Centra Futura nie wytrzymała u mnie nawet 10 miesięcy. Akumulator padł nagle. Uszkodzenie jednej celi. Nigdy więcej Centry.
Centra Futura nie wytrzymała u mnie nawet 10 miesięcy. Akumulator padł nagle. Uszkodzenie jednej celi. Nigdy więcej Centry.
Usterki mają wszyscy mniej lub więcej - u mnie centra 4 rok i jest OK - ja popieram polskie
Z tego co wiem centra juz nie jest robiona w Polsce, tylko nazwa została.
Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka
Jenox w v6 - za mojej kadencji już 4 rok - u poprzednika nie wiem. Kupując alfę liczyłem, że padnie prędko - a tu niespodzianka - działa...
W 2012 rozpoczęto rozbudowę zakładów w Poznaniu kosztem 36,5 mln euro żeby zwiększyć zdolności produkcyjne zakładów, planowano zatrudnić dodatkowe 70 osób: tak że chyba dalej robią u Nas (Inna sprawa że właścicielem jest EXIDE) więc mój ewentualny następny będzie z fabryki której właścicielami są nasi krajanie
po tygodniu na mrozie to w ojca dieslu daje rade 5cio letni akumulator noname, którego kupił gdy po jednej zimie centra padła do tego stopnia, że resetowała fabryczne radio(nie pamietam jaka pojemnosc akumulatora, jakies 85ah). teraz ma jakiś specbat (ja z resztą w poprzednim aucie i teraz a 166 mam taki sam) i kręci na mrozach juz od czterech lat:) a koszt aku to było jakies 220zł za te 85ah 800A. Co historia to rozne opinie. Dodam, ze ojciec w aucie nie ma zadnych systemow audio tylko fabryczne radio passatowe :v (tak, wstyd passata xD)
Też kiedyś kupiłem noname z Tesco. Co się później okazało producentem była Centra. Wytrzymał 7 lat bez żadnej obsługi.
Nie bronie Centy chcę tylko powiedzieć że nigdy nie miałem z nią żadnych problemów. A aku nie ma u mnie lekko. Dojazd do pracy (ok 4 km). W tym czasie leci audio, ogrzewanie szyb itd. Aku praktycznie nie ma czasu się naładować. Przed tegorocznym sezonem zimowym sygnalizował że ma już dość (czarne oczko). Olałem sprawę bo nie chciało mi się go wyciągać. Gdy wreszcie się pofatygowałem (połowa stycznia) był już praktycznie rozładowany do zera. Mimo to auto odpalało bez problemu jak już pisałem po tygodniowym postoju. Centra Futura pochodzi jeszcze z poprzedniego samochodu ma około 5 lat.
ja też do centry nic nie mam . 3 lata gwarancji to dobry wariant a już nie raz po dwóch sezonach niektóre polegną
Od paru ładnych lat w każdym aucie miałem Centrę - do obecnego również założyłem Centrę, do tego dostajesz 3 letnią gwarancję, chociaż do tej pory nie była mi potrzebna.
może po prostu miałeś pecha z tym konkretnym akumulatorem
Jak kupowałem ostatnio akumulator to sprzedawca odradzał centry, varty i boshe jako najczęściej zwracane na gwarancji, śmiał się też z tych 3 letnich gwarancji. Producent zazwyczaj zrzuca winę na niesprawny układ zasilania w samochodzie i gwarancją można się wypchać. Podobne głosy słyszałem od innych sprzedawców. Sprzedawca nie miał interesu we wciskaniu mi kitu bo po pierwsze miał na stanie wszystkie te marki a po drugie sprzedał mi tańszy akumulator, który uznał za lepszy co udowodnił mi testerem. Akumulator, który mi sprzedał miał większy prąd rozruchowy niż deklarował producent (o ok 200A) a porównywalna centra i bosh miały prądy rozruchowe znacznie niższe od deklarowanych (o ok. 100A). Dobry akumulator można też poznać po wadze, producencji oszczędzają na grubości cel co po pierwsze skraca żywotność, po drugie grozi pęknięciem celi na wertepach i zwarciu między celami. Jeśli mamy akumulatory o podobnych parametrach i wymiarach to warto wziąć ten najcięższy.
może dlatego, że po prostu ich sie najwięcej sprzedaje.
