiam się czy kupować czy może da rade w "tą" zimę ... :|
jesli jest nowy a w nocy auto spi w cieplym garazu i masz dobry olej, to mooze jak nie bedzie srogiej zimy
ja jak kupilem alfe to gościu podmienił przed sprzedaża na 55ah. aku nie był nowy a i tak 2 zimy u mnie wytrzymal a na wiosne umarł.teraz juz 5 zime mam 72ah i 720A
Ja mam u ciebie 60 i jest ok ładowanie jest i jeszcze mi się nic nie stało ładnie odpala
Ja mam w każdym klekocie 72Ah 720A i większego nie potrzeba.