fajnie dzięki zabieram się do roboty
- - - Updated - - -
jakie powinny być wartości tego czujnika u mnie jak auto stoi to wacha się od : -281.889 do -340,000 tak dla pewności
fajnie dzięki zabieram się do roboty
- - - Updated - - -
jakie powinny być wartości tego czujnika u mnie jak auto stoi to wacha się od : -281.889 do -340,000 tak dla pewności
Wystepuja usterki.
Kod łędu: C1115
Czujniki odchyl/przyspiesz. boczne
Wezel odchylenia/Przyspiesz.bocznego (NYL) Popsuta
Kod błędu: C1135
Czujnik przyspieszenia wzdluznego
Popsuta
Witam i potwierdzam po wymianie czujnika (Modułu) VDC pod podłokietnikiem problem znikł jak u kolegi wyżej błędów nie kasowałem. Wszystko działa po wyminie jak należy moduł z allegro za 120zł używka o tym samym symbolu.Tak że gdyby ktoś miał te błędy,to trzeba wymienić moduł VDC na 100% pozdrawiam.
Mam takie pytanie ponieważ nie posiadam w swoim autku hill holdera a po dłużej trasie ok 300km jak mocniej zahamowałem pojawił się komunikat "Hill Holder Unavailable Consult Handbook ". Akumulator sprawny, przy mrozach -15 bez problemu odpalał. Czy komunikat może być związany z hamulcami? Kończącymi się klockami ?
Po wyłączeniu zapłonu, już brak komunikatu.... Zdarzyło mi się ostatni z 5 razy. I to własnie po dłużej trasie i podczas hamowania.
pewny jestes, ze nie masz HH??
1. O ile mi dobrze wiadomo to każde auto z VDC ma Hill Holder, czyli jakieś 99% Alf 159 ma HH.
2. Bez podłączenia się do sterownika VDC i odczytania błędów to można tylko wróżyć z fusów.
podjedz pod górkę i sprawdz czy masz :)
U mnie zaczął szwankować czujnik położenia pedału sprzęgła i objawiło się dokładnie takim komunikatem (po gwałtownym hamowaniu w trasie). W module ABSu był zapisany błąd wskazujący właśnie na ten czujnik. Wczoraj pojawił się ponownie na mało przyjemnej dziurze (niestety, remontują ulicę pod blokiem), więc podejrzewam, że coś mechanicznie szwankuje i czas go wymienić...
Polemizowałbym. Tak to wyglądało w cenniku 2008 r. (opcja 392):
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...fac6dfa59.html
HH, ABS i VDC są realizowane przez ten sam element (popularnie zwany np. pompą ABS). Inna sprawa, że HH działa tylko przy trochę większych wzniesieniach.
Też mam 2006 i HH jest.
Hill Holder działa w sytuacji zatrzymania się "pod górkę". Stajesz na światłach, sprzęgło i hamulec wciśnięte, czekasz na zielone. Zielone wskakuje, przekładasz nogę z hamulca na gaz, a Hill Holder jeszcze przez chwilę utrzymuje ciśnienie w układzie hamulcowym, na tyle, żeby auto się nie cofnęło.
Instrukcja mówi o minimalnym nachyleniu podłoża 6%, żeby hill holder się uaktywnił.
Mam prośbę o rozwikłanie zagadki. Już drugi raz w trakcie jazdy po mocnym hamowaniu ale bez załączanego ABS, pojawił mi się komunikat o braku ABS, VDC, ASR i Hill Holdera. Po ponownym uruchomieniu silnika komunikaty znikają i wszystko działa. Dodam, że jestem świeżo po wymianie klocków przód z naprawą tych bolców trzymających klocki (bo się zapiekły) i dalej jest problem z hałasem jakby ocierania metalu o metal w trakcie jazdy z wyższymi prędkościami. Dźwięk ten nasila się jak wchodzę z wyższą prędkością w łuk i nie ma zależności od tego czy zakręt jest w prawo czy lewo. jazda na wprost generuje ten dźwięk w minimalnym stopniu. Może ktoś miał podobny przypadek? Pzdr.
Moim zdaniem nie szkoda bo jeśli ktoś miał już podobny lub taki sam problem to może podać gotowe rozwiązanie, które można wprowadzić lub sprawdzić. Nie mniej jednak dziękuje za twoje jahu zainteresowanie. A i u mnie nie ma sprzęgła więc jeden problem odpada (wyeliminowany bez podłączania do komputera):) Pzdr.
To nie jest moja zła wola, tylko po prostu VDC jest dość mocno oczujnikowane i szkoda czasu na sprawdzenie po kolei różnych rzeczy skoro może okazać się, że centralka padła. Poniżej w wątku w ostatnim poście jest przykład takiego błędu i rozwiązania serwisowego polegającego na wymianie całej centralki:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...yki_vdc-4.html
Oczywiście równie dobrze błąd może polegać na uszkodzeniu czujnika w kole podczas wymiany hamulców. Tak jak mówiłem – moim zdaniem bez odczytania kodu błędów to jest błądzenie po omacku.
Witam mam dziwny problem z vdc asr w ar 159 mianowicie działa tylko abs monitor nie pokazuje żadnych błędów po nacisnięciu magicznego przycisku od vdc i reszty nie ma zadnej reakcji po podłączeniu komputera wyświetla sie błąd c1800 błąd zasilania miał ktoś z was może podobny problem ???
Panowie odgrzewam temat. Cały już przeczytałem i wyciągnąłem pewne wnioski ale może ktoś mądrzejszy potrafi to wyjaśnić. Otóż najpierw padła turbina. Po wymianie komputer wyrzuca błędy ABS/VDC/HillHolder/EBD. Po podłączeniu do kompa wyświetliło, że błąd czujnika lewym tylnym kole - C1045. Na nowym czujniku to samo. Mechanik stwierdził, że trzeba przejrzeć całą instalację i może to być awaria pompy ABS albo właśnie gdzieś po drodze gubi sygnał. Jakieś sugestie? A może tak jak ktoś wcześniej pisał ma to związek z wtryskami?
Ja 2 tygodnie temu wymieniałem klocki i linki ręcznego - a wczoraj wyskoczył mi błąd abs/vdc/hillholder/ebd , zgasiłem auto . odpaliłem zniknął potem sie znów pojawił i znów zniknął na parę kilometrów. Teraz zapala się za każdym razem ale dopiero po ruszeniu auta z miejsca, na postoju po odpaleniu ile by nie stał zero błędów.Gdzie szukać?
Ja tak miałem jak prawdopodobnie przymarzł mi czujnik ABS-u, auto stoi na mrozie?,
nie ja - tylko ''fachowcy'' jedyni z terminem przed sylwestrem ;/ u mnie zapalił się dopiero po dwóch tygodniach, nie powinno od razu? A linki były do wymiany bo złapał na mrozie i próbowałem bezskutecznie odblokować hamulce z tyłu na dłuższym odcinku, wtedy też wiadomo te systemy cały czas wywalało. Może przegiełem z tą jazdą z zamarzniętym hamulcem i poszedł sterownik? Jutro jadę na kompa...
ok. błędy z abs:
C 1051czujnik prędkości koła prawego tył
c 1035 czujnik prędkości koła lew-przedn
c 1036 czujnik prędkości przedni lewy
po skasowaniu nic się nie pokazało przez 100 m jazdy, ale zaraz system pokazał rogi i po ponownym podpięciu pod kompa wyskoczył tylko jeden błąd c 1035 albo c 1036 ale pewien kurcze nie jestem... napewno chodzi o lewy przód. Sugestie?
U mnie wystarczyło zrobić kalibracje czujnika kąta skrętu kierownicy i po problemie
A ja mam podobną historie..tyle że mykam sobie alfą po Polsce zrobiłem prawie 400 km wszystko ładnie pięknie.. i momentalnie podczas jazdy samochód zwalnia obroty spadają ledwo zjeżdżam na pobocze zgasło..pokazuje ABS not available..próba odpalenia ponownego nic..kręci nie odpala..sprawdzanie bezpieczników aku kabelków czujki pod pedałem..komunikat o ABS zniknął..pojawił się VDC not available..xD i tak już zostało..nie odpala..próba ponowna następnego dnia także nic..na dodatek czuć pod maską lekko zapach ropy..czekam na znajomego z kompem który trochę siedział w tych autkach..zobaczymy co się będzie dziać..dam sprawozdanie po diagnozie dla ciekawych..;]
Diagnoza zakończona pojazd w ruchu..xD okazało się że wadliwy był filtr paliwa made by CHRL :28_002:nieszczelność i puściło paliwo pod maskę..wymiana suszenie komory silnika i śmiga dalej..;)
błąd jak w temacie w moim aucie pojawiał (i mam nadziej że już nie wróci) raz na jakiś czas przy próbie odpalenia auta. Najczęściej w okresie zimowym. Teraz chyba przyczynę znalazłem otóż identyczne błędy pojawiły mi się przy słabym styku wtyczki od wtryskiwacza (3 wtrysk licząc od paska rozrządu drugi licząc od akumulatora) oczywiście mowa o 4 garowym. Wtyczki poprawione problem znikł. Z uwagi że nie tylko u mnie problem wystąpił z tą wtyczką myślę że przy próbie odpalenia dla zaśniedziałego styku taki oto problem posiadamy i warto to przeczyścić lub wymienić wtyczkę na nową
- - - Updated - - -
dla zainteresowanych problemem wrzucam zapożyczony link
http://www.vectra-c.com/forum/showthread.php?72688-Vectra-1-9-CDTI-150-performance-issues&p=862597#post862597
Coś mi się kojarzy że nawet dla Opla był oryginalny zestaw naprawczy wiązki 3 wtrysku, ale co to dokładnie było to nie pamiętam.
Edit:
to chyba własnie o tym mowa w linku, który dałeś :)
Cześć
Odkopię trochę temat.
Hill holder nie działa (czasami po rozgrzaniu silnika i odpaleniu drugi raz błąd nie wyskakuje)
Błąd c1135 czujnik przyspieszenia wzdłużnego. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi gdzie sie znajduje ten czujnik i jak sie do niego dobrać ?
Druga sprawa gdzie to kupić. Po nazwie w sieci nic o tym nie ma. Może jakoś inaczej sie to nazywa? Jakieś sugestie jak naprawić ten hillholder?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
[QUOTE=Miłek;1762988]Cześć
Odkopię trochę temat.
Hill holder nie działa (czasami po rozgrzaniu silnika i odpaleniu drugi raz błąd nie wyskakuje)
Błąd c1135 czujnik przyspieszenia wzdłużnego. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi gdzie sie znajduje ten czujnik i jak sie do niego dobrać ?
Druga sprawa gdzie to kupić. Po nazwie w sieci nic o tym nie ma. Może jakoś inaczej sie to nazywa? Jakieś sugestie jak naprawić ten hillholder?
Było w tym wątku, ale ponowię:
Hill holder (a także kilka innych, np VDC, ABS) pojawia się najczęściej jako problem z ładowaniem/akumulatorem (wymienić aku, sprawdzić alternator, sprawdzić kable masowe pod aku) lub z czujnikami położenia pedałów sprzęgła/hamulca (są jak sama nazwa wskazuje przy pedałach sprzęgła lub hamulca:), należy je sprawdzić/przeczyścić, w razie konieczności wymienić, nie są drogie. Gdy ci się zaświeci HH podciągnij pedały sprzęgła/ hamulca do góry i sprawdź czy zgaśnie HH. Jeśli tak, to wiesz, gdzie szukać, jeśli nie sprawdzaj tematy pod maską. To najczęstsze przyczyny tego błędu.
Czujnik przyspieszenia wzdłużnego to chiba centralka AirBag - ów, ale mogę się mylić.
Akumulator nowy. Czujniki pedalow oba wymienione na ślepo i bez potrzeby w ASO.
Jeden mechanik mówi ze to czujnik abs, w ASO mówi ze trzeba wyregulować ten czujnik, w tym celu rozebrać tunel środkowy. (Ostatnio jak mi drzwi wyjął to przewody pourywał od światełek, dlatego na pewno nie oddam mu auta to rozbierania tunelu), kolejny elektromechanik mówi, ze nie wie, jak zostawie auto to sie dowie (cennik mi wyliczył na dzień dobry, także czeka na jelenia).
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Witam mam problem z VDC i HH błąd zeskanowany to c1131 czujnik ciśnienia z tego co wnioskuje to pozostaje wymiana centralki ABS VDC ?? Widziałem na allegro same centrali bez pompy abs czy takie rozwiązanie da efekt ??
Błąd pojawia się po przejechaniu paru km po ponownym uruchomieniu silnika gaśnie i już się nie zapali, bella z 2007r.
Witam!
podpinam się pod temat gdyż mam podobny problem, ale zacznę od początku. dodam że byłem ostatnio na hamowni i był wyłączany egr, dpf, klapy i podnoszona moc. robiłem tez geometrie koł. nie wiem czy ma to jakiś związek no ale... ;)
zacznę od tego że jakiś czas po podniesienu mocy zauważyłem że przyspieszając normalnie na 2 lub 3 biegu między 2800 a 3000 obrotów występuje lekkie szarpnięcie, jakby chwilowy brak i odzyskanie mocy. przy dynamicznym przyspieszaniu raczej tego nie czuję.
dziś jadąc samochodem nagle włączyła mi sie kontrolka engine check, ASR unavailable, VDC unavailable, hill holder unavailable. jechałem na rezerwie ale do tankowania niby jeszcze miałem 60km jednak kontrolna rezerwy przestała świecic a zaczęła mrugać a wskazówka sadała na zero. komputer wariował i co chwilę przestawał mi pokazywać chwilowe spalanie oraz dystans do tankowania a pokazywał tylko kreseczki ---- ----. silnik zaczął szarpać, nierówko chodzić i klekotać dziwnie. wjechałem na stacje i zatankowałem auto. po wyjeździe ze stacji nic się nie zmieniło. dalej szarpie, dalej te same komunikaty, kontrolka raz mruga i spada na zero a raz pokazuje 1/4 baku.
co to może być? :(
Sprawdź wtyczki od wtryskwiaczy, jeśli coś się z nią dzieje to są takie cuda. I nie na oko, tylko odepnij, sprawdź wiązkę, przeczyść.
W jakim stanie akumulator? Profilaktycznie oczyść i przeszlifuj bolce i klemy (od srodka).
Masz prosto kierownicę, czy lekko przekrzywioną po tej geometrii?
Problem z tymi komunikatami ABS/VDC/Hill holder występuje gdy:
* mamy wadliwą centralkę ABS,
* mamy wadliwą wiązkę od ABS przy kole, wilgoć itd.
* pada nam akumulator,
* szwankująca wiązka od wtryskwiaczy,
* czujnik położenia kąta kierownicy - jeśli nie mamy dobrze ustawionej zbieżności i kierownica jest np. krzywo, niewyregulowana na drążkach to komputer może myśleć, że jesteśmy ciągle w poślizgu.
* masa
* czujniki w pedałach
To tyle z tego co pamiętam. U mnie błąd pojawia się najczęściej raz-dwa razy na 3 miesiące, podczas gwałtowniejszego wyhamowania pojazdu i `wisi` do momentu wył. zapłonu, ponownego wł. i znika po przejechaniu 50m.
Dodatkowo HH nie działa mi w ogóle na mapie 150KM, na oryginalnej działa. Muszę w końcu dopaść pozmianową ABS centralkę wolną od wad.
hej!
Przeczyśćiłem wtyczki od wtrysków i działa. komunikaty poznikały ale pozostał engine check. kierownica jest prosto - przynajmniej tak to wygląda na oko :)
coś mi się zdaje że przesiadka z e36 (po 11 latach) na alfe to nie był najlepszy pomysł... :( wrrrr wkurzające to AR i tyle
Zmierz napięcie ładowania i napięcie akumulatora. Możesz mieć takie przygody jak alternator zaczyna zdychać albo przewód masowy któryś zgnił.
Check nie zgaśnie dopóki nie skasujesz błędów, przy okazji warto przeczytać jakie są zapisane.
Co ciekawe przeważnie psuje się osprzęt niemiecki (Bosch, Pierd-burk), dżapański (Denso) tudzież polski (podnośniki szyb) a to co włoskie w Alfie (słupek :D ) akurat działa.
omawiany błędy pojawiają się u mnie cyklicznie, raz na dwa, trzy tygodnie podczas jazdy. Muszę zgasić auto , wyjąć kluczyk i znowu uruchomić, wtedy znikają. FES nie pokazuje żadnych błędów. o co kaman?