I mi się wydaje, że tylko programem się różnią te panele.
Printable View
Muszę zajrzeć do tego panela i zobaczyć jaki eprom tam siedzi. Skoro da się wyzerować centralkę od alarmu to i ten klimatronik powinno się dać przeprogramować. Bubu123 by się przydał...
Dzisiaj zajrzałem w okolice tych wtyczek od nagrzewnicy i na kablach jest naklejka z datą rok 2006 czyli podejrzewam, że jakaś wlepka na kablach po akcji serwisowej która była przeprowadzana i jest o tym info w internecie. Tylko po jaki gwint np. u mnie naprawiali to jakby miało to nie działać z tym panelem co ja mam? Na elektryce się nie znam, miernika w domu nie mam, a więc nic nie sprawdzę, a więc śledzę ten temat i może ktoś w końcu dojdzie do ładu z tym wszystkim. Mam podłączone 2 wtyczki szarą i niebieską i od nich odchodzą jeszcze kable do rozdzielacza szarego z którego wychodzą jeszcze 2 niebieskie wtyczki. Przekaźniki z tego co zauważyłem (słabo je widać) mam dwa jeden czarny a drugi czerwony bodajże :)
No więc właśnie po jaki gwint jesli miałoby nie działać. Ja widziałem z 10 alf w dieslach z takimi instalacjami i siedziały tam klimatroniki ...60 lub ...50 w anglikach - no to po jaki gwint? I dlatego pisałem że na oczy nikt nie widział tego klimatronika co ma jaboleq. No niestety jaboleq napewno ma taki bo dzisiaj widziałem taki panel w niemczech za 95e więc jednak taki istnieje.
Tyle że do numeru podawanego przez jabolqa trzeba dodać zero na końcu.
Ja mam klimatronik ....60 więc będę musiał dojść co jest grane - jak dojdę to napiszę. Tyle że jak napisałem -jestem w otyle gorszej sytuacji że ja dokładam to i to do benzyniaka a nie diesla i nie mam tego w oryginale.
Zobacz sobie na mój post nr. 38 ze strony 4 owego tematu. może masz to samo co ja? Rocznik 02 polift w środku:) Obok ogrzewania szyb na panelu klimatronika mam przycisk do max. ogrzewania szyb. Faktycznie po jego włączeniu automat sam przełącza nawiew na przednią szybe + ogrzewanie na max. + ogrzewanie tylnej szyby + prędkość wiatraka ogranicza do minimum, po czym (nie pamiętam po ilu km lub po jakim czasie) co jakiś czas zwiększa prędkość wentylatora. Czuć nawet letnie powietrze, tylko teraz nie wiem, czy to już od silnika, czy z tej nagrzewnicy.
Tak kolego majster mam tak samo, właśnie twoje zdjęcia z tego tematu natchnęły mnie do sprawdzenia u siebie i wygląda to tak samo, również polift w środku 02r. :) Coś mi się nie chce wierzyć, że to nie działa skoro wszystko jest i na dodatek mieliśmy akcje serwisową w swoich autach :)
I sie nie dowiesz na 100% póki nie sprawdzisz. Żaróweczka 12 V z dwoma kabelkami. Kabelki wetknij we wtyczkę w grzałce żeby się stykały z konektorami. Jeden kabelek do czerwonego kabelka, drugi kabelek do czarnego przewodu. Jak Ci się zaświeci w czasie jazdy to działa. Jak nie to znaczy że nie działa.
Ale...
Twój opis pasuje do normalnego działania tej funkcji bez dodatkowej nagrzewnicy. U mnie własnie tak jest bez dodatkowej nagrzewnicy. Z dodatkową nagrzewnicą ciepłe powinno lecieć od razu.
U siebie mam żaróweczki do obwodów z obu przekaźników - nie świecą się - czyli na 200% dodatkowa nagrzewnica nie jest włączana.
Ja mam panel z numerem 1560514400 - dzisiaj lub jutro rano sprawdzę procedurę która opisujesz, tym bardziej że od jakiś dwóch tygodni mam zamontowane diody i jak na razie żadna się jeszcze nie zaświeciła.
Natomiast jak podam sterowanie 12V na przekaźniki to wtedy diody zapalają się więc instalacja jest sprawna, a brakuje sygnału ze sterownika na przekaźniki.
krzyzie
1560514400 - no ten to raczej nie zadziała.... wg mnie. Jak masz diody (świecące) to tak jakbyś miał żarówki. Ważne żeby anoda szła na plus a katoda na minus, bo jak odwrotnie to nigdy się nie zaświeci.
mam nr centralki jak krzyzie, kilka tygodni jazdy z diodami nic nie dało
Jutro specjalnie dla Was zrobię filmik z diodami przy moim panelu. Zobaczymy jak będą świecić :)
Wszystkie alfy w dieslu z dodatkowymi grzałkami które widziałem miały panele ...50 lub ...60.
Nie widziałem żadnej z panelem 1560514400 - taki siedzi w mojej v6 (fabrycznie) a tam nigdy w oryginale nie było dodatkowej grzałki.
Więc hm... ten panel chyba nie zadziała...
Jaboleq - będzie miło. Ale u Ciebie na bank będzie świecić bo masz panel odpowiedni wg epera. Jakby tak ktos zapodał fimik ze święcącymi diodami na panelu ...60 to by było wydarzenie.
Hmm chciałem teraz sprawdzić i nagrać film ale ... no właśnie ale się nie włączyło przez 10 min od odpalenia silnika na biegu jałowym.
Nie wiem czy warunki zostały spełnione.
Temp zewn. 15 st
Temp grzania 24 st
Sprawdziłem napięcie i dochodzi do przekaźników. Idę z kompem podłączyć aby zobaczyć co wykrywa klimatyzacja (temp, obroty, napiecie aku).
Obroty silnika powyżej 700 obr/min,
tem. silnika (płunu) poniżej 60 st. C
napięcie akumulatora powyżej 12,2v
To musi być spełnione.
Wiem wiem co musi być spełnione. Teraz coś mi się wykrzaczył AlfaOBD (rozłącza).
W między czasie jak sobie naprawię to proszę kogoś o sprawdzenie przy pakiecie zimowym co mu pisze przy Czujniku mgły oraz Czujnik zanieczyszczeń - u mnie ciągle jest zwarcie do +V akumulatora. I chyba to muszę sprawdzić .
Rozłącza? - sprawdź napięcie akumulatora.
MultiEcuScan pełny 1.4 pokazuje obroty 704 na wolnych, aku 13,4 , temp wody - nie wiecej niz 32 stopnie bo dopiero sie rozgrzewa. Możliwe, że wolne obroty nie spełniają warunków i trzeba jechać :P
Co do Czujnik Mgły oraz Czujnik Zapachów - proszę sprawdzić w AlfaOBD. Proponuję z mojego chomika wersję 1.6.4 bo chyba nowsze mają jakiś bug.
Tam jest opcje Przeczyt. stanu w zakładce Stan/Usterki.
w MES jest możliwość wymuszenia przekaźników podgrzewacza w zakładce testy...
Witam Panowie ponownie
Rozebrałem dziś panele klimatronika o numerach:
1560527720 (crosswagon 4x4 platynowy SX) oraz
1560334760 (wg epera do benzyniaka)
oba panele wg epera są bez opcji "200" czyli nagrzewnica dodatkowa.
I sprawy mają się tak:
1. Wewnątrz oba wyglądają zasadniczo tak samo
2. Żólte gniazdo to jest gniazdo oznaczone "A" na schemacie. W tym gnieździe są piny 10 i 12 sterujące przekaźnikami do nagrzewnicy dodatkowej. (na schemacie pin 10 jest błędnie oznaczony liczbą 40 - tak na marginesie)
Teraz najważniejsze:
W obu tych panelach piny te są połączone z pinami "3" - wyjściami tranzystorów miniprofet BSP350 (TS4140) (na płytce drukowanej U4 i U5), wejścia sterujące "1" są połączone z pinami mikroprocesora na płytce - co oznacza że oba panele fizycznie mogą sterować przekaźnikami dodatkowej nagrzewnicy.
Piny 10 i 12 nie są pinami pustymi!
Więc jeśli nasze panele nie sterują nagrzewnicą dodatkową to:
1. Albo panele różnią się tylko oprogramowaniem,
2. Albo trzeba włączyć jakąś opcję w AlfaOBD,
3. Albo źle doprowadzamy sygnały wejściowe do naszych paneli,
4. Albo właśnie te miniprofety są uszkodzone (mało prawdopodobne).
5. ja u siebie nie podłączałem sygnału z predkościomierza (może tu jest błąd?)
