Nie, no ja się cieszę, portfel i żona kwiczą. Jak bym miał coś młodszego to pewnie już bym szukał 17-tek. A tu trzeba powoli na 18-tkę auta zbierać ;)
Printable View
zamkupiłem zacisk od 166 Brembo tarcze tez . tylko problem z tymi adapterami gdzie je zamówic.;/?
proracingtechnology - ja tam będę robić. Kolega Krusz ma i chwali. Wysyłasz graty lub wymiary, 2 tyg. 400zł lżej i gotowe.
hm a koledzy gdzie i jak zrobic
wywiercenie otworów w tarczach (przejście z 5x110mm do 5x98mm)
W jakims pomieszczeniu w ktorym jest wiertarka z wiertlami do metalu ? :-)
Pytanie tylko po co takie zabiegi? Przeciez mozna kupic tarcze z otworami 5x98
Wiec nie bardzo rozumiem czemu kupiles tarcze nie do swojego auta no ale to w sumie nie moja sprawa :-)
A bo pewnie chce się mieć 330mm średnicy i tylko 28mm grubości ;)
poszukaj w okolicy jakiegos warsztatu z obróbka metali, toczenie, itd
podjedz pokaz to majstrom i wytłumacz co chcesz zrobic doradzą, i zrobia jak trzeba.
pzd.
z cyklu pogromcy mitów ;)
zacisk od GTA NIE JEST WIĘKSZY od zacisku od 166 ;)
- - - Updated - - -
z cyklu pogromcy mitów ;)
zacisk od GTA NIE JEST WIĘKSZY od zacisku od 166 ;)
Fizycznie w środku może i tak ale jego wielkość jest inna z tej strony co jest odpowietrznik ze 166 jest bardziej to skoszone . chyba ze się mylę ale jak tak to Udowodnij to nam pogromco mitów;p
mama w garazu w PL zaciski od GTA 330 i zaciski od 166 więc naocznie wszystko z george11 widzieliśmy ;)
gdyby ktoś był zainteresowany to nie długo będą na sprzedaż.
byłem dziś w jednym i drugim u siebie w mieście to jeden powiedział mi ze nie przerobie ci tego bo to jest zagrożenie majstrować coś przy tarczy lol.
a drógi niezrobi mi bo nie i już ;/;/ sam bym to zrobił ale nigdzie w sklepie nie moge znaleźdz pilnika aby założyc na wiertarkę i ogień bo recznie to 10otworów wyszlifować to całydzień chyba za mało by było.
Ja się im nie dziwię...
ja też, ale każdy robi jak uważa,
Z tego co mi sie wydaje to robi sie nowe otwory a nie rozwierca stare...
OK Fasolki tez moga byc... teraz znalazlem stary temat ;P Wogole nie czaje co tokarz ma do tego po co komu dziury... co go to interesuje, dajesz zlecenie i powinien robic a nie myslec czy bedzie Ci to wisialo na scianie czy latalo w kosmosie.
A potem będziesz leciał z pretensjami do niego że miałes wypadek bo tarcza się rozleciała...
o ile pamietam Grzesiekk jezdził z takim rozwiazaniem i nic sie nie działo.
pzd.
Grzesiek miał fasolki i nie narzekał a przecież hamulców nie oszczędzał.
jakich fasolkach.??? hm Grzesiek wspominał ze wystarczy z piłować, ale zdaje mi się ze zajmie to kupę czasu hm
otwory w Tarczach prze frezowane zaciski są lekko przeczyszczone jeszcze nad nimi po siedzę jak się cieplej zrobi , i teraz czekanie na adaptery.
Prośba do posiadaczy zacisków Brembo ze 166 - ktoś może zmierzyć dokładnie ile wynoszą wymiary zaznaczone na zdjęciach?
Z góry dziękuję.
Załącznik 89770Załącznik 89771
Rozstaw otworów mocujących 150mm.
