Ok sprawdzę przy wymianie koła pasowego, bo już zamówione razem z rolkami i paskiem. Dzieki
Printable View
Ok sprawdzę przy wymianie koła pasowego, bo już zamówione razem z rolkami i paskiem. Dzieki
Post do usuniecia.
Witam,
W nawiązaniu do powyższych postów i do całego tematu kół pasowych. Właśnie jestem po wymianie tego koła, paska, napinacza. Po zdjęciu koła okazało się, że marka to corteco i takie zdanie usłyszałem: "kolo niby fajne, tyle że nie do tych aut". (wytrzymało 8 tys km, rok czasu).
Teraz mam założone Dayco, które było ponad 2x tańsze...
Alfa Romeo 159, 1.9 jtdm, 150 km.
Gdzie jest prawda....??
Ja po zakupie wymieniałem koło pasowe na Dayco. Rolki i paski tez. Chodzi do dzisiaj - ponad 30k km.
Tak pytam z ciekawości przy jakich przebiegach te koła wam padły, bo ja mam 255 tysi nalatane i ciagle siedzi oryginał. Wkrótce alfka idze do mechanika ma kilka rzeczy do wymiany to powiem żeby sprawdził profilaktycznie.
U mnie niedawno padło przy 164 tyś km... pierwszy raz Alfa miała awarię uniemozliwiającą jazdę :(
Dzień przed feriami padło i musiałem pozyczyć auto... (moze to i dobrze bo gdyby to było na wyjezdzie to Biała zepsułaby urlop) ;)
Własnie się zabrałem do wymiany...
- - - Updated - - -
wymień koło i sprawdź rolki, nie duża kwota a lepiej nie byc w sytuacji jak u mnie.
pozdr
Oryginał tego koła to cena kosmiczne, sprzedawałem i Dayco i Febi i nikt się nie skarżył więc pewnie chodzi.
Ja zmieniałem
Włożyłem Dayco. Bez zarzutu.
U mnie Dayco wytrzymało 2,5 roku/30 tyś. km - poszło do kosza..
Także bywa różnie :/
Ja właśnie po 30. I nic. Zobaczymy. Tak, że bywa różnie ;)
Oryginał można dostać za 330 zł i mieć spokój pewnie na 200 tyś. Biorąc pod uwagę, że każdy zamiennik to gówno większe lub mniejsze i żyje swoim życiem i jednocześnie w skrajnych sytuacjach stwarza zagrożenie dla rozrządu to ja bym nie ryzykował.
Czy koło nowe oryginalne, ale długo leżące na magazynie: wg epera 2001-2005 rok
https://allegro.pl/oferta/kolo-pasow...-oe-7918059310
będzie lepszym wyborem niż zawodne dayco?
Dodam, że moje od nowości wytrzymało 13 lat i 250 000km
Guma się starzeje, ale w tej cenie moim zdanie będzie to dobry wybór.
Dzisiaj zerknąłem na stan swojego koła i niestety widać już spękania gumy. Nie będę czekał, chcę je wymienić - czy oprócz paska i napinacza z Waszego doświadczenia warto zwrócić uwagę na jakąś rolkę? Obecnie żadnych pisków/hałasu z tych okolic nie słychać.
Posłuchać po zdjęciu paska czy wszystkie rolki chodzą cicho i bez luzów jeśli ok to można zostawić. Ceny rolek są nieduże i przy takiej wymianie warto to zrobić w komplecie, a będzie spokój na parę lat.
Po wyjęciu u mnie okazało się ze stare koło było faktycznie dość mocno spękane, choć od wewnątrz guma wyglądała jeszcze dość solidnie. Wymieniłem je na Dayco - stare koło też było z Dayco. A jakiej firmy szły na pierwszy montaż?
Załącznik 259328Załącznik 259329
Na I montaż szły DAYCO
Najpierw takie jak podaje [MENTION=30506]alflg[/MENTION] kilka postów wyżej w linku (z dużą ilością gumy)
potem koło zostało zmodyfikowane i zarówno na I montaż jak i w pudełkach Dayco koła przychodziły już nowego typu
(takie jak na Twoich zdjęciach)
Dodam jeszcze że z naszego doświadczenia wynika iż "zawodne DAYCO" ma najmniejszy odsetek reklamacji jeśli chodzi o koła pasowe
witam, DAYCO DPV1139 jest odpowiednie do 2.0 JTDM 170 kM ? POZDRAWIAM
Witam. U mnie koło pasowe dayco wytrzymało 10 miesięcy i padło na szczęście udało się reklamować.
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
Przeczytałem cały wątek... Jakie są objawy uszkodzonego koła pasowego ?
Objawy to głośna praca z okolic koła prasowego, po wykreceniu i uderzeniu np. o blat stołu wydawało metaliczny dźwięk.
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
Waszym zdaniem do wymiany to koło?
A w 2.0 też tak padają te koła?.
Trochę słabo widać, ale guma jest dość spękana i zaczyna się kruszyć. Osobiście bym już zmienił, bo konsekwencje z reguły są dość poważne. Po zerwaniu gumy w najlepszym przypadku dalej nie pojedziesz, a najgorszym remont silnika po zerwaniu rozrządu. Zerwanie następuje nagle, czasami wcześniej słychać jego telepanie. które łatwo zlekceważyć. Koło pewnie też jest już wiekowe sądząc po stanie gumy.
Przebieg 200 tyś. a widać na zdjęciu, że od nowości nie wymieniane, trzeba będzie wymienić w najbliższym czasie.
U mnie sprawdziłem. Guma spękana wszędzie. Koło nie wymieniane od nowości.
Po nagraniu telefonem w zwolnionym tempie widać że ma bicie lekkie na boki.
Metaliczny klekot. Taki delikatny. Mam nadzieję że to od koła pasowego.
No i czasem zauważyłem jak by smród przypalonej gumy po wyjściu z samochodu. Ale to nie wiem czy może być od koła pasowego.
Nawet nowe koło może mieć bicie ale to wynika po prostu z jej konstrukcji gumowo-mstalowej. Sam kilka dni temu wymieniałem u siebie. Wizualnie żadnych pęknięć ale hałasowało. Zawsze warto wymienić bo skoro czujesz zapach palonej gumy to w najgorszym przypadku może skończyć się przestawionym rozrządem.
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Jak i Ciebie to koło hałasowało ? Tłukło się ?
Ciężko to opisać, w sumie najbardziej to było słyszalne na wolnych obrotach podczas postoju siedząc w samochodzie. I co najbardziej dziwne raz mniej, raz tak że strach było jechać. A w dniu wymiany to już w ogóle ucichło. Jeśli chcesz zweryfikować czy koło pasowe rzeczywiście hałasuje zdejmij pasek osprzętu i odpal wtedy samochód. Osobiście byłem już zdecydowany na Dayco ale trafiłem na opinie, że potrafi szybko padać. Stąd też wybór padł na OEM chociaż niemal 100 zł droższe.
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
No to tak jak u mnie . Na wolnych obrotach jak jestem w aucie.
No nic trzeba to wymienić í ½í¸‰
Kupował ktoś ostatnio oryginalne koło za dobrą cenę i pochwali się gdzie?:)
Ok, dzięki, ale od niego nie chcę brać. Znalazłem tutaj i cena w porządku https://ricambi.pl/oryginalne-kolo-p...280-p-269.html
A jak myślicie warto przy okazji wymienić też napinacz i rolki?.
Sklep polecany więc bierz śmiało :) Ja bym na pewno pomyślał o pasku jeśli nie wiesz kiedy był wymieniany, a rolki i napinacz to już jeśli masz chęć - na pewno nie zaszkodzi. I może ja mam mało zdolności manualnych ale do ponownego założenia paska potrzebowałem drugiej osoby bo gdzie nie założyłem to spadał w innym miejscu. O ile planujesz to sam robić.
Nie wchodząc w szczegóły cena produktu zmieniała się kilkakrotnie, bo właśnie wtedy kiedy kupowałem, to przedmiot ten poszedł do góry, a u taniego fiata który też czekał na dostawę tego produktu cena się jakoś nie zmieniła. Generalnie chętnie będę u niego kupował jak zrobi sklep internetowy z podanymi cenami.
Witam, DAYCO DPV1139 jest odpowiednie do 2.0 JTDM 170 kM ? POZDRAWIAM
Jakieś nowsze lżejsze. Pasuje to Gulietty 2.0 JTDM .
A do Gulietty pasuje to od alfy 159 2.0 JTDM.
Na logike powinno pasować ale wolę się upewnić.