Tutaj macie fajne rozwiązanie https://hidretrofit.pl/sklep/soczewki
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Tutaj macie fajne rozwiązanie https://hidretrofit.pl/sklep/soczewki
Po pierwsze skąd wiesz że mocowania będzie pasować? Po drugie chłopaki szukają innego źródła światła a nie innej optyki. Optyka w 159 jest bardzo dobra, z tym nie ma co zmieniać.
Już nie jeden alfaholik je montował i pasują idealnie. Świeca duzo mocniej w porównaniu do zwykłych. Są nawet wrzucone zdjęcia porównawcze.
To że świecą mocniej to kwestia źródla światła i stanu odbłyśników nie soczewki :sarcastic: znowu ktoś ferment sieje. Z pół roku temu zrobiłem eksperyment porównując nowe lampy z soczewka 63 i 75. Nie było różnic w świeceniu :sarcastic:stwierdzone komisyjnie a nie na widzi mi się :)
ledy raczkowały rok temu, w tej chwili za ok 200pln masz pewny zestaw.
Ale chyba nadal źródłem światła jest HID, tyle, że na D2S a nie H7?
dużo zależy od tego kto wyprodukował żarnik. jak włożyłem po przepaleniu się oryginalnego osrama zamiennik prime to był dramat, a mam ori xenon.
A używał/używa tych palników i wypowie się o jakości
http://www.xenonowe.pl/zarniki-xenon...i-philips.html
Ja Ci tak zrobię zdjęcia że żarówki zwykłe będą lepiej świecić :sarcastic: porównania bez sensu
- - - Updated - - -
Ja ostatnio wysłużonego osrama wymieniłem na vertexa i muszę przyznać że różnica na drodze niezauważalna. No może jak stanę pod ścianą to troszke się odcieniem różnią. Ciut ciut.
- - - Updated - - -
tiaaaaa.... jasne. Ale jakoś nikt tego nie potwierdza, testy są mgliste i sporadyczne a pojedynczych subiektywnych ocen w stylu "ja mam i sa super" to w buty można sobie wsadzić.
looknij do działu mito, tam sporo osób je ma i sobie chwalą. ja co prawda nie zamierzam zakładać i generalnie mam do hid/led uprzedzenie ale jak juz ktoś musi to ledy moim zdaniem lepsze
Nie o to chodzi. Jeżeli już zdjęcia to dwóch identycznych aut obok siebie w tym samym momencie. Ponieważ jak robisz zdjęcia osobno to aparat za każdym razem inaczej dobiera przysłonę i czas migawki. Efektem tego może być zupełnie inna proporcja światła niż w rzeczywistosci. A po drugie pomiar się robi na dwóch nowych i czstych optykach.
Odnośnie ledów to na forum spotkałem się już kilkukrotnie ze sprzecznymi opniamii. Jedni twierdzą że jest różnica, inni że jej nie ma. To kto kłamie? Nie wiem. Ale nie wyłożę tyle kasy żeby dołączyć do tych niezadowolonych. Wolę sprawdzony hid który jest tańszy i pewniejszy. A legalność i zabudowa jest taka sama. Led niczym nie przewyższa hida.
Dzięki, poczytam. Do działu mito nie zaglądałem. Sam się nad tym zastanawiałem do 159 bo to jedyne auto u mnie bez ksenonu. Ale na razie żaden led mnie nie przekonał. Opinie tx555 czytałem już w innym temacie. Jest on w miarę przekonywujący. Ale... sam zaznaczył że led który choć trochę może konkurować z ksenonem ma nie wydolne chłodzenie i trzeba trochę pomajstrować. To po co się męczyć? W 159 bez przeróbki reflektora (tyłu) ten jego led nie wejdzie w ogóle....
teraz sa juz ledy z wentylatorem chłodzącym. Myślę że to jednak lepsze niż hid. Tym bardziej że ledy w nowe auta pakują i nie ma obowiązku posiadania sprysków lamp tak jak przy xenonie.. w 9tce jest faktycznie lipa na h7 więc się nie dziwię że każdy kombinuje jak może.
Po pierwsze nie ma obowiązku tylko do 2000lm gdzie żarówka ma 1500-1600 (więc stosowanie ledów to tylko chwyt marketingowy). Masz w nowych autach do wyboru moc (zarówno led jak i ksenon) i do określonej mocy nie masz sprysków a jak chcesz mocniejsze to niestety masz spryski i poziomowanie.
A jeżeli chodzi o zastosowanie led do zwykłych lamp to też jest nielegalne i dowód poleci. Przecież homologacja lampy jest do określonego źródła światła. I wkładając cokolwiek innego niż żarówka halogenowa to tracisz homologację i prawa do ubezpieczenia w razie ewentualnej kolizji. Tak więc nie powtarzaj herezji wyssanych z palca :)
Ja do ledów skłoniłbym się tylko z dwóch naciąganych powodów. Nie ma plątaniny kabli z przetwornicami i ciepło jest odprowadzane na zewnątrz a nie do odbłyśnika. Daje to dłuższą żywotność odbłyśnika. Ale jak już wspomniano z aktywnym chłodzeniem to w 159 się nie mieści. A bez to nie ma prawa świecić dobrze albo się wyłączy.