Jaboleq - przejedź się tą swoją alfą - bardzo jestem ciekaw czy Ci się uda właczyć tę nagrzewnicę dodatkową - i (czy?) co oprócz tych trzech warunków musi być spełnione
Cześć.
To była by najlepsza opcja.
niestety pytałem trzy serwisy telefonicznie czy jest taka możliwość aby włączyć taką opcję komputerem (oczywiście mówiłem, że mam wszystkie podzespoły nagrzewnicy0 i wszędzie usłyszałem że jest to niemożliwe.
Może ma ktoś znajomego w serwisie i podpytał by czy jest taka opcja na serwisowym kompie - nawet byłbym w stanie zapłacić aby to uruchomić.
Z drugiej strony zastanawiam się czy przypadkiem przy akcji serwisowej nie odłączali nagrzewnicy - aby zabezpieczyć przed zwarciem najniższym kosztem :)
krzyzie
Mam człowieka z egzaminerem tyle że nie w serwisie alfy. Zapytam - ale nie teraz bo jestem zawalony robotą.
Jaboleq - udało Ci sie coś nakręcić? Kij z nakrecaniem - zapalają sie diody?
A gdyby podłączyć jakoś ten przekaźnik od grzałek pod lampkę nadmuchu na szybę/odmrażania? Ten trzeci żółty przycisk z symbolem nadmuchu na szybę.
700W ? BMW 320D 150KM E46 ma na pokładzie ogrzewanie płynu chłodzącego o mocy maksymalnej 1,4KW... Alfa alternator ma chyba 120A? Podgrzewanie elektryczne zjadłoby 50-60A? Myślę, że nie ma tragedii.. Można zawsze użyć 2 grzałki zamiast 3.
Na 100% jest to rozsądniejsze niż poszukiwanie klimatronika widmo:)
Tak banalne że aż genialne. Ja osobiście potraktowałbym to jako włącznik układu który zaproponował emo94 w swoim tutorialu (lub zmodyfikowanego). Tyle tylko że nawiew nie właczy się póki temp płynu chłodzącego nie osiągnie okreslonej wartosci. Tu trzeba by cos zakombinować. Bo nareszcie funkcja ta działałaby jak należy - zanim mi sie to włacza to wysiadam już pod pracą.
A faktyczni - użeranie się z tym klimatronikiem widmo....
A ogrzewanie tylnej szyby nie żre aż tyle, lusterka tym bardziej (chyba - tak mi się zdaje)
Emo94 - nie odsyłaj do charakterystyki tylko napisz co masz na myśli. Szukamy tu rozwiazania wiec jak wiesz o jakiejś przeszkodzie to napisz. Co kilka głów to nie jedna (i łysa - piszę o swojej)
Ps. Przyglądam sie schematowi Twojego sterowania grzałek. Jakoś inaczej zawsze widziałem schematy elektroniczne. Zasilanie na górze, masa na dole. Ni cholery nie wiem gdzie jest + zasilania układu. czym jest V1 i V2? bo resztę zaczaję. Co to za przekaźnik S3-12 (tj. symbol czy oznaczenie typu?)
Jak znajdę chwilę - to nasmaruję płytkę do tego układu...
Krótka piłka, albo ktoś pokaże jak zrobić schemat jak krowie na rowie, albo zacznei go sprzedawać na forum albo ktoś wymyśli prosty sposób załączania grzałek opierając się w 99% na wyposażeniu auta.
W początkowej fazie wentylator włącza się na pierwszym biegu podczas grzania szyby. Po uzyskaniu temperatury na którymś czujniku załączany jest wyższy bieg.. Pytanie czy sprawdzana jest temperatura chłodziwa czy może temperatura powietrza wydmuchiwanego za nagrzewnicami, względnie układem klimatyzacji ( jakaś tam wersja nadmuchu letnia :) )
- - - Updated - - -
Generalnie ja tam widzę jeszcze jedno proste rozwiązanie. Zakup auta z silnikiem benzynowym, najlepiej jakiegoś azjata + garaż :)
Wiem że auto po odpaleniu dogrzewa ciągle świece w silniku. Trwa to z minutę, dwie... Czyli jakby na to nie patrzeć, nie można wówczas odpalić dogrzewania kabiny? To może jeszcze jeden przekaźnik umożliwiający załączenie grzałek tylko po całkowitym rozłączeniu świec żarowych?
chodzi o to, że gdy silnik pracuje na obrotach jałowych (ok 700 obr/min), to alternator nie ładuje prądem 85A czy 100A (bo zdaje się takie alt były montowane), a sporo mniejszym. Ile? tego sam nie wiem, ale strzelam intuicyjnie w okolice 40A. (bo gdy alternator pracuje do 1000obr/min wtedy nie ładuje wcale, ale w samochodach stosuje się przekładne np. x3, więc ładuje już przy obrotach jałowych silnika).
Zliczając:
-nagrzewnica 50A
-światła ok 11A
-podgrzewanie szyb, lusterek ok 15A
-urządzenia elektronicze, radio, wentylator - kolejne pare amper.
ja bym po prostu nie polecał łączenia odmrażania szyb z dodatkową nagrzewnicą...
Schemat faktycznie jest pokrętny, ale robiłem go na szybko w dodatku w technice analogowej. Jak mnie coś ruszy, to zrobię układ cyfrowy. V1 i V2 to to samo napięcie brane spod zapalniczki. s3-12 to typ przekaźnika jaki lutuje się na płytce. na www.lispol.pl są takie. Ale polecam przekaźniki s4-12 (są mniejsze i mają rozstaw nóżek o rasterze 2,54mm).
minciu
opis schematu jest w dziale zrób to sam. Jak ktoś lutował tranzystor i wie do czego służy, to powinien dać radę. Służę pomocą.
Jak nie masz pojęcia o elektronice, to wymień panel klimatyzacji.
Najtańszym i najprostszym (ale i najbardziej uciążliwym) rozwiązaniem jest zastosowanie przełączników.
Wiesz coś więcej odnośnie świec żarowych, bo pierwsze słyszę, żeby tak one pracowały w silnikach jtd ??
Zaczne od najkrótszych - nie wiem jak pracują świece w dieslu - faktem jest że nie stygną momentalnie więc przez jakiś czas napewno są rozgrzane, potem rozgrzewają się od zapłonu w cylindrze i podtrzymuja ułatwienie zapłonu mieszanki (tak mi się zdaje).
Faktem jest że alternator największe ładowanie powinien osiagać przy maksymalnych obrotach (tak jest w prądnicach) - ale w alternatorach jest regulator który w zalezności od obciążenia reguluje prąd płynący przez uzwojenie wzbudzające - więc przynajmniej w teorii alternator mógłby ładować prawie maksymalnym prądem juz na wolnych obrotach. W teorii - bo w praktyce - jak się dowali 3 świece żarowe to prąd ładowania (a co za tym idzie opór mechaniczny stawiany silnikowi przez alternator) jest taki że silnik "staje" - tzn nie staje ale słychać wyraźnie inną pracę silnika spowodowaną bardzo dużym obciążeniem. Dlatego na wolnych obrotach alternator nie wyciągnie 100% swoich mozliwości a pewnie z tylko 70% bo by silnik zdławił albo urwał pasek wieloklinowy.
Mając to na uwadze i fakt dużego obciążenia elektrycznego przez grzałki elektryczne dodatkowej nagrzewnicy, konstruktorzy przy projektowaniu programu do klimatronika załaczenie tych grzałek uwarunkowali obrotami silnika powyżej 700obr/min i dobrym stanem akumulatora (i stopniem jego naładowania - powyżej 12,2v).
Ja osobiście odebrałem pomysł Minciu następująco: Zamiast wykorzystywać nieużywany przycisk z konsoli koło lewarka zmiany biegów do włączania układu (u mnie akurat jest wykorzystany) możnaby do właczenia układu zaprojektowanego przez Emo94 użyć napięcia włączającego lampkę sygnalizującą max odmrażanie przedniej szyby. Oczywiście przez przekażnik. Ta funkcja działałaby jak należy. Gdy silnik nie jest nagrzany - nawiew się nie włacza na maxa. Nagrzanie powietrza przez dodatkowa grzałkę spowodowałoby być może automatyczne zwiększenie nawiewu i to ciepłym powietrzem. Działałoby tak jak powinno - bez czekania na gorący płyn z silnika.
I przy zachowaniu wszystkich warunków założonych przez Emo94.
Co do schematu - osobiście uważam że nie ma potrzeby pchania techniki cyfrowej (i horrendalnego komplikowania prostego tematu) w miejsce gdzie technika analogowa w zupełności wystarcza. A co my musimy włączać te grzałki z dokładnością do 0,001 st. C? Nie - układ analogowy jest prosty i tani i nie zmusza nikogo do kupowania programatorów do procesorów i pisania programów bez których te procki są zwykłym złomem.
Jeśli chodzi o elektronikę to mam więcej niż podstawowe przygotowanie. Dla mnie ten schemat jest prosty jak budowa cepa - tylko trochę niejasny. Niby jest zasilany z tego samego źródła - ale w takim razie po co rozdwojonego na v1 i v2 (podejrzewam że taki wymóg programu żeby symulacja zadziałała) Ok niech będzie.
Ale "+" V2 na dolnym schemacie idzie na masę. Albo jest tu bład albo ja kompletnie nie kapuję tego schematu.
Wg mnie punkt "12" z dolnego schematu to + zasilania, a punkt "0" to masa.
Na górnym schemacie punkt "21" to + zasilania, a punkt "0" to masa. Dobrze myslę?
Bo jeśli tak to wszystko się trzyma kupy.
A faktycznie. Ten V2 źle wstawiłem, bo ogólnie dolny schemat traktuj jako poglądowy. Nie symulowałem go, a zamieściłem jak dodatek, by ktoś wiedział jak zasilić przekaźniki.
Jeśli zamierzasz budować taki schemat, to zastosuj C2=200uF. Zauważyłem, że czas po jakim regulator napięcia ustabilizuje się na tych 13,8V to ok 100 sekund. Ja na razie mam 100uF i objawia się to tym, co widać na jednym z filmików (rozłączaniem i załączaniem układu co ok 1sek).
13,8V ? No wysoko podniesiona poprzeczka. Jak sie nawłacza odbiorników w samochodzie to utrzymanie 13,8v będzie bardzo trudne. Obniżyłbym to napiecie do 13,2 jesli nie nawet 12,8v. Przy dużym obciążeniu napiecie 13,8 jest nie do utrzymania. Jesli obnizysz napiecie, to zastosowany c2=100uF pewnie w zupełnosci wystarczy.
Miałem na myśli nasmarowanie na papierze żeby każdy mogł sobie odmalować i wytrawić taką płytke sam. Oczywiście możnaby się pokusić o zrobienie tego w programie - ale nie kazdy program ma. Można to zrobić nawet w technice smd - ale to komplikuje i wykonanie samej płytki (no minimum termotransfer) i wymaga juz pewnego profesjonalizmu przy montażu.
Technika montażu przewlekanego i malowanie płytki pisakiem chyba wystarczy i prawie każdy sobie z tym poradzi.
Jak namaluję jedną - to i 2 mogę. Brak tylko jednej jedynej rzeczy - czasu. Musiałem odłozyć na później zmuszanie do pracy klimatronika - leży instalacja razem z nagrzewnicą i klimatronikiem - i sie kurzy. A mam jeszcze inny klimatronik do testów...
Dziś widziałem kolejne 1,9 jtd z nagrzewnicą - wszystkie z nich miały klimatroniki "....60" wg epera przeznaczone do benzyniaków.
Na niektórych z nich (i na moim nie działającym też) jest zielona jakby pieczątka "OCCU...coś tam".
Zaczynam podejrzewać (może to jakaś paranoja), że te klimatroniki które przeszły akcję serwisową dostały taką pieczątkę i w nich zablokowano mozliwość włączenia grzałek a my się męczymy jak te głupki.
Oj przydałoby się jakieś wyjaśnienie od Alfa Romeo (Fiata) - szkoda, że ktoś z tej firmy nie zagląda na nasze forum - przydałby się taki "opiekun". Nie marnowalibyśmy czasu na wyważanie otwartych drzwi.
próg akurat mam na 13,2V nastawiony, ale i tak napięcie spada poniżej w ciągu pierwszych 2min od momentu uruchomienia silnika. Zmienię w weekend kondensator, to dam znać...
Co do techniki cyfrowej, układ byłby bardzo prosty. Jeden procek np ATINY13 albo ATMEGA88, zasilanie do niego (ok 5 elementów), 2 dzielniki napięć do termistorów, 2 tranzystory na wyjściu i 2 diody zabezpieczajace i tyle.
Jak zaprogramuję jeden, to mogę i kilka odrazu, a koszt procka to 8zł.
Jeżeli włożyli mi roździelacz zasilania grzałek z 2006 r. to chyba nie była to akcja wyłączenia grzałki bo instrukcja mówi, że w dieslach to działa.
Muszę sobie zlutować kabelek aby te diody ogarnąć kiedy świecą i w jakich warunkach. Generalnie po przejechaniu 1km zaczyna mi z nawiewu lecieć letnie powietrze.
Postaram się też komputerem logi zrobić co czujniki klimatyzacji pokażą.
Ale to wszystko dopiero w piątek bo w tym tyg. brak czasu na gmyranie :(
Wyklepało S3 mini!
Nie no - układ z prockiem na pewno byłby funkcjonalniejszy, umożliwia dodanie dotatkowych funkcjonalności i modyfikowanie działania (oczywiście po zmianie programu) i to bez komplikowania układu czego przy technice analogowej często nie da się osiągnąć. I procek niedrogi. To fakt.
Tylko często schemat układu jest bez listingu programu (lub wsadu). Więc dla takiego uzytkownika jak ja taki układ jest bezużyteczny bo nie działa. Analog działa bez programu - wystarczy zmontować.
Często autorzy udostępniają program (wsad) lub zaprogramowanego procka za opłatą - i nie ma w tym nic złego, wiedza i czas poświęcony na napisanie programu kosztuje, i nie ma nic złego że ktoś chce wynagrodzenia za swoją wiedzę i umiejętności i za zużyty czas. Ale często listingu programu (lub wsadu) nie ma bo się autorowi po prostu już nie chciało tego zamieszczać albo nie było jak - a wtedy taki układ mimo że nie wiem jak fajny to jednak jest całkowicie bezużyteczny.
Może być i cyfrowy ale niech będzie listing programu do niego lub wsad, albo namiar na autora jeśli go za coś udostępnia. Ale jak dla mnie - analog wystarczy.
Ja mi oryginał nie zadziała - to będę montował twój układ.
Najlepiej prace świec żarowych po odpaleniu silnika słychać jak się ma rozwalone koło pasowe paska osprzętu. Klepie to jak stary traktor przez minutę-dwie po odpaleniu bo jest większe obciążenie napędzie osprzętu. W pewnym momencie nagle zamilka:)
http://usprawnienia.pl/produkty/ledwolt/teoria.html
Nie wiem jak wygląda dokładnie strategia grzania świec, ale wychodzi na to, że cokolwiek w dieslu zimą się nie zrobi, to będzie lipa z prądem:)
Wasz proponowany układ powinien sprawdzać, czy przypadkiem świece żarowe się nie grzeją.
Gdzieś znalazłem takie info ale do VAG TDI:
w tych silnikach tak ma być tam są 3 okresy załączania świec
okres wstępnego żarzenia -przed odpaleniem
okres podżarzania -jeszcze przed odpaleniem gdy długo czekasz nim zapalisz
okres dożarzania -już na pracującym silniku
działanie układu wstępnego żarzenia regulowane jest przez sterownik silnika
wstępne żarzenie włączane jest tylko gdy temp. silnika jest mniejsza niż 10*C Czym silnik jest zimniejszy ,tym dłużej trwa okres wstępnego żarzenia.
po tym okresie następuje 5sekundowy okres oczekiwania, w którym następuje podżarzanie.
Dożarzanie włączane jest na ok30s w temperaturach niższych niż +20*C w momencie rozruchu silnika. W zależności od temperatury silnika możliwy jest łącznie 90sekumdowy okres dożarzania.
przy prędkościach obrotowych wyższych niż 2500obr/min dożarzanie jest wyłączane
- - - Updated - - -
ps jeszcze jedno: GRZAŁKA PALIWA
Czyli mamy tak 2.4JTD: 5 swiec żarowych, dogrzewanie paliwa, ogrzewaie szyb i lusterek, światła, wentylator i jakieś pewnie jeszcze pierdółki. A my dorzucamy kolejne 700W....
Wydajność alternatora 120A - Taki był montowany przy biegu jałowym ma wydajność około 40-50A. Prawdopodobnie dopiero w okolicy 2000RPM na silniku wyciągniemy jakieś 90% z alternatora, czyli niecałe 100A.
http://www.pratajczak.pl/dialogys/3308A.pdf
Tutaj można poczytać jak są realizowane strategie podgrzewania w Lagunie.. W alfie pewnie jest inna.. ale jakby nie patrzeć, czy załączymy dogrzewanie razem z podgrzewaniem tylnej szyby czy z czymś innym, to i tak pewnie nie dopasujemy wszystkiego idealnie. W moim wypadku: 3km do pracy musiałbym pewnie wymieniać akumulator co miesiąc?