Tak, DSP zaczęło działać (menu DSP i ustawienia). A podpiąłem tylko sam procek bez głośników.
Printable View
Tak, DSP zaczęło działać (menu DSP i ustawienia). A podpiąłem tylko sam procek bez głośników.
A gdybym ci podesłał moja wiazke sprawdzisz czy działa? Sama od dsp. Poddalem się. Albo coś źle zrobiłem, albo wiązka jest w jakiś sposób naruszona. Komunikacyjny czyli zielony i czarny z czarnej kostki wpialem czarny w pin 14 i zielony w pin 1 nic więcej. Do tego nawet głośniki podłączyłem... Żółte ISO też wpiete... Co mogę zrobić jeszcze.?
Przestrzel kable miernikiem. Poza tym jaką masz gwarancję że sprawne dsp kupiłeś? Ja u siebie nic nie sprawdzę bo po pierwsze musiałbym piny przy ICSie przeplatać a po drugie mój procek ma przerobione złącze na d-sub. Tak więc ani z jednej ani z drugiej nasze wiązki pasować nie będą :)
Dziwna sprawa, ze sama czarna kostkee podpiales i zaczelo dzialac.. skoro Darkowi przestaje smigac opcja dsp po odlaczeniu jednej z wtyyczek to samo gosc ktory kupil ode mnie alfe mowil... Wiec jak to ma zaczac dzialac ? Bo sprawdzilem wdg schematu podlaczam chyba dobrze i lipa totalna...
A ja mam pociągnięte same kable z czarnej kości i kostki ISO do DSP +zasilanie/masa (nie mam fabrycznej wiązki) i pojawia mi się menu ze sterowaniem. Dalej nie testowałem bo nie mam głośników ani wiązek pociągniętych do drzwi.
Potwierdzam slowa Kaca, jak biala kosc wyjalem to menu dsp tez zniknelo. Jak by nie patrzec Kaacu najlepiej bierz lutownice w reke i polutuj wtyczki od nowa, i zmien cala wiazke. To jest duza ilosc kabli zeby grzebac, chyba ze jestes dobry ze schematow to lecisz kazdy kabel po kolei
A białą co idzie? Głośniki? Ja po kolorach nie poznam bo ja nie mam fabrycznych wtyczek ani wiązki tylko wszystko na szynie d-sub.
Tak, z białej idą wyjścia na głośniki basowe tylne, tylne, jak i przednie.
A powiedz mi co zrobiłeś z kablami, które były już oryginalnie w kostce E60 czyli czarna od ICS ?
Bo jak sprawdzałem to 2x pin w/w czyli dokładnie pin nr 6 jak i nr 24 (wyżej źle napisałem) wyjąłem i włożyłem ten zielony jak i czarny cienki z czarnej kości DSP.
I co z wtyczką na głośniki z ICS ? Tak po prostu samo ją odcięło w sensie automatycznie ?
Ew. Któremuś z was mogę podesłać całą wiązkę z procesorem, żeby sprawdził czy u niego śmiga.
Z kolei Darku, wiązka jest mocno wybrakowana bo porównywałem, sprawdzałem, sam wiesz o co biega.
Więc chyba "Łatwo przyszło, Łatwo poszlo" za 40zł wiązka pewnie za kare.
Albo szukam dalej dziury w całym i może dam radę, albo inna wiązka - cała rzecz jasna.
Tam jest na pewno wiecej niz tylko glosniki ( wtyczka biala ) z jednej strony widac ze sa kable do glosnikow, z drugiej strony wtycski byly chyba 2-3 kable od czegos innego
Kolega bejnos wczesniej dał foty strona 13 bądź 14. 3 Kable zostają - grubszy zielono biały, granatowo czarny i jeszcze jakis, nie pamiętam szybko...
Procesor się uruchamia bo słyszę jak się zapłon włącza i wyłącza...
Albo tez poczekam na Alberta i może uda mu się scalić wszystko z powrotem w przypadku, gdy nie znajdę wiązki..
Najlepsze jest to, że ludzi nie mają zielonego pojęcia o DSP i Palą w piecu taki wiązki i inne rzeczy, które ktoś inny z miłą chęcią by zgarnął.
Panowie. U mnie cały wic polega na tym że ja nie mam żadnych wiązek fabrycznych. W moim procku zamiast dwóch gniazd mam jedno wspólne D-SUB. Z niego wychodzi wszystko. W ICSie też nic nie zmieniałem. Kupiłem tylko same konektory, uzupełniłem ISO i dodałem kabel do kości czarnej (E60). I już. Tak więc mój procek ma zasilanie + komunikację z ickiem. To wystarczyło żeby pojawiło mi się menu i sterowanie. Nie mam podłączonych głośników od dsp a te co mam nadal są z icka. Jak podłączę procek to dźwięk się nie odcina tylko wręcz przeciwnie. Głośniki zaczynają ryczeć, muszę je szybko wyciszyć. Czemu tak się dzieje to akurat nie wiem :) ale wiem że jak położę kable z DSP do głośników (a muszę je wymienić) to podpinając do wiązek drzwi nowe kable siłą rzeczy odetnę stare (od icka).
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=179936&stc=1
Zostają te co widać na zdjęciu. Przy wiązce z przedlifta, w polifcie są niepotrzebne
Witam podepne sie pod temat, wiazka z DSP przelozona tylko teraz problem bo nie dziala multifunkcja z kierownicy czy trzeba przekladac jakies piny czy cos innego?
- - - Updated - - -
Witam podepne sie pod temat, wiazka z DSP przelozona tylko teraz problem bo nie dziala multifunkcja z kierownicy czy trzeba przekladac jakies piny czy cos innego?
Tak, zmieniłeś pewnie całą wiązkę razem z kośćmi. W sterych kościach miałeś podłączoną multifunkcję a w nowych widocznie nie. Jak wyciągniesz wtyczki to łatwo się zorientujesz których teraz Ci brakuje ale masz to też na schematach danusa wcześniej.
Dzieki Marek za info juz zrobione dziala wzystko jak powinno tylko teraz pytanie ta wtyczka co jest na wiazce przy hamulcu recznym ma byc do czegos wpieta czy nie bo na budzie nie mam nic?
To jest ponoć złącze do opcjonalnej słuchawki telefonicznej. Ponoć, bo nie pierwszy o to pytadsz.
Hej,
Co do dołożenia DSP, Marek dobrze pisał, ze nie potrzeba wymieniać całej wiązki, wystarczy tylko dołożyć komunikacje i sygnał. Mam nowy nabytek, wiązkę z DSP ze odwinięta taśmą izolacyjna (chyba ktoś wytargał kabel ze zmieniarki), porównałem z wiązką bez DSP (kupiona jako z DSP).
Mając polifta to sprawa łatwa, nie potrzebujemy wracac kablami na glosniki, wszystko mamy w bagażniku. Łatwiej dołożyć kabelki niż wyciągać i wymieniać wiązkę. Komunikaty glosowe z navi w takim setupie faktycznie powinny sie stracic. W polifcie duzo kabli wraca ze wzmaka, lepiej wiązkę przekładać.
Swoja droga, kupiłem wiązkę z głośnikami do tylnej półki, wiązka bez taśmy, porozwijana, ułamany zaczep od wtyczki, bez kabelka do zmieniarki, anteny do navi, urwana masa:) Głośniki, jeden strasznie pierdzi, drugi nie wiem, ma urwana wtyczkę przy samej cewce. Słabo jak za 350zl ale widziały gały co brały a podobno już był inny klient w kolejce. Wiązkę ogarnę, mam nadzieje ze głośniki da się naprawić jak nie to chyba ASO
Co do wtyczki w tunelu, białej dużej do której podłączamy głośniki, u mnie była na samej górze przymocowana do jakiejś blaszki, wyglądało na fabryczne mocowanie a ja szukałem jej tak jak kos napisał głęboko obok początku lewarka.
Głośniki bez żadnego problemu można naprawić.
Nie no stary, wszystko fajnie pięknie tylko kto s musi być serio ogarnięty z schematem, żeby to uruchomić. Nie wiem czemu mi nie zagrało może przez moją bardzo płytką znajomość kabelkowania.
Jak coś mam komunikacyjne na głośniki jak i żółte ISO co wchodzi za ICS i prowadzi do wzmacniacza, pozdrawiam :)
Wszystko co chcemy podłączyć do wzmacniacza, tj głośniki w półce (w zasiegu ręki), przednie i tylne drzwiowe (kostka z kabelkami po prawej stronie bagażnika w polifcie, w przedlifcie za ICS)- łącznie 12 kabelków. Zostaje jeszcze trzy które w polifcie, z tego co chłopaki pisali, są niepotrzebne :)
Cześć. Dziś doszła mi wiązka od polifta z dsp. Wszystko ładnie śmiga, ale... Nie wiem dlaczego po wyłączeniu i włączeniu zapłonu resetuje mi się ustawienia.. Czyli.. Ze nie mam dsp active i wszystko muszę na nowo ustawiać poza godzina i innymi. Dodam, iż celowo dołączyłem navi w bagażniku by móc ustawić godzinę, gdyż nie mam płyty. Ktoś coś doradzi?
Na oko wygląda jakby procek nie miał zasilania podtrzymującego. Ale to taki "strzał".
Kolego u mnie pomoglo wylaczenie i wlaczenie radia pokretlem. Jak cos ustawiam to je wylaczam i jak wlacze sa zapamientane. Po wylaczeniu kluczykiem nie pamieta ustawien
Wysłane z mojego SM-N7505 przy użyciu Tapatalka
Marek, masz jakąś sugestie? Czy po prostu musi być inny procek? Ogólnie to dlaczego polift nie ma bezpiecznika 30a na dsp?
Sprawdź z tym pokretlem
Wysłane z mojego SM-N7505 przy użyciu Tapatalka
Kasza, ale tak też nie może być.
ale tak u mnie z dsp działa. sprawdzic mozna
No więc tak... Godziny też chyba nie zapamiętuje... Dziwna sprawa. Kasza coś w tym jest bo... Gdy auto chodzi i wyłącze ics zanim zgasze auto ustawienia są zapamiętane, ale jeśli wyłącze zapłon na włączonym ics to ustawień nie pamięta...
ale później nie ważne czy wyłączysz kluczykiem zapamiętuje?? bo ja mam u siebie tak, ustawiam, wyłączam pokrętłem i później pamięta nie ważne czy kluczyk czy pokrętło- jak ustawię i wyłącze kluczykiem nie pamięta zmian.
Obydwaj macie cos nie tak. Wez miernik Kacu i zobacz czy wzmak ma prad na ktoryms kablu jak nie masz przekreconego zaplanu.
Dareme sprawdzę w robocie później jak będę miał chwilę.. Bo teraz mamy wysyp awarii..
Kasza, a czy nie zapamiętuje Tobie również czasu trasy w zakładce since?
Kauhe się gdy auto nieodpalone powyżej napewno 2 godzin. Krucej pamięta
To normalne, w instrukcji jest napisane że do dwóch godzin dane since są podtrzymywane.
Panowie mam pytanie. Zakupiłem auto z dsp ale ktoś wcześniej zdemontował głośniki z półki. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakie zakupić oprócz oryginalnych jeśli jest to w ogóle możliwe żeby pasowały