Nazwą[emoji38]
Printable View
Nazwą[emoji38]
Dokładnie tak jak pisze [MENTION=6]Piotriix[/MENTION]. Ale końcowy to i tak nic. Największym "wałem" na który ludzie się łapią jest rura środkowa:D Zwykła rura bez tłumika, taka sama jak z wersji od diesla 1.6 - pasującą 1 do 1 do beny 1.4. Kupiłem taką za 50zł. Raggazon liczy za to ok 800zł:D Ok, ich jest z kwasówki, ale idę o zakład, że całe auto nie przeżyje tych rur - zarówno zwykłej jak i kwasówki:D
Spotkany gliniarz tak samo:D No i Pan od przeglądu również, bo o ile nie jest głuchy to będzie musiał dostać co nie co w dowodziku;)
Wiem jak to może mniej więcej brzmieć, bo zakładając do swojego rurę bez środkowego odpaliłem go bez końcowego - źle to brzmi i rani uszy, jak stary golf czy civic od typowego Sebixa:D
[MENTION=78485]lookash[/MENTION], ja bym się nie zakładał ;-). Nie w Alfie a w Subaru mam od nowości, czyli 12 lat, tylko końcowy Hayward&Scott , przebieg około 240 tys.km. Tłumik już jest brzydki z nalotem jakimiś wżerami ale ciągle brzmi jak nówka i naprawdę nawet nie daje oznak zużycia. Na czym polega różnica? Po co dawać tyle kasy zamiast "poprawnie pospawać wg wzoru" ? Ci koledzy, którzy 12 lat temu kupili "zamienniki", tańsze wynalazki niby idealne repliki już wymieniają trzeci komplet (wszystkie spośród tańszych "replik") i za każdym razem mówią: "no przecież nie wydam prawie 400 £ czyli blisko 2000 na jeden końcowy tłumik. Suma kosztów tego co zakładają i zmieniają już przewyższyła koszt markowego sprzętu. Ja tylko się cieszę brzmieniem i nawet mnie kusi żeby szukać dalej. Podejrzewam, że podobnie jest z takimi markami jak Ragazzon! Bardzo często jednak wysoka cena jest uzasadniona ;-)
Ale ty piszesz o tłumiku, który ma wiele spawów, jest robiony z blachy itd. A ja piszę o prostej rurze środkowej na której nie ma żadnego skomplikowanego elementu tłumiącego. Ot zwykła rura. I to nie żaden zamiennik, a oryginał z tego modelu, tyle że z diesla zamiast benzyny.
Rozumiem, jak ktoś chce zakładać cały wydech z kwasowi, ale wymiana tylko środkowej rury z tej z tłumikiem na taką bez i dawanie 800 zł. to głupota. Ale jeśli ktoś chce wydawać tak swoje pieniądze to niech wydaję. Mi nic do tego.
Ja kupiłem oryginał z diesla i nie widzę żadnych korzyści w tym, żebym miał dawać więcej za Raggazona.
A to faktycznie inna inszość. Masz rację, trudno wytłumaczyć taką różnicę ...
jesli wpiszecie w yt ( .Alfa Romeo Giulietta 1.4 multi air wydech exhaust qv) . znajdiecie moj wydech 1.4 multi air 170 srodek przelot wydech koncowy qv :) niestety jestem zbyt malo aktywny na forum i nie moge dodawac linkow :)
https://www.youtube.com/watch?v=GjEVZUdl90Y
Ok, wydech zamontowany. Z efektu jestem bardzo zadowolony, mniej więcej o coś takiego mi chodziło. Nie jest zbyt głośno, czego się obawiałem. Nic nie rezonuje, na jałowym przyjemnie mruczy, ale nie pobudzę swych dzieci o 6:45 od poniedziałku do piątku :) Trochę mi się wydaje, że końcówki zbyt mocno wystają i nie do końca o taki efekt wizualny mi chodziło, ale pewnie da się to jakoś podregulować.
PS. A propos dyskusji, czy warto brać dedykowaną rurę z metką, zamiast dać to komuś wyspawać. Pewnie nie warto i pewnie można taniej, ale z mojego punktu widzenia, takie rozwiązanie ma jedną, niepodważalną zaletę. Czas całego zabiegu. W ciągu pół godziny mi to mechanior założył, co jest dla mnie warte kilka groszy.
Załącznik 266032
Końcówki sam podregulujesz, montowane są na śrubach więc odkręcasz i możesz je wsunąć tak aby ci się podobały. Środek seria ? tylko końcowy na przelocie ? i mówisz że nadal jest względnie cicho ? przejedz sobie trasę jakaś, bo może buczeć na wysokich obrotach.
Tak, środek seria. Tylko przy końcowym kombinowane. Powyżej 3,5-4k RPM jest super dźwięk, taki o którym marzyłem. Trochę dużo basu jest w przedziale 2,5-3,5k RPM. Generalnie, ten set został dość dobrze opisany na shop.alfisti.net. Głośno zaczyna się robić dopiero pod obciążeniem. Zobaczymy, na razie mi się podoba. Jeśli z czasem stwierdzę, że jest męcząco pewnie dołożę tam jakieś przelotowe puszki.
Przeszukałem wątek ale nie znalazłem odpowiedzi: Jeżeli dobrze zrozumiałem, rura z diesla 1.6 pasuje do 1.4 MA 170 ale już z podwójną końcówką z 2.0 diesel nie są p&p. Co trzeba tam dokładnie modzić? Czy dwururka z qv pasowałaby p&p do srodkowej z diesla 1.6 ?
Giulietta QV
DP i kat seria ( póki co :rolleyes: ) , środkowy tłumik zastąpiony rurą z kwasówki i końcowy ulter 100-312/101RS ( czyli zwykły malowany na czarno) - póki co jest promocja na Intercarsie - polecam :)
Ja jestem mega zadowolony ... na zewnątrz zrobiło się już znacznie głośniej - zwraca na siebie uwagę a w środku prawie seria - chyba, że depnę do dechy ale też dźwięk nie jest męczący :)
Lepszy film zrobię jak się wygrzeje ten wydech bo z tego co pamiętam ulter zmienia swój dźwięk po kilkuset km :)
Załącznik 268767
Załącznik 268768
Załącznik 268769
https://youtu.be/h2h_JDwZYTk
Jak widzę to ehh niestety się spóźniłem z promocją w inter-carsie, ale trudno. Też chciałbym zmienić wydech na ultera bez klap.
W sumie jeszcze nigdy nie wymieniałem oryginalnego wydecho w samochodzie, więc miałbym pytanie.
Czy jest sens dopłaty do tłumika w całości wykonanego ze stali nierdzewnej w porówaniu do stali aluminiowanej (końcówki są tylko z nierdzewki), z tego co widzę to różnica wynosi obecnie nawet do 400-500zł ?
Jak z wytrzymałością i czy ten ze stali aluminiowanej też będzie ok?
Chodzi mi dokładnie o te modele:
https://ulter.com.pl/pl/offer/dedica...7kw/m/559/2767 i
https://ulter.com.pl/pl/offer/dedica...7kw/m/683/2927
Generalnie wydech przez spaliny które wydobywają się z silnika sprawia że jest to dość kwaśne środowisko, jak wiemy czym mniej pH, tym lepsze warunki do rozwijania się korozji, dlatego też wydech ze stali nierdzewnej nazywa się kwasówką :D Jeśli chodzi o aluminium i stal nierdzewna to tutaj pare różnic, wydech z aluminium na pewno wytrzyma krócej, powiedzmy te 3 lata możesz spokojnie jeździć i mieć pewność że nic się nie dzieje, jeśli to Ulter to myślę że i nawet dłużej. Stal nierdzewna na pewno wygląda o wiele ładniej, jest o wiele wytrzymalsza jeśli chodzi o wszelkie wstrząsy i odpryski, utrzymuje swój połysk o wiele dłużej, a i kiedy się powoli zaczyna wypalać - rudawy nalot nadaje wydechowi charakteru. Nie wiem jak wygląda sprawa jeśli chodzi o walory akustyczne, natomiast myślę że tutaj różnica może być ciężko zauważalna "gołym uchem".
Dzięki wielkie za odpowiedź. Jasne, akustycznie to mogą być pomijalne różnice, bardziej chodziło mi właśnie o wytrzymałość. Jeżeli wydech by te 3-5 lat wytrzymał to możlwie że pokryje się to z potencjelnym okresem użytkowania samochodu przeze mnie, a zawsze w razie czego zostaje oryginał. Wizualnie i tak końcówki są z nierdzewki, więc potencjalnie opcja z stalą aluminiowaną wypada nienajgorzej.
Bez przesady 3 lata.
Ja mam 9 lat i to na lpg i rdza jest głównie na połączeniu rura tłumik.
I że się tak wtrącę - nie siejmy dezinformacji :) To nie wydech z aluminium, a ze stali aluminiowanej. I to co Piotriix napisał to prawda - przecież normalnie eksploatowany tłumik spokojnie powinien pożyć przynajmniej te 10 lat i więcej bez większych dziur.
Co nie zmienia faktu, że jednak wydech z nierdzewki będzie po prostu ładniejszy.
W takim razie zdecyduje się raczej na ten tłumik ze stali aluminiowanej, mam jeszcze trochę innych rzeczy do ogarnięcia przy samochodzie, a nie da się cały czas powiększać budżetu. Myślę że i tak różnica będzie zauważalna w porównaniu do oryginału, a w przyszłości może jeszcze rozważę wymianę innych elementów wydechu.
W porównaniu do oryginału, to taki wydech będzie raczej zauważalnie...mniej trwały. W mojej Julce oryginalny wydech przejechał już 8 lat i nadal nie widać jakichś większych ognisk korozji. Nie licz na taką trwałość w zamienniku. Jak ma być lepiej niż oryginał, to tylko "kwasówka" ale to są zupełnie inne koszty.
Tak, zdaję sobie z tego sprawę, że trwałość może być zdecydowanie gorsza, u mnie oryginał ma 9 lat i także nie widać jakiś większych ognisk.
Jeszcze finalnie nie podjąłem decyzji, myślę, że w ciągu dwóch tygodni domknę temat.
Oba rozwiązania mają swoje mocne plusy; w przypadku stali aluminiowanej cena, a w przypadku nierdzewki trwałość.
Dziękuję wszystkim za pomocne opinie
A ja mam pytanie z innej beczki.
Czy ta końcówka:
https://allegro.pl/oferta/ulter-spor...ing-8835257565
rzeczywiście dodaje walory dźwięku w stosunku do tej:
https://allegro.pl/oferta/ulter-spor...1rs-8384763458
Tak, daje tyle basu ile koni czip z alledrogo :rolleyes:
Witajcie Panowie,
jestem szczęśliwym posiadaczem Giulietty '18 r i faktycznie wydech pracuje już fajnie, ale jak to wspomnieliście wcześniej, apetyt rośnie w miarę jedzenia :D i zastanawiam się nad wymianą na akcesoryjny podwójny w ASO ponieważ autko jeszcze na gwarancji a cenę zaproponowali akceptowalną. Zależy mi zarówno na dzwięku jak i wyglądzie. Jaka jest wasza opinia ?
Poniżej podsyłam numer katalogowy : KOD: 50903522
Popraw mnie jeśli się mylę - czy to nie jest to akcesorium z fejkową drugą końcówką? Dźwięku to nie zmieni, co do wyglądu to Twój wybór - ja bym tego nie zakładał.
[emoji1][emoji1][emoji1][emoji1][emoji1][emoji1787]
Pytanie z innej beczki. Chciałbym wymienić sobie samą końcówkę wydechu, widzę że jest ona zanitowana więc trzeba rozwiercić i planuje ponownie zanitować. Ale dostęp do wszystkich nitów jest utrudniony, więc pytanie do osób które już to przerabiały. Jak dobrać się do tych końcówek? Odkręcić wieszak mocowania, aby wydech trochę opadł?
Zdemontować tłumik
U mnie w ulterze ze zwykłej stali urwała sie jedna z rur wewnątrz tłumika końcowego po OK 5 latach od montażu (montaż przez poprzedniego właściciela). Wypluł przy okazji wygłuszenie z tego tłumika.
Auto było używane na krótkich trasach co mogło mieć wpływ na żywotność wydechu. W wydechu z "nierdzewki" nie powinno się to zdarzyć.
Teraz planuje dynamiczny wydech z zaworami klapowymi (pełny przelot/standard) z downpipe w FlyPerformance, powinien być zrobiony w lipcu. Dam znać co wyszło.
Co to dynamiczny tłumik?
Dynamicznie wyrzuca spaliny z układu wydechowego. Amatorka...
Sorry, nie precyzyjnie napisałem. Chodzi i układ wydechowy z zaworami klapowymi dzięki którym wydech ma 2 opcje - pełny przelot i standardowy z tłumikami.
Parę fotek z wykonania wydechu.
Efekt bardziej niż zadowalający. Przy otwartym zaworze piękny basowy dźwięk, auto jest znacznie żwawsze.
Załącznik 272030
Załącznik 272031
Załącznik 272032
Koledzy, wydech Ulter do Giulietty ten czarny na stronie sklepu oglądam.
I teraz pytanie : numer seryjny do wersji 1.4 TB jest taki sam jak do 1.6 diesel. Tylko cena do benzyny 1.4 jest sporo wyższa niż do diesla 1.6. Ktoś się orientuje czy jest jakaś różnica między nimi? Bo wiadome że nie chce przepłacać. Napisałem maila do sklepu ale nadal nie dostałem odpowiedzi [emoji2369]
Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka
Parę osób pisało ,że zakładali od diesla do 1.4 i nic się nie działo negatywnego.
Ciekawi mnie czy jest na wyposażeniu w paczce jakaś różnica. Ale chyba nie, no bo co mogą dołożyć extra? [emoji854]
Te osłonę termoizolacyjną trzeba samemu sobie dokupić na podwójny wydehh nad tłumik? [emoji848]
Odnośnie Ultera do 1,4 170 czarny pasuje i u mnie wytrzymał sześć lat. Teraz zmiana na tłumik z kwasówki
Czyli jak rozumiem nie jest idealnie pod względem wytrzymałości, ok [emoji106]
Mieszkam w UK, znalazłem pare używanych tłumików końcowych (sam back box i końcówki) z wersji QV a oraz z diesla 2.0.
Jak rozumiem, po zapoznaniu się z kilkoma wpisami wyżej, nie będzie to pasować p&p do benzyny 1.4? [emoji848]
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2020/09/25.jpg