A ten drugi wymiar to aż..... 14 cm.... Jak coś to pytaj, właśnie to przerabiam i póki co mam "na wierzchu"
Dzięki. No widzisz, aż 14 i tylko 14. To co jest na zdjęciu to zacisk od BMW E38 i ma 15,3cm. Mam 17 Toora z GTA i po przymiarkach (mam do tych zacisków cały komplet, tylko założyć i śmigać) brakuje mi 2-3mm żeby weszły :(. No ale na Toorach mam semi, a na codzień jeżdżę na 16 telefonach, a te z kolei potrzebowałby dystansu z 2,5cm co wg mnie już jest trochę za dużo.
Jeżeli do tego zacisku z bmw-u to może być mało, ja się martwię żeby do telefonów przy zacisku ze 166-tki 2cm starczyły....
Mały edit:
Pomierzyłem w końcu wymagany adapter do zacisku ze 166 i tarczy 305mm od gtv-ki. I nie wiem czy się podzielić, dlaczego? bo napotkałem dwa problemy i nie wiem czy moje rozwiązanie podpasuje innym. Druga kwestia to w jakiej formie je udostępnić? Profi rysunku nie zrobię bo nie umiem, a i uczyć się żadnego programu do jednorazowej robótki nie będę.... ;)
Jedyne co mogę zrobić to zdjęcie moich wypocin, jeżeli są zainteresowani. No i głowy nie postawię że wszystko jest ok.... to potwierdzi się jak założę gotowe adaptery. Więc? Dać co mam?
Wklejaj i się nie pytaj :)
Dokładnie wklejaj.
Jak to w miarę dobrze zwymiarujesz to mogę zrobić plik w CAD-ie i wstawić rysunki techniczne.
Slavol a czemu robisz pod 305 a nie 330? Wydaje mi sie ze jak juz montowac ww. zestaw to z jak najwieksza felga i to nawet kosztem kupna nowych, no chyba ze chodzi o cos innego?
Tak, tak, kupno nowych...... do tego komplecik na lato i komplecik na zimę...... Właśnie dlatego 305mm, Niecałe 1,5 cm po promieniu mniej i te cztery mm grubości może uda się zniwelować lepszą tarczą i klockami. A komfort 16-tek i tańsze obuwie w gratisie (na lansie mi nie zależy)
Teraz wyjaśnienia dotyczące rys.
W tej wersji wymagane jest podpiłowanie zacisku na grubość 3-4mm aby zbliżyć go do piasty (bez tego klocek wystaje 4-5mm ponad bieżnie tarczy) A i tak jest za szeroki (w gtv jest mniejszy) i górą teraz jest prawie równo, a dołem 2mm po za tarczą (mam je w piwnicy i jak się uprzecie to pokaże to na foto).
Dlatego mam obawy przed "publikacją" bo pół forum mnie zjedzie że piłuje zaciski i pewnie zginę na pierwszym hamowaniu w zakręcie ;)
Rys. jest oszczędny w wymiary, ale idzie to sobie bez problemu rozrysować (służę wyjaśnieniami jakby co)
Te skosy po bokach nie są bardzo krytyczne, o milimetr nie chodzi. Można sobie wszystko lekko pozaokrąglać.
Ja po rozważeniu za i przeciw idę w ferodo ds i ebc ultimax. W drugiej 156 są duże brembo na trw i fakt, różnica jest duża. Finansowo tez, niestety. No i koła 17 musiałbym kupic.
Życzę powodzenia!
Ten wystający klocek będziesz musiał pod szlifować w przeciwnym wypadku po kilku tyś km zacznie się piszczenie przy hamowaniu.
Ja dalej czekam na adaptery od Jednej osoby ;/
Jednak nici z nich.
koledzy robicie może adaptery pod Tarczę 310??
witam
nie oplaca sie robic 1kpl. jak znajdziesz chetnych na przynajmniej jeszcze jeden to mogę machnac takie cudo,
pzd.
hm to szukam chętnego w takim razie na Adaptery pod tarczę 310
zacisk od 166, czy GTA??
pzd.
zacisk od 166
bocian - ale mi ta tarcza wejdzie w moja 16stkę a 330 już nie