Zostaje LED,lub D2S ze zmianą soczewki.
Ale właśnie dobre ledy bez przeróbek nie wejdą albo nie działają w 159. Odnośnie D2S to po co przerabiać? Przecież to jest to samo jak hid pod H7 tylko inne ma mocowanie.
Co prawda ja sobie w fiacie bravo zrobiłem ksenon na D2S bo przeszczepiłem całą lampę ksenonową ze 166 i zrobiłem samo poziomowanie ale mnie to nic nie kosztowało. Dla zwykłego użytkownika operacja karkołomna i nie uzasadniona ekonomicznie. Zresztą wymiana tej optyki co podałeś tak samo moim zdaniem slaby pomysł. Zyskujesz tylko bi. Jak dla mnie nie warte tej ceny.
To może zarniki zmienie na jakieś lepsze,bo teraz mam vertex i tak sobie świecą
Te niby mają 3800lm https://hidretrofit.pl/sklep/zarniki...n-h7-5500k-50/
Podstawa to nowa i czysta optyka. Odbłyśniki zregenerowałeś? Jak tak to ile tys. km temu? Ja w jednym aucie mam osrama oryginalnego a w drugim komplet vertexów. Nie widziałem jakiejś druzgoczącej różnicy. Ale nie porównywałem. Jakiś czas temu spalił się jeden osram i włożyłem vertexa (miałem zapas :) bo tanie) na drodze nie widać istotnej różnicy. Jak podjadę pod ścianę to faktycznie ciutkę różnicę widać na korzyść osrama. Ale na pewno nie tyle żebym naiwnie kupował oryginał. W dodatku niedawno tez w bravolocie zjarał mi się vertex (no po jakimś pół roku). Nie mając już pary wrzuciłem jakiegoś starego philipsa co mi się walał (po regeneracji reflektorów sporo śmieci zalega :) ). O dziwo dobrze świeci. Napiszę więcej. Na drodze nie widać różnicy ale pod ścianą (podobny test jak wcześniej) też można dostrzec że philips jakby ciut lepiej świecił. Ale powtórzę jeszcze raz że ja nie widzę sensu kupowania oryginalów dla tej subtelnej różnicy.
Odblysniki regenerowalem jakiś rok temu,a zarniki mają już ok 3 lat. Nie powiem,żeby mi jakoś słabo świeciły. Dużo mocniej niż na zwykłych żarówkach,ale jak widzę nowe auta na fabrycznych xenonach,to już widzę różnicę na moją niekorzyść .
Nie wiem ile Ty już km natłukłeś ale odbłyśniki po kilkudziesięciu tys km już świecą znacząco słabiej. Jak ja na początku roku wyciągałem odbłyśniki swoje po jakiś 30kkm to już były lekko matowe u góry. Czyli już nie świeciły jak nowe. Teraz wymieniałem w 159 i też szczerze dramatu nie było (tylko lekki mat u góry) ale po wymianie na nowe nastała jasność :D
Zmienie jeszcze zarniki ,na te co wrzucalem i zobaczę czy będzie różnica :-) Wydajność zarnikow też z czasem spada.
Na szczęście wyciągnięcie optyki w 159 to pół godziny roboty bez ruszania lampy więc łatwo tam zajrzeć .
Jakieś podpowiedzi jak się do nich dostać? Wymieniałem palniki na nowe Osram D1S CIB i jest trochę lepiej. Porównując jednak do innych aut świecą zauważalnie słabiej więc pewnie regeneracja lub co najmniej czyszczenie soczewki wskazane.
Bardzo łatwa operacja
https://youtu.be/pgZBtLWRR_s
Wysłane z mojego Huawei P8 przy użyciu Tapatalka
Ja ostatnio wymieniałem palniki na chińsko polskie M-tech za 97zł/szt (względnie dobre opinie) i działają super, ale zobaczymy za rok, dwa :)
Na aucie to nie idzie tak szybko i wkrętarkę w gacie można sobie włożyć :sarcastic: ale o to chodzi :)
Przydają się długie i zwinne palce [emoji2]
Panowie nie znam się kompletnie na tym co w temacie ale manualnie jestem rozwinięty nad wyraz. Dobrze zabrzmiało? No to pośmieli się a teraz mam prośbę czy mógłby mi ktoś nawet na PV podrzucić co by trzeba żeby zrobić to jakoś z sensem oprócz hidów. Zregenerowałem odbłyśniki i jest lepiej ale to nie to,( kolega ma na ori xenonach i rewelka, nie mówię już o starcie jak to ładnie się poziomuje) jak bym kupił optykę od bi xenona to muszę jeszcze mieć palniki i przetwornice. A jak z podłączeniem , oczywiście nie było by poziomowania auto ?
Po co wstawiają tą optykę w takim razie z czym to świeci z hidem d2s ?
No i nie śmiać sie czytałem ale nie kumam. Każdy ma słabe strony:edziahaha: