Przecież napisałem, mam tak ustawione :)
Wysłane z S3
Printable View
Przecież napisałem, mam tak ustawione :)
Wysłane z S3
Rozwiązanie Błąd 10 :
Pełne formatowanie (nie szybkie) na przemian FAT / FAT 32
szybkie formatowanie nic nie daje, jak pen jest w FAT 32 to format w FAT, przy następnym kroku formatuje na FAT 32 później analogicznie FAT
U mnie pomogło i działa za każdym razem.
U mnie też opcja autostart nie działa tak jak powinna tzn. bez wzgledu czy ustawie ją na on czy off po włożeniu kluczyka zawsze odtwarzana jest muzyka z pendriva. Czy ktoś ma podobny problem?
A ja nie wiem co robię że w czasami też tak mam, a czasami zapamięta że radio ostatnio grało.
Witam,
Niechcący napytałem sobie biedy z B&M, a że ma to związek z tym tematem o poradę proszę w tym wątku. Pacjent: 159SW z 2011 roku. Kiedy kupiłem samochód miał jakąś starą wersję B&M, która nie parowała się z połową telefonów świata :) więc od razu poleciałem standardową procedurą ze strony B&M. Wszystko było OK: ściągnąłem soft do sprawdzania wersji, znalazłem przedpotopowego pendrive'a, sprawdziłem wersję w samochodzie i ze strony ściągnąłem aktualizacje do 5.5 i potem 5.6. Przy okazji okazało się, że pomimo tego, że auto z ostatniego roku produkcji, to B&M ma w wersji v1 - czyli nie jest prawdą, że przejście na wersję v2 było mocno powiązane z liftingiem, a może po prostu należy podejrzewać makaroniarską "manianę": co mieli pod ręką, to wkładali :P
No i wszystko było OK (działało jak złoto), aż do dnia, w którym podkusiło mnie żeby podmienić sobie język B&M na polski (miałem nadzieję, że znikną z książki telefonicznej spacje w miejscach polskich literek). Procedura znów książkowa, przy użyciu tego samego pendrive'a.
W czasie aktualizacji komunikat, że "language updating", ale spoglądając na pendrive'a zauważyłem, że jego dioda (taki oldschoolowy model 256MB - z diodą) nie miga tak szybko jak przy innych aktualizacjach, tylko w odstępach około 2 sekund. Kolejna niepokojąca rzecz - komunikat na wyświetlaczu trwał i trwał, aż po około 8 minutach napisało mi sakramentalne "English language unavailable". Kombinowałem na różne sposoby: z odpinaniem klemy z akumulatora, z nadpisywaniem najwyższej aktualizacji do 5.6 (zakończona wg komunikatu sukcesem), ale dwie rzeczy są niezmienne:
1. "English language unavailable" co skutkuje po prostu niemożnością używania telefonu
2. W trakcie tych operacji zniknął głos Helgi (auto z DE więc gada głosem nawigacji w języku Schillera i Göthego) mówiący o tym, że instalacja czegoś tam się zaczęła, że można wyciągnąć pendrive'a itp.
OK, umówmy się, że Helgi nie potrzebuję, ale Alfo - ODDAJ MI DO UŻYWANIA MÓJ TELEFON :( Zgodzę się nawet żeby nie było tych naszych cholernych znaczków w książce - wystarczy mi angielski.
Any ideas Panie i Panowie?
Z pozdrawieniami (choć na smutno raczej)
Tak na szybko. U mnie nie chciał się zainstalować polski dopóki nie zakutalizowalem do końca b&m. A to też było trudne. Zgodnie ze stroną producenta musiałem najpierw zainstalować starszą wersję a dopiero p pozniej najnowsza. Wszystko jest ładnie opisane. Po tym polski język zainstalował się bez problemu.
Proszę o link do stronki z softem do blue&me. Chciałbym mieć polski język w mojej 159. Mam jeszcze problem z radiem i nawigacją. Rozebrałem przy radiu i przy antenie posprawdzałem miernikiem i anteny wychodzą że są sprawne ale i tak gps nie może się połączyć. W mojej poprzedniej 159 miałem system nawigację wbudowaną w radiu i wszystko działało bez problemu. może ktoś mi pomoże albo odeśle do kogoś co będzie więcej wiedział na ten temat.
Witam. Czym się różnią wersja 1 B&M od 2 wersji?
Witam
Dzisiaj zachciało mi się robić aktualizację a później wgrać język polski. Niestety po zrobieniu pierwszej aktualizacji do 5.5 z menu zniknęła nawigacja. Myślałem że to przejściowe i po zrobieniu aktualizacji do 5.6 wróci. Nie stało się tak. Po próbie załadowania języka polskiego już nic nie mam. Zostało tylko to "English language unavailable". Proszę o pomoc. Później zaczął wyskakiwać błąd "USB ERROR 10". P O M O C Y
załaduj znowu język angielski
Próbowałem tak zrobić ale nie przyjmuje. Teraz jak próbuje robić aktualizacje do 5.5 to wyskakuje ERROR 10 a jak robię 5.6 to pisze że complete. Robiąc to wszystko tym samym pendrivem.
Może podjechał bym kiedyś do ciebie autem i sam byś zerknął średnio kilka razy w tygodniu jestem w Radomsku.
Mi tez wyskakiwal error przy aktualizacji do 5.6.... dalem sobie spokoj na razie.
Za to aktualizacja do 5.5 przebiegla bez problemow... wgranie polskiego tez gladko.
Próbowałem dzisiaj nie wiem ile razy ale wiem że cały akumulator wyczerpałem. Potrzebuję jakiegoś znachora aby uleczył moje blue&me może ktoś pomoże.
2 godziny później udało mi się jakimś cudem zainstalować język polski lecz zniknęła opcja nawigacji i nie wiem co robić. Boje się cokolwiek robić żeby znowu nie popsuć. Może ktoś podpowie co robić aby nawigacja wróciła
Próbowałeś inne pendrive'y?
Aktualizacje robisz przez stronę blue&me uploadując plik?
Robię wszystko zgodnie z instrukcją. najlepsze jest to że aktualizacja 5.5 wyskakuje error 10 a 5.6 idzie do końca i pisze że jest kompletna. Co z tego jak wcześniej miałem nawigacje a teraz jej nie mam. Może ktoś ma taką aktualizacje co była by łącznie z nawigacją. Dodam że mój sterownik ma symbol 50514602 i zanim zacząłem robić tą aktualizacje wszystko miałem tylko zamiast j. polskiego miałem j. niemiecki. Teraz trochę żałuję bo mogłem spróbować od wgrania j. polskiego a nie od aktualizacji.
No ale jeżeli 5.6 jest kompletna, to czemu próbujesz zainstalować 5.5 ???
Wszystko robie zgodnie z instrukcją. Jak teraz próbuję wgrywać 5.5 to wyskakuje error 10 a jak do 5.6 to że wszystko poszło ok o że aktualizacja kompletna. Pendrive próbowałem kilku i na każdym jest tak samo. Zanim zacząłem zmieniać to miałem nawigację teraz już jej nie mam.
Dodam że mój sterownik jest o nr 50514602 wszędzie gdzie szukałem to jest Blue&me nav. podejrzewam że teraz wgrała się aktualizacja bez naw. Nie wiem jak ściągnąć poprawną. Może ktoś z was to robił i została mu instalka i mógł by się nią podzielić.
Nie zainstalujesz starszej wersji jezeli masz nowsza. Jesli juz to probuj ponownie aktualizowac 5.6
Mruga Ci licznik przebiegu?
Podejrzewam, że osiowanie w MES może pomóc. Dowiedz się, czy ktoś w Twojej okolicy ma MES w wersji minimum 2.2
W MES się ustawia rodzaj centralki- jest opcja B&M oraz B&M NAV.
licznik mi nie mruga ale może coś z tym jest co mówisz. tylko rozwiń skrót MES bo nie wiem o co chodzi. Mam w domu Fiat Ecu Scan ale tylko po kablu KKl to pewnie nie wystaczy.
Znalazłem jeszcze na youtube taki filmik i zastanawiam się czy tego z nawigacją nie spróbować https://www.youtube.com/watch?v=IOMoaql93ok
MES to MultiEcuScan, czyli nastepca FES. To co pokazales na filmiku to jest wlasnie osiowanie.
Muszę mieć kabelek ELM 327 czy wystarczy KKL
ELM
Poczytaj na forum- jest o tym trochę.
Zrobiłem. Wystarczyło zainstalować dodatkowe oprogramowanie i nawigacja jest już na swoim miejscu. Jedynie co to nie mam czytania wiadomości ale stwierdziłem to nie jest mi do szczęścia potrzebne.
Czytnik SMS'ów generalnie nie działa z większością współczesnych smartfonów.
Co znaczy "dodatkowe" oprogramowanie?
A ja z góry zaznaczam,że jestem lewy w te klocki. Mam w swojej belli z dużą nawigacją navteq 2011 na karcie SD. Po pierwsze chciałem ją zaktualizować a po drugie mam angielski pisany a baba gada po francusku i nie mogę na nic zmienić. Jak to najszybciej załatwić? Byłem dziś w ASO to mi powiedzieli,że potrzebuję płytkę oryginalną ale ja mam tylko kartę SD :(
Ale to jest wątek o Blue&Me, a nie Connect Nav... nie rób śmietnika proszę.
Ale mam ten sam problem z B&M. Babka gada do mnie po francusku i nie mogę zmienić na inny język.
Potrzebujesz goły pendrive sformatowany na FAT32 (goły w sensie bez żadnych innych plików).
Wrzucasz pliki ze strony http://www.blueandme.net/resources/d.../index_en.html
Czytasz instrukcje.
Robisz.
Cieszysz się polską cizią ;)
Tak jak napisałem, nie jestem w dobry ale spróbuję :)
Ale naprawdę nie ma filozofii w tym :)
Jak Ci na jednym pendrive nie pójdzie to spróbuj na innym- moduł B&M jest ponoć wrażliwy na pendrive'y przy aktualizacjach. Mi tam zadziałał pierwszy lepszy.
Możesz się też pokusić o aktualizacje B&M... na stronie B&M jest opisane krok po kroku co należy zrobić. Naprawdę jest to banalnie proste.
Ok, dzięki!
Zrobiłem co mi kazałeś. Proste jak budowa cepa. Dzieki!!!