Też nie chce eksperymentować,
Czytam że ludzie zalewają tym Ravenolem i to chodzi.
tylko zastanawia mnie fakt w czym Ravenol widzi różnicę między Fiatem i Oplem z ta sama skrzynia podobno
Printable View
Też nie chce eksperymentować,
Czytam że ludzie zalewają tym Ravenolem i to chodzi.
tylko zastanawia mnie fakt w czym Ravenol widzi różnicę między Fiatem i Oplem z ta sama skrzynia podobno
Skrzynie na pewno są te same. Różnice mogą być jedynie w oprogramowaniu. I tym że w Volvo (o ile dobre pamiętam) skrzynia ma chłodnicę zewnętrzną.
Ja mam Revanol , wcześniej miałem Mobila , jeszcze wcześniej to co fabryka wlała . Jeździ :D
Ja ma Ravenol T-IV. Co ciekawe jak kupowałem była do oleju dołączona instrukcja jak samodzielnie wymienić olej w Volvo ze skrzynią TF 80 sc, czyli dokładnie takiej jak u nas. Najlepsze jest to że faktycznie na stronie Ravenola do AR 159 z Qtronic polecają Ravenol ATF T-WS lifetime, natomiast do Vectry C 1.9 cdti z tą samą skrzynią polecają zarówno Ravenol T-IV, jak Ravenol ATF T-WS lifetime.
No i właśnie, bądź tu mądry ;D
prezes01 wydaje mi się że ja jak sprawdzałem około 6 miesięcy temu to na stronie Ravenola do Alfy był polecany T-IV. Ja zrobiłem do tej pory jakieś 15 000km od wymiany dynamicznej. Żadnych negatywnych objawów nie mam.
Gadałem z "Panem z Zielonej Góry" i olej nie ma tu tyle do gadki co jego wymiana wazne zeby był o wymaganej specyfikacji. Kosz sie wyciera a oringi na tym wałku pod koszem też idą i cisnienie się traci. Mistrz twierdzi ze nie ma reguł . To leci i w qtronicu i w tiptronicu . Tak jak nowe auta-pikne ale nie trwałe.
Właśnie jestem świeżo po wymianie dynamicznej. Skrzynia zalana Motulem multi atf, spełnia odpowiednie wymagania :
https://www.motul.com/system/product...pdf?1444124506
Cena w jednym ze sklepów internetowych, to 33.80zł/litr ...choć przy wymianie w warsztacie nie dość, że poszło 12l , to jeszcze 46zł za litr
Zamówiłem Ravenol T-WS Liftime 8L.
Zaszkodzić, napewno nie zaszkodzi, a może ma jednak trochę lepsze właściwości i jest bardziej przyjazny dla naszej skrzyni niż T-IV
Trochę drożej, ale do przeżycia ;-)
Na dynamiczną bez wyciągania skrzyni a pod maszyną z płukaniem 8L nie starczy bo sama skrzynia bierze 7-7,2 litra
Wyżej napisałem, że wyciągam skrzynię, bo zauważyłem drobny wyciek oleju na połączeniu skrzyni z blokiem silnika...
Diagnoza to rozszczelniony simmering/uszczelnienie wału korbowego od strony skrzyni biegów...
Skrzynia już ściągnięta, promblem simmeringu potwierdzony
Nowy simmering już kupiony i założony (czytając to forum napotkałem się na kilka takich przypadków, także raczej warto przy okazji go wymieniać na nowy po ściagnięciu skrzyni, kosztuje to dosłownie kilkanaście PLN, a masz potem święty spokój)
Obecnie czekam na Ravenol.
Czytałem że ta skrzynia przyjmuje 6,1L płynu/oleju, także myśle że 8L mi styknie i zostanie jeszcze coś przy okazji na następną zmianę ;)
Konsultowałem się w ASB Długołęka (Panowie bardzo sprawnie i rzeczowo dokonali mi naprawy DSG w Tiguanie ojca) i u kilku okolicznych znajomych mechaników i wszyscy potwierdzili mi, że jak mam wyciągniętą skrzynię, to nie warto stosować wymiany dynamicznej bo, po pierwsze mamy skrzynię w ręku, możemy nią manewrować i zostawić w spokoju, aby cały olej z niej spłynął. A po drugie jeśli nie wiadomo czy poprzedni właściciel dokonywał kiedykolwiek wymiany oleju skrzyni, to przy wymianie dynamicznej może dojść do mikrouszkodzeń uszczelnień skrzyni w wyniku przepychania po całym ustroju skrzyni pod dużym ciśnieniem wszelkich zanieczyszczeń typu opiłki metalu itp... co w konsekwencji może prowadzić już tylko do samych nieszczęść
Z racji wolnej chwili postanowiłem zgłębić temat oleju od Ravenola. Napisałem zapytanie do działu technicznego jaki olej powinien być stosowany do AF40/TF80. Który olej jest właściwy czy ATF T-IV czy ATF T-WS lifetime? I taką dostałem odpowiedź:
"Witam, skrzynia ta była stosowana w różnych autach co najważniejsze z silnikami o różnej mocy i charakterystyce pracy. Pierwotnie dla tej skrzyni dedykowany był tylko olej ATF T-IV ale z powodu stosowania jej w coraz mocniejszych autach powstała potrzeba skomponowania oleju który poradzi sobie z przenoszoną przez skrzynię większą mocą. Do skrzyń bardziej obciążonych zaleca się ATF T-WS Lifetime."
Czyli dobrze wybrałem ;)
Czytam tak sobie cały temat i w sumie jestem w tym samym punkcie gdzie przed czytaniem ;) Pacjent AR 159 1.9 JTD Qtronic. Rocznik 2007, przebieg oryginalny 205 tys. km, potwierdzony fakturami i podpięciem pod kompa. Kierując się hasłem "lepiej zapobiegać niż leczyć" jestem zdecydowany wymienić olej w skrzyni. Przy wertowaniu faktur nigdzie nie ma wzmianki o jakimkolwiek wcześniejszym serwisie ASB. Skrzynia zmienia biegi płynnie, nie szarpie przy przełączaniu z "P" na "D"/"R". Póki co byłem zdecydowany zrobić statyczną wymianę, a jeśli wyleci "żur" to za 10 tys. km następna... Zakupione 4 l zalecanej Tutelli... A teraz mam mieszane uczucia - u mnie w mieście jest firma która ma maszynkę do dynamicznej wymiany i robi to w ten sposób:
1. Do rozgrzanej skrzyni biegów podłączamy urządzenia ATF Exchanger.
2. Układ smarowania ASB jest czyszczony z środkami Liqui Moly (dodawanymi do starego płynu).
3. Usuwamy stary olej wraz ze środkami czyszczącymi („wypchnięcie” zużytego płynu pompą przy jednoczesnym wprowadzeniu nowego – brak ryzyka pracy skrzyni „na sucho”).
4. Świeży olej zastępuje olej przepracowany (olej jest ważony, ilość w pełni mointorowana). Proces wymaga zużycia ok 3 litrów więcej oleju niż pojemność skrzyni. Ten dodatkowy olej wykorzystywany jest do zupełnego usunięcia zużytego płynu.
5. Wymieniamy filtr skrzyni biegów (nie każda ASB ma filtr wymienny).
6. Kontrola poziomu środków smarnych w skrzyni.
7. Adaptacja skrzyni biegów do nowych warunków pracy (wykonywana za pomocą diagnoskopu).
Co byście radzili w takim wypadku... Która opcja wymiany będzie zdrowszym dla ASB rozwiązaniem... Ile bym musiał dokupić jeszcze oleju by starczyło...?
Pozdr Paweł
Ja wymieniałem dynamicznie ale bez takie płukania, tylko tak jak jest to opisane w dziale zrób to sam. Do dynamicznej musisz mieć około 10l, 6.5-7l wchodzi do skrzyni a reszta do płukania. Filtra się w tej skrzyni nie wymieni bez jej rozpołowienia. Adaptacje przeprowadzisz sobie sam jeśli masz MES-a.
Tak w sumie czytam tego manuala i większej filozofii tam nie ma ;) Myślę że chyba byłoby to najlepszą opcją - w tych wszystkich serwisach to tylko Bóg jeden wie co oni tak naprawdę z ta skrzynią robią... A tak mam pewność że olej jest w 100% wymieniony ;) Pytanie tylko do osób orientujących się - skoro mam kupione 4L Tuteli to dałbym ją ewentualnie w pierwszym etapie na przepompowanie, a dokupiłbym 8L RAVENOL ATF T-WS Lifetime by kontynuować płukanie i docelowo zalać nim ASB. Czy takie działanie z mojej strony nie będzie szkodliwe dla skrzyni? I jakby ktoś mógł mi przybliżyć o co chodzi z adaptacją skrzyni po wymianie oleju.
Moim zdaniem płukanie powinno być zrobione tym samym olejem który będzie wlany do skrzyni. Płukanie poza usunięciem syfu ma za zadanie zminimalizować mieszannie olei. Adaptacja nie jest konieczna przy wymianie oleju. Moja rada taka zanim spuścisz stary olej najpierw odkryć ten wlewowy.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Teoretycznie masz rację ;) Praktycznie np. osoba która miała wcześniej nieruszaną ASB i wymienia pierwszy raz olej i to statycznie, zalewając np. Ravenolem to miesza sobie to wszystko już tragicznie... W każdym razie kwestia do zastanowienie - oleje do przepłukania obydwa świeże i o podobnych specyfikacjach. Zastanawiam się jeszcze czy przed całą operacją nie zalać skrzynię płukanką http://liquimoly.pl/produkty/dodatki...ycznych-detail ? Ogólnie mówisz że po wymianie nie muszę robić żadnej adaptacji ? ;)
Pozdr Paweł
Jeżeli olej ma taką samą specyfikacje to chyba jest tak jak z silnikowym - nic się nie stanie jeżeli do Mobila dolejesz Castrola. Ja miałem Selenie potem Mobila teraz Revanola i jeździ :-) .
Też tak myślę :) Tym bardziej że Tutella pójdzie tylko na przepłukanie - resztki jej mogą zostać w skrzyni na tych przełożeniach na których będzie pierwszy etap płukania. Co myślicie o zastosowaniu tej płukanki do skrzyni?
Mam fesa, nie łączyłem się ze skrzynią jeszcze, ale sprawdzałem że mam taką opcję. Muszę się trochę pobawić tym jak zamierzam w sobotę robić tą wymianę ;)
Właśnie skończyłem z kolegą dynamiczną wymianę oleju wg poradnika na forum ;) Przed wymianą wlałem jeszcze płukankę z Ligui Moly:) Olej który wyleciał był rzadkiej konsystencji i koloru praktycznie czarnego - o czym to świadczy, przepracowaniu, starości? W każdym razie zalana docelowo Ravenolem;) Na krótkim dystansie po wymianie zauważyłem że skrzynia szybciej reaguje na pedał przyspieszenia i robi to ciut płynniej;) Następna wymiana dynamiczna za 20 tys. km. Pierwszy raz od kupna ściągnąłem osłonę pod silnikiem - cały motor i skrzynia suchutka(oprócz lekko zapoconej rury od turbo i przy bagnecie). Przy wyjściu lewej półosi ze skrzyni widać leciutkie tłuste ślady, których nie można nazwać nawet zapoceniem - pytanie czy do wymiany uszczelnień w tym miejscu trzeba wyciągać skrzynię?
Pozdr
Że był czarny to znaczy że przepracowany i należała mu się wymiana. Jeśli nie śmierdział spalenizną i nie było w nim opiłków to wszystko ok.
po postu był czarny, a śmierdział podobnie do nowego ;) Pytam z ciekawości, bo jak kiedyś wymieniałem olej przy wspomaganiu kierownicy to zużyty miał kolor zupy pomidorowej ;) W każdym razie następna wymiana dynamiczna za 20 tys. km :D
Znalazłem taki filmik, może był, może nie a może ktoś go nagrał z tego forum, myślę, ze się może przydać https://www.youtube.com/watch?v=z6i8GsFoLC4
No mi koleś co robił skrzynię a pracuje w ASB powiedział ,że oni nie mają czasu się dupcyć z kompem i grzaniem i robią tak. Ta sama procedura spustowa ale zalewają na zimnym , zapala , pomacha biegami i na zapalonym ale jeszcze zimnym dolewa aż się będzie przelewać i tyle . Olej jak jest gorący zwiększa swą objętość jak widać na filmiku po dawkach dolewania więc na zimnym ma mniejszą objętość i nie trzeba dolewać . Ja mam tak zalaną i trybi już pół roku bez problemu :D
Tym razem po małej naprawie, skrzynia zalana tym: http://www.petro-canada.pl/portfolio...dexron-vi-atf/
Dodatkowo zamontowałem chłodnicę oleju, pozbywając się wymiennika woda-olej. Wreszcie olej przy ostrej jeździe ma prawidłową temperaturę. Jeśli ktoś jest zainteresowany montażem chłodnicy mam praktycznie wszystko co jest do tego potrzebne.
Ja u siebie leję tą Petro Canadę i nie mam do niej żadnych zastrzeżeń. Zmieniam statycznie co trzecią zmianę oleju silnikowego (czyli co 30tyś km), ponieważ koszt żaden (100zł za 4l) a z pewnością przedłuży to żywotność skrzyni i sterownika.
Widziałem gdzieś w innych tematach że wymieniałeś sterownik u siebie - jakie miałeś objawy? Dzisiaj zrobiłem większą trasę Alą i zauważyłem, że zaczęła poszarpywać przy zmianie biegów - przy gwałtownym kickdownie potrafi też czasami jakby strzelić z biegu. Także podczas ostrego hamowania z wyższych prędkości, tak jakby nie nadążała redukować biegów i są szarpnięcia. Podczas ostrzejszego ruszenia z miejsca także czuć szarpnięcie... Z tego co patrzyłem na necie to wszędzie sterownik kosztuje 3000 zł. Przymierzę się raczej sam do wymiany, bo dostęp nie jest zły - pytanie czy są jakieś szczegóły na które trzeba zwrócić uwagę?
Miałem objawy dokładnie jak wypisujesz plus potrafiła skrzynia wysprzęglić przy zmianie z 2 na 3 i wbić 3 z uderzeniem. Przy kick downie jak mocno rozgrzana też potrafiła uderzyć. Do tego jeszcze szarpnięcie przy włączaniu i wyłączaniu R.
Sterownik kupiłem nowy Aisina w MidParts w Raszynie. Zapłaciłem 2540zł z fakturą (wystarczy zapytać o symboliczny rabat przy zakupie :) ). Do wymiany dostęp jest dobry. Ja to zleciłem specom od automatycznych skrzyń pod Olsztynem i wymienili sterownik w niecałe 3h włącznie ze zrobieniem adaptacji. Zapłaciłem za to 300zł. Mówili, że dostęp wg nich wyraźnie lepszy niż w Oplu.
Po wymianie oczywiście wszystkie objawy zniknęły i skrzynia pracuje płynnie bez jakichkolwiek szarpnięć. U mnie siedział jeszcze oryginalny sterownik, a wymieniałem przy przebiegu niecałe 240tyś. Aktualnie 272tyś. i skrzynia ma się bardzo dobrze :)
U mnie też czuć od jakiegoś czasu delikatne szarpnięcie jak przeskakuje z P na R... będę musiał się odezwać do paru dostawców - może cena spadnie tak jak u Ciebie ;) Czyli w sumie utwierdziłem się w moich podejrzeniach... Dzięki za info ;)
Cześć rozbierał ktoś z was skrzynie na pół? Chce dostać się do filtra żeby go wymienić i zdaje się słychać łożyska jak szumią. M32 zrobiłem sam więc coś tam wiem na temat skrzyni. Myślicie że dam radę? Bo jak nie to oddam fachowcowi temu co Nazar oddał.
Jak masz zamiar wyciągać skrzynię to poza wymianą filtra warto zrobić przegląd skrzyni. A czemu w ogóle chcesz wymieniać filtr?
Coś się dzieje?
Niedawno zmieniałem olej w ASB metoda dynamiczna i skrzynia się rozciekla pomiędzy skrzynia a silnikiem, obstawiam uszczelniacz na konwerterze. I jestem zmuszony wyciągać skrzynie. 2 sprawa ze ok 3 miesiące juz słyszę jak się coś mieli w skrzyni jak jade bez obciazenia na 3,4 biegu, wymiana oleju nic nie dała. Obstawiam łożyska w skrzyni taki sam dźwięk jak miałem w M32. Skrzynia poza tym pracuje jak nowa.
Panowie, chciałbym wymienić olej w q-tronicu - AR 159 2.4 jtdm, wcześniej był wymieniany niecałe 60k temu. Skrzynia działa prawidłowo, nie szarpie, profilaktycznie chciałbym zrobić wymianę. Jakieś doświadczenia ze statyczną wymianą oleju, może jednak od razu szarpnąć się i dynamicznie zmienić? Większość postów tyczy się dynamicznej wymiany oleju w skrzyni.
Jaki olej polecacie - Tutela, Ravenol, PetroCanada, coś innego? Chciałbym w Alfie zwiększyć moc, może lepiej coś lepszego zalać?
Ma ktoś może tel do serwisu w zielonej górze? Mam na myśli Pana Kamila
Ja po wymianie konwertera zalałem skrzynie Millersem. Millermatic ATF SPIII WS. Parametry ma zbliżone chyba najbardziej do Tuteli ( lepkości ) . Jak pytałem w ASB czym zalewają to w dwóch mi powiedzieli że Mobilem 3309 ( z tym że on ma znacząco różniące się lepkości od Tuteli ).
Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka