????
Printable View
co znaczy "jest echo"?
Jak wepniesz jedynie manetkę, to tempomat powinien od razu działać (sprawdź - 3bieg, powyżej 40km/h). Ale kontrolki nie będzie.
Żeby mieć info na desce i kontrolkę, to musisz włączyć tempomat w MES + osiowanie.
Echo znaczy manetka nie działa na czwartym piatym i szóstym biegu. Czy zdarzają się przypadki że nie ma przewodów od d001 do ecu a są przewody do kiery ?
Wysłane z mojego Vibe K5 przy użyciu Tapatalka
Sprawdzałeś czy ECU widzi sygnał z manetki? (MES itp)
Osłona przyleciała prosto z Włoch 132 PLN. Jutro montaż samej manetki od tempomatu. Wie ktoś może czy trzeba wykręcać kierownicę? Czy da sie wkręcić wkręty do manetki bez demontażu kierownicy ?
Nie trzeba ruszać kierownicy. Manetka ma jedną śrubkę zabezpieczającą, wsadzasz ją, klik i jest na miejscu. Śrubka dla pewności i koniec.
No niestety moja alfa nie ma okablowania od złącza D001 do złącza sterownika. Miałem nadzieje do końca - a tu taka lipa. Pewnie nie kupowałbym manetki gdybym wiedział że problem trudności się zwiększy. Czy jest jakiś tutek jak przeprowadzić w miare mało inwazyjnie i bez druciarstwa te brakujące kable ? oraz jak rozebrać wtyczkę sterownika silnika - najlepiej ze zdjęciami. Jak nazywają się piny które są zastosowane w sterowniku ?
Może jest ktoś ze śląska kto pomógł by ogarnąć lub całkowicie rozwiązał mój problemik za niezbyt wygórowaną kwotę ?
I tak - Włożyłem manetkę podłączyłem komputer PROXI, lampka tempomatu i działa wszystko. Operacja 10 minut :). Mam teraz do sprzedania dolną obudowę kolumny kierowniczej w kolorze szarym (bez wycięcia na tempomat ).
bratman poszukaj we wcześniejszych postach powinno być napisane jakie piny.
No i częściowo udało mi się uruchomić tempomat w mojej alfie ale niestety przez nieprawidłowo dobrane piny do wtyczki ecu sukces jest połowiczny i pewnie chwilowy ponieważ nie udało mi się założyć blokad pinów. Rozebranie wtyczki ECU to też nie lada wyczyn. Straciłem na całą operację ponad 10 godzin a to za sprawą właśnie tej wtyczki. Myślałem że będzie prosta piłka, a wyszlo tak że w niedalekiej przyszłości będę musiał zamówić nową wtykę z pinami na Aliexpress. Przynajmniej piny będą pasować. Ale zaciskanie 80 kilku przewodów na nowo nie za bardzo mi się uśmiecha. Że nikt nie zrobił jakiegoś tutoriala jak rozebrać taką wtyczkę i wypiąć piny nieinwazyjnie. Na razie jednak Tempomat działa, kontrolka także uruchomiona. Wszystko wpięte we wtyczkę D001 ponieważ miałem oryginalny kabel od kiery do tej wtyczki.
Ja utknąłem na tym samym etapie (piny podłączone - gdzieś na alledrogo udało mi się znaleźć pasujące), blokady pinów nie założyłem. Podciągnąłem kabel od tempomatu bezpośrednio do ECU + dodane zasilanie z bezpieczników, niestety tempomat pozostał martwy. Tak jeżdżę już 1,5 roku. Bdw też jestem z Cieszyna.
Mi tempomat działa jak potrzebujesz jakiejś pomocy to daj znać na priv.
Widzisz, masz okazje zrobic to Ty :). Widocznie nikt wczesniej nie mial takich problemow lub poszlo im szybciej.
Przyznam ze gdy zakladalem tempomat u siebie to sam przygotowalem kabel spod kierownicy do D001, na szczescie reszta byla fabryczna. Zalozenie zostawilem mechanikom.
czy dolna obudowa kolumny z wycięciem na gałkę tempomatu jest taka sama w wersji na Europę i wyspy?
Spodziewalbym sie ze tak, ale lepiej sprawdzic w eperze.
udało się i u mnie założyć tempomat, koszt niewielki i dość prosta instalacja przewodu z d001 do kierownicy.
jakby ktoś potrzebował to zostało mi 5 pinów, na jakimś śląskim spocie moge podrzucić.
Witam,
przejrzałem cały temat i chciałbym aby ktoś mi potwierdził podłączenie pinów kostki D001 do kostki ECU:
32 --- 38
14 --- 77
11 --- 78
10 --- 56
15 --- bezpiecznik 35 +12V
W moim przypadku mam połączenie kostki z pod kierownicy do kostki D001 dlatego chciałbym prawidłowo podłączyć dodatkowy kabel między D001 i ECU.
Witam, czytałem wszystkie wpisy i mam pytanie czy wiecie gdzie mniej więcej można znaleźć przewód od tempomatu? Czy znajduje się gdzieś zaraz przy kierownicy czy trzeba głębiej poszukać?
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Na pewno jest po lewej stronie pod osłoną kolumny kierownicy. A jak go nie ma to trzeba dorobić. Najgorzej jednak jak nie ma kabla od ECU do wtyczki przy słupku prawych przednich drzwi.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2019/02/84.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...2019/02/85.jpg
Witam panowie,
Przystąpiłem do zamontowania tempomatu, zebrałem wymagane informacje (tzn nie mam żadnych przewodów ani ecu do d001 ani dalej do kierownicy) oraz rzeczy (manetke, wtyczki, piny, kabel). Po przeczytaniu całego tematu wywnioskowałem, że najlepiej będzie się połączyć bezpośrednio do ecu. I tu się pojawiają pytania ponieważ nigdy nie robiłem takich rzeczy i jeszcze jestem laikiem w tym temacie..
Gdzie się podpiąć do tego komputera? czy to chodzi o którąś z zaznaczonych kostek czy w ogóle źle szukam?
Załącznik 273901
Jak przeciągnąć kabel od kierownicy pod maskę bezpośrednio?
Może jest ktoś z południa kraju kto to przerabiał i mógłby mi pomóc? :)
przeciez najprościej jest wpiąć się we wtyczkę d001 przy prawych drzwiach pasażera, wszystko jest tutaj opisane. nie ryzykuj z łączeniem przy ECU.
Może komuś się przyda:
https://www.youtube.com/watch?v=EDbEPoJVsGo
pewnie, że tak by było najprościej, ale rozebrałem tą wtyczkę D001 i tam nie ma żadnych pinów odpowiadających za tempomat idących od ecu, więc też bym to musiał dodać to chyba lepiej już ją pominąć i iść bezpośrednio do ecu?
Załącznik 273918
Wie ktoś jak rozebrać wtyczkę od ECU aby puścić z niej kable oraz jakie piny tam zastosować? Jestem (chyba) zmuszony do podpięcia H007 bezpośrednio do ECU bo sprawa ma się następująco:
Nie znalazłem kostki H007 pod kierownicą, choć patrzyłem 3 razy. Brązowa wtyczka D001 nie ma pinów na tempomat, za to, czarna wtyczka posiada juz piny do tempomatu. Powoli głupieje o co tu chodzi, dlatego przepraszam za odgrzewanie kotleta ale szukam pomocy.
Ale lipa. Mam wtyczkę, kupiłem manetkę i nie działa…
Jakieś porady co sprawdzić? Czy na kompie jest opcja testu samej manetki?
A na jakim biegu testowałeś? Robiłeś osiowanie? Mi bez osiowania działał tempomat od 4 biegu (ciągnąłem kable z czarnej wtyczki do kolumny), ale kontrolka i informacja na ekranie się nie pokazywały bez osiowania.
Nie robiłem, bo podobno działa bez tego (bez kontrolek).
Sprawdzałem na każdym biegu, w tym na 4 w górę i w zakresie prędkości od 50 km/h w górę. Zero reakcji.
Dzisiaj będę próbował coś z komputerem podziałać, bo szwagier ma kabel i soft do tego.
Gdzieś wyczytałem, że po zmianie radia na android komuś tempomat przestał działać. Ja mam założone radio z androidem, może dla tego? Podziałam z kablem i dam znać.
Osiowanie zrobione, kontrolka włączona, test kontrolki działa, reset adaptacji silnika zrobiony, a tempomat nie działa nadal. Po włożeniu kluczyka kontrolka też się nie zaświeca.
Prędkości kół dziwnie pokazują, ale może tak ma być.
Może manetka uszkodzona?
Załącznik 286625
Hej, tempomat przestał mi działać. Podejrzewam uszkodzoną manetkę, bo nie zapala się nawet kontrolka na desce przy przełączaniu włącznika (kontrolka się pali przy uruchamianiu silnika). Czy między wersjami silnikowymi były jakieś różnice czy mogę brać jakąkolwiek używaną? (Mam 2.4 2006).
Sprawdź czy nie masz problemu z wiązką tylnej klapy.
Może ciebie światłem stop jest powiązane?
Swoją drogą mam manetkę i osłonę pod kierownicę na sprzedaż, może ktoś chce?