Co do aku - sam szukam jeżeli moja varta silver nie ruszy - raczej kupie coś noname -byle cena i parametry były okej.
3 albo 4 lata temu kupiłem Kagera - bosch brandowany dla intercarsu chyba - 2 albo 3 razy był rozładowywany do zera, po reanimacji jeździ dalej. Teraz gdyby byl w takiej cenie jak kiedyś pewnie bym sie nie zastanawiał.
Jutro wpada takie maleństwo do mojej Belli: MOLL M3 Plus K2 95Ah 850A
poprzedni taki wytrzymał ponad 8 lat. Nowy myślę że również będzie niezawodny.
Wczoraj do innego auta w rodzinie wpadł Banner 72AH 660A, w alfie tylko że słabszy aku(benzyna) mam taki od nowości czyli już będzie prawie 9lat. Poprzedni w tamtym aucie wytrzymał 3,5 roku Exide. Przez wszystkie lata które jeździ się tamtym autem był testowany Bosch produkcja czeska, Moll niemiecki i jakiś inny nie pamiętam nazwy ale żadne z nich więcej jak 4 lat nie wytrzymały jedynie oryginalny od nowości auta wytrzymał 10 ale już nie pamiętam jaki to był. Teraz podobno banner i varta z górnej półki jest najlepsza, coś o mollu także czytałem że jest ok ale u mnie czasowej rewelacji nie było. Wszystkie przetrwały gwarancję i jako tak problemów z nimi nie było ale dla mnie to za mało by powiedzieć ten jest dobry czy tamtem. Autem jeżdżone dzień w dzień, kilka odpaleń auta dziennie, 18-20tys km rocznie, auto diesel. Myślę, że inna jest żywotność akumulatorów wkładanych w fabryce a inna na rynku ogólnodostępnym. Zobaczymy co ten Banner pokaże ale to pewnie za kilka lat się dowiem a może i wcześniej kto wie;)
Ja z kolei mogę polecić firmę Flagman. Mają naprawdę dobre i trwałe akumulatory. W max-energia.pl znajdziesz wiele pojemności. Aż tak dokładnie Ci nie powiem, który będzie pasował, ale jednak firma Flagman cieszy się dobrą opinią. Sam używam i nie mam na co narzekać.
Polecam akumulatory Centry, jeden który posiadałem wytrzymał nawet 9 lat :)
Centra, Varta , Bosh takie miałem i chwalę sobie
Ciekawi mnie jaki macie pobór prądu na postoju przy wyłączonym zapłonie. Ja się pochwalę że mam w 166 0.00 byłem w szoku :)
raczej nie ma takiej opcji :P samo potrzymanie pamięci ECU, ICS to juz jakiś pobór nie mówiąc o alarmie.
W moim jtdku siedzi Varta Silver Dynamic za mały aku kupiony przez poprzedniego właściciela (610A i 63aHa) a powinno być min. wg. producenta 680A i ok 70Aha.
Na dzień dzisiejszy mam go już 6 rok i pali ok. Auto stoi pod chmurą praktycznie cały rok.
Ja stosuję tylko akumulatory Varta. Mam kilka aut i wkładam tylko takie http://www.iparts.pl/czesc/akumulato...090643122.html, wytrzymują kilka dobrych lat, zero problemów :)
Ja od zawsze ładuję do swoich wozów Centrę i to bez kombinacji tylko wg katalogu. To co prawda nie polskie aku tylko amerykański Exide, ale przynajmniej produkowane u nas. A jakościową są bardzo ok i nigdy na nie nie narzekałem - ani w benzynowych Fiatach, ani w Alfach z dieslem.
Ostatnim razem jak padł mi akumulator wbiłem do kumpla do sklepu celem zakupu centry, a wyszedłem z chiczykiem. Kumpel powiedział, że na oba jest tyle samo gwarancji, a chinol tańszy dwukrotnie. To powiedziałem, że ok biorę, a jak padnie to wbije do sklepu, oddam zepsuty i drugi sobie wezmę z półki ;) Po 3 latach sprzedałem auto, a chińczyk nadal działał ;]
Nowy to nowy, nie ma reguły. Ważne, że jest gwarancja.
Do benzyny lepiej większą pojemność czy prąd rozruchowy? Moll, Yuasa warte dołożenia kasy? Znalazłem firme Tuborg czy ktoś ma doświadczenie z takim akumulatorem?
Tuborg Gold to akumulatory klasy premium.gwarancja 3 lata.Bardzo dobry wybór
Jak akumulator szybko się ładuje w sensie ma np 11.9v to powinien kilka godzin się ładować a on 20 min małym prądem 2a i juz gotowy, to znaczy ze zlom juz?
Mam Topla 4 rok
Centra chyba ostatnio nie cieszy się zbyt dobrą opinią... Mam wrażenie, że ostatnie 2 lata posypały się negatywy. Pytanie czy to efekt pogarszającej się jakości, coś się zmieniło w produkcji czy po prostu ludzie częściej piszą o negatywnych doświadczeniach niż pozytywnych.
Ja polecam Jenoxa. Seria Gold albo Silver dają radę. Nie spotkałem się z reklamacjami, wiec trudno mi tu powiedzieć czy są problemy z rozpatrywaniem (chociaż to też jest kwestia punktu sprzedaży).
Ja jak stałbym przed wyborem zakupu nowego to wybrałbym prawdopodobnię Vartę Silver Dynamic, w 159 mam akumulator marki Banner Power Bull i nie narzekam ;) W zeszłym roku -18 i kręcił wspaniale :D
Albo ZAP, albo nic.
Ja wsadziłem na jesieni Kozaka 90Ah za 300zł. Spora różnica względem Kagera, który siedział w aucie. Nie jeżdżę długich tras, bo do roboty mam 14km, coś po mieście, po sklepach, czyli krótkie odcinki, a mam car audio zrobione i pojemny aku mi się przyda, choćby dla spokoju psychicznego. Jak uznam, że słabnie, to podepnę pod Cteka i po problemie.
Od 4 lat jest wsadzony Słoweński Topla linia TOP(64 Ah) za 260zł .
Auto diesel, non stop krókie odcinki i spanie pod chmurką .Jestem zadowolony odpala bez problemu za pierwszym razem. Cena przystępna za taką jakość i sprawdzony Aku.Poprzednio była Centra Futura i więcej nie będzie .
Jak ktoś jeździ krótkie odcinki to akumulatory w technologii EFB są dobrym rozwiązaniem. Szybciej się ładują.
Ja miałem MOLLa 96 przez prawie 10 lat i nie było z nim problemów :) fakt cena Ok 700 zł ale raz na tyle lat warto :)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Moll wypada świetnie w roznych testach, tylko trudno w Polsce dostac świeży.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Mi zawsze zależało na tym, aby akumulator ruszał zawsze bez problemu przy niskich temperaturach. Takie technologie wprowadza od dawna Master Sport i ich akumulatory litowojonowe w trudnych warunkach jazdy się naprawdę sprawdzają. Wielu kumpli z samochodami sportowymi ma ich rozwiązania właśnie. Dość popularna w branży motoryzacyjnej marka. Wahacze od nich biorę również regularnie, więc wszystko ok.
Polecam markę Fiamm, u nas praktycznie nieznane a to bardzo dobre akumulatory.
Moja centra futura dokonała żywota po 3 latach. Pomyszkowałem w necie i zakupiłem Jenoxa 77ah z najnowszej wersji Gold rok produkcji 2019 ( tak 2019) Cóż pali jak benzyniaka :) Jak będzie dalej zobaczymy. Firma jest polska założona w latach 80/90 no i CCC jedyne 265 złotych